donderdag 6 december 2007

Business Game in Portugal (II)

Onze studenten financie- en verzekeringswezen zijn momenteel in Portugal om er een Business Game te spelen. Ze gaven eerder deze week al een teken van leven. Vandaag brengen twee andere studenten, Kenny Huyghe en Toon Bonduel, verslag uit.

Het Business Game is gestart op dinsdag 4/12/07, de tweede ronde was op donderdag 6 december. Het spel wordt gespeeld in teams van twee Portugezen en twee Belgen. Er zijn in totaal 7 teams die elkaar bestrijden in de markt van de mobiele telefonie. Eerst werd er een testronde gespeeld. In die ronde kregen we "wat zicht" op alle bedrijfsbeslissingen die we tijdens het spel moeten nemen. Die beslissingen gaan van marketingmix, productiecapaciteit, investeringen in R&D, ... en dat op drie verschillende markten, namelijk USA, Azië en Europa.

Doordat we geen Portugees spreken, kunnen we onze Engelse terminologie oefenen met de andere teamleden. Doordat de Portugezen minder vlot de Engelse terminologie onder de knie hebben, verliep de communicatie wat stroef. Na de oefenronde begon het spel "echt". In totaal zullen we 5 rondes spelen, waarvan 2 hier in Portugal en 3 vanuit België. De communicatie gebeurt dan via het forum verbonden aan het Cesim Business Game. Hierboven de foto van "the winning team" (althans na de ronde van dinsdag).

Gisteren (woensdag 5/12) zijn we op bedrijfsbezoek geweest bij bank Montepio Geral, waar meer informatie gegeven werd over de Portugese banksector en de specifieke gebruiken in Portugees bankieren. Er werd geen eenzijdige presentatie gegeven, maar het was een echt interactief vraag- en antwoordgesprek. Het grootste verschil met de Belgische banksector is dat ze ook kredieten verkopen voor consumptiegoederen zoals motors, boten, televisies, homecinema's, ... Bovendien blijkt dat de Portugese consument weinig tot niet spaart.

Na het middagmaal ging een deel van de groep nog op culturele uitstap naar Lissabon. Ze bezochten de wijk Belém, waar prachtige gebouwen en monumenten te zien zijn.
Morgen staat opnieuw een bezoek aan Lissabon op het programma.

Geen opmerkingen: