donderdag 6 december 2007

Efacc: even voorstellen

Mogen we ons even voorstellen: wij zijn 11 studenten van het derde jaar uit de richting accountancy-fiscaliteit. In ons laatste jaar hebben wij het “privilege” om fictief een consultancybedrijf (in ons geval: Accora) te runnen en dit in het kader van Efacc, een project dat binnen verschillende scholen loopt.

Dit project gaat uit van de vorige Vlaamse minster van economie, Fientje Moerman. Zij had maar één voorwaarde voor het project, namelijk: de CFO (Chief Financial Officer) moest een vrouw zijn. Dit om het ondernemerschap bij vrouwen te stimuleren. Verder wordt dit project georganiseerd door Handson & Partners, een groot consultancybedrijf.

Het is in feite een wedstrijd tussen verschillende hogescholen. Ook binnen de school is er een zekere concurrentie tussen de twee groepen, want slechts één van de twee mag in Antwerpen onze school vertegenwoordigen. In Antwerpen moeten de verschillende groepen een algemene vergadering houden en daarna worden de groepen onderworpen aan een hoop vragen van de jury die bestaat uit mensen uit het beroepenveld zoals juristen, accountants, … We hebben daar wel een dubbel gevoel, bij die gedachte om misschien naar Antwerpen te mogen. Aan de ene kant zijn er mooie prijzen aan deze wedstrijd verbonden, wat een extra motivatie vormt, maar het presenteren en verdedigen voor 500 mensen schrikt ons toch wat af.

Het project is verdeeld in 5 pakketten: 4 in het 5de semester en een laatste pakket tijdens een projectweek na de examens. Gemiddeld hebben we 1,5 week om zo’n pakket uit te werken. Doordat we in pakket 1 ons bedrijf uit de grond moesten stampen, kregen we hiervoor 3 weken de tijd. Het is een project dat veel tijd in beslag neemt en veel energie vergt (met als gevolg dat de tijd om cursussen te herhalen en te blokken miniem wordt), maar het maakt ons rijker qua ervaring. Het is een mooie afsluiting op drie jaar studeren en zal ons zeker helpen tijdens onze stage.

In een volgende blogpost zullen we ingaan op ons eigen project, Accora NV.

Geen opmerkingen: