dinsdag 4 december 2007

17 jaar en reeds ondernemer … op school

Volop je ondernemerscompetenties uittesten op school. Het kan. ‘Ondernemer’ worden, zelfs als minderjarige.

Elk jaar buigen zich in middelbare scholen duizenden leerlingen over hun ondernemingsproject. Ze ontplooien zich tot CEO, commercieel directeur, personeelsdirecteur of CFO van hun kleine onderneming. Ze brainstormen, ze doen aan marktonderzoek, stellen een ondernemingsplan op en verkopen levensecht. Ze houden zelfs een heuse algemene vergadering van aandeelhouders met ouders en vrienden die investeerden in hun bedrijfje. Ze becijferen alles zo correct mogelijk. En dit alles vol enthousiasme en met veel teamspirit.

Verschillende organisaties en leerkrachten staan hen met raad en daad bij. Sommige scholen wijden in 5 Handel zelfs een volledig hoofdstuk aan entrepreneurship met portretten van succesvolle ondernemers, hun competenties, hun ondernemingszin én de voor- en nadelen van het ondernemerschap.

Het startschot voor de ondernemingsprojecten werd al jaren terug gegeven door Vlajo, Vlaamse Jonge Ondernemingen. Zij introduceerden in de scholen de mini-ondernemingen. Jaarlijks organiseert Vlajo de wedstrijd ‘Beste mini-onderneming, wisselbeker van de Vlaamse Regering’. Meer info hierover vind je op http://www.vlajo.org/, met ondermeer een historiek van winnende scholen.

Ook UNIZO helpt bij het opstarten van een leeronderneming en schrijft wedstrijden uit. De website http://www.ondernemendeschool.be/ vertelt er je alles over.

Wens je deel te nemen aan een oefenfirma in een wereldwijd netwerk, dan stelt COFEP de nodige software ter beschikking om met de klas virtueel een onderneming na te bootsen. Meer hierover op http://www.cofep.be/.

Handige tips hoe je kan leren te ondernemen, vind je ook op http://www.competento.be/.

Ook heel wat van onze studenten in Howest hebben vroeger in een dergelijk ondernemingsproject veel ervaring opgedaan in teamwork en groepsdynamiek. En weet je, zo hebben ze bij hun projecten op Simon Stevin al snel een stapje voor.

Geen opmerkingen: