zaterdag 29 december 2007

Tussen kerstkalkoen en nieuwjaarsvuurwerk: Deborah Lahousse, finaliste Miss Sports Belgium 2008

Deborah Lahousse (21) is afkomstig uit Maldegem en tweedejaarsstudente marketing. Ze is finaliste van Miss Sports Belgium 2008, een schoonheidswedstrijd die ondertussen tot de top drie van alle Belgische missverkiezingen hoort. We vroegen haar om haar ervaringen met ons te delen.

Eén van de eerste dingen die ik moest doen was mezelf voorstellen voor een twintigkoppige jury die me het vuur aan de schenen legde met allerlei vragen. Volgens mij kwam mijn marketinginstinct toen naar boven. Ik verbaasde mezelf door op alle vragen heel vlot en correct te antwoorden. Ik moest mezelf daar hoe dan ook zien te “promoten”, ondanks alle zenuwen. Met succes.

Als finaliste kwam er nog een grote taak uit de bus. Alle twintig finalisten spannen zich samen in voor een goed doel: we zamelen geld in door balpennen te verkopen, samen met een peter of meter. Mijn verkiezingspeter van dienst is Vital Borkelmans, die mij uiteraard volledig steunt gedurende mijn campagne. Eén balpen kost één euro, wat één stem voor mij betekent en een volledige euro voor een fantastisch goed doel, Beyond the Moon.

Beyond the Moon (http://www.beyondthemoon.org/) is een organisatie die zich inzet voor kinderen met een levensbedreigende ziekte. Zij willen de kans geven aan deze kinderen om met hun volledige gezin op reis te gaan, ver weg van alle ziekenhuizen en dokters, zodat ze toch weer even gewoon kind kunnen zijn.

Opnieuw komt mijn link met marketing goed van pas. Ik werk samen met bedrijven en verenigingen die voor hun goed doel van dit jaar Beyond the Moon kozen. Ze laten hun logo’s op de balpennen drukken en delen ze uit aan hun klanten. Zo zie je maar dat marketing verschillende vormen kan aannemen…

Maar ook jullie kunnen mij steunen. Als jullie nu massaal één euro minder uitgeven aan kerst- en eindejaarscadeaus en in plaats daarvan een balpen komen, kan je zo een ziek kind een hart onder de riem steken. We zullen je heel dankbaar zijn!

Als je je geroepen zou voelen: je kan me altijd bereiken via e-mail: deborah.lahousse[at]howest.be of gewoon in de gang op school.

Bedankt!

vrijdag 21 december 2007

Top 5 van het jaar 2007

Traditioneel gaat het einde van het jaar gepaard met jaaroverzichten en lijstjes (de 50 beste muziekvideo's, de 15 slechtste kerstsingles of - jawel - de 10 beste nieuwkomers voor 2008).

Onze blogredactie kon uiteraard niet achterblijven en stelde speciaal voor jullie en geheel eigenzinnig haar top 5 van het jaar 2007 samen:

5. Mega Mindy: Mega Mindy Tijd

4. Mika: Relax, Take It Easy

3. Stan Van Samang: Scars

2. Snow Patrol: Shut Your Eyes

1. Fixkes: Kvraagetaan

Akkoord of niet akkoord met onze eigenzinnige top 5? Laat het ons gerust weten in de commentaren...

donderdag 20 december 2007

Gezonde voeding?


Is dit toegepaste bio-marketing of gewoon een andere kijk op levendig vers?

In elk geval: ik hoop dat u al gegeten hebt...

dinsdag 18 december 2007

Infoavond studeren in het buitenland

Zin in een buitenlands avontuur? Misschien vragen we je dan wel om je belevenissen via deze blog de wereld in te sturen...

Zegt het je wat om, zoals Matthieu Deram (student marketing), een tijdje in het buitenland te gaan studeren of er op stage te gaan? Kom dan zeker een kijkje nemen op de infoavond op woensdag 19 december om 19u. Plaats van afspraak is Howest, departement Simon Stevin. Daar volg je de pijlen.

Digital Business Management

Tot eind deze week zijn een 14-tal internationale studenten te gast op ons departement. Zij volgden in het kader van een Europees uitwisselingsprogramma het zogenaamde internationaal semester Digital Business Management. De naamgeving van dit semester verwijst zowel naar de inhoud van de aangeboden opleidingsonderdelen als naar de didactische aanpak – alle studenten worden verondersteld over een laptop te beschikken.

De 14 studenten kwamen uit zowat heel Europa: Frankrijk, Duitsland, Portugal, Spanje, Hongarije en Wallonië (die laatste uitwisseling kadert in Erasmus Belgica). Meestal volgden deze studenten samen met onze studenten les. Zo zaten ze b.v. voor Internetrecht samen met onze studenten marketing.

De lessen werden in het Engels aangeboden. De internationale studenten kregen enkel een survival-cursus Nederlands...

maandag 17 december 2007

Students on Ice

Nu de buitentemperaturen zo rond het vriespunt schommelen, is het ideaal weer om te denken aan de schaatsen. Niet dat we direct de Elfstedentocht zullen kunnen afmalen, maar morgen (18/12) nodigt Sovowes wel ten (ijs)dans uit.




Morgen (18/12) kunnen alle studenten van Howest op de markt van Brugge de schaatsen aanbinden. Tussen 19u en 21u mogen ze dat helemaal gratis voor niks doen. En alsof dat nog niet genoeg is, kunnen de studenten ook nog genieten van een gratis v... euh... drankje.



En wat zeggen we dan tegen Sovowes?

(Allemaal samen:) Dankuwel, Sovowes.

vrijdag 14 december 2007

Is er al een regering?

De redactie is deze morgen wakker geworden en kon maar aan één vraag denken:

Is er al een regering?

Het antwoord vind je hier. Nog een prettige dag verder.

donderdag 13 december 2007

Xmas Party

Zaterdag 1 december om 10 uur verzamelden we aan het Entrepot te Brugge om een promotiefilm op te nemen voor onze Kerstparty. Hiervoor werkten we samen met de heer Paul de Ruijter. Deze regisseur is gekend voor zijn samenwerking met Robbe De Hert en Erik Van Looy. Het was een waar genoegen en een buitengewone ervaring om samen te werken met een professional.
Dit project werd georganiseerd door ons in samenwerking met Suburbsoundz & Doowop in het kader van de cursus ‘eventmanagement’.

Onze regisseur was enthousiast over ons zelf geschreven storyboard, er werd dan ook niets meer aan veranderd. Er waren heel wat vrijwilligers aanwezig op de set om alles in goeie banen te leiden. Ook werd er gezorgd voor de nodige PIMP wagens en knappe dames.

Het resultaat mag er zijn. Al zeggen we het zelf... (klik)

woensdag 12 december 2007

Efacc: Count & Grow NV in een notendop

De studenten achter Count & Grow NV stuurden naar de redactie een mailtje met hun beweegredenen: waarom kozen ze hun naam en met welk mission statement willen ze naar buiten komen. Je leest er hier alles over.

Naam

Na overleg hebben we - omwille van verschillende redenen - gekozen voor de naam Count & Grow NV.

We vonden het belangrijk dat de naam vlot klinkt en makkelijk uit te spreken is. De betekenis van de naam is belangrijk voor ons. De “Count” verwijst naar accountancy; dit is onze core business. Het verwijst ook naar “to count on”, wat dan weer “vertrouwen” betekent. Zo brengen we tot uiting hoe belangrijk we het vinden dat onze klanten vertrouwen hebben in ons.

Ook aan de term “Grow” kunnen we twee betekenissen toeschrijven. Enerzijds bedoelen we dat onze onderneming toekomstgericht is en de snel evoluerende wetgeving in ons vakgebied op de voet volgt. Anderzijds bedoelen we met “Grow” dat onze klanten zich kunnen concentreren op hun eigen groei wanneer ze hun accountancy-opdrachten aan ons toevertrouwen.
Het “&” teken hebben we gekozen omdat het vlot verwerkbaar is en mooi oogt in een logo. We hebben gekozen voor een unieke naam zodat we deze naam kunnen laten registreren.


De missie

Count & Grow NV, unique – innovating – conquering – dynamic and professional accounting. We zien onze toekomstmogelijkheden in de beginnende ondernemingen. Van overheidswege worden er veel kansen gegeven aan beginnende ondernemers en we zullen daarop proberen in te spelen. We zien het als onze missie om hen op de gepaste wijze te begeleiden en te adviseren, zodat we mee met deze ondernemingen kunnen uitgroeien tot een gevestigde waarde binnen het accountingdomein.

Eveneens rijst het besef dat accountancy een steeds belangrijkere blauwdruk geeft op het ondernemerschap en dat hierbij goed geschoold personeel een must is. Als we willen voldoen aan de grote verwachtingen, is het voor ons belangrijk dat we steeds beschikken over personeel met de nodige competenties die onze onderneming met een belangrijke meerwaarde verrijken. Daarom is het niet alleen belangrijk ervoor te zorgen dat er de nodige opleidingsprogramma’s worden georganiseerd, maar ook het up-to-date stellen van al de nieuwigheden op ons vakgebied is hierbij geen overbodige luxe.

Om onze toekomst te verzekeren van bekwame mensen, is het de bedoeling het beroep aantrekkelijk te maken voor jonge mensen. En als we op dat vlak een voortrekker kunnen zijn, is het voor onze onderneming een unieke kans om ons te manifesteren als jong en dynamisch. Daarom ook is het imago heel belangrijk voor Count & Grow NV. We zullen in de toekomst sponsoring overwegen. Het is heel belangrijk dat iedereen ons ziet als een onderneming die af en toe een goed doel steunt en zich integreert in de samenleving.

Op teambuilding naar Praag (II)

3 marketing ging op teambuilding naar Praag. Je kon hier al eerder lezen hoe de studenten de eerste avond/nacht toch al eventjes op stap waren geweest. Vandaag volgt deel II van hun verslag.

Maandag 3 december 2007

Na een voor sommige wel zéér korte nachtrust lopen in de verschillende kamers talrijke wekkers af, met als gevolg stevig wat gevloek en kleine oogjes. Om de toch wel inslaande ochtendgeuren te overwinnen, daalden wij allen af naar de publieke eetzaal om enig broodje met koffie te consumeren. Daarna vertrokken we om onze stadswandeling te beginnen.

Deze liep langs enkele mooie Praagse gebouwen en monumenten, met als finish de Karelsbrug die over de Moldau loopt naar het oude Praag. In het oude Praag was iedereen vrij om wat te gaan eten. Na een stevige maaltijd was het de bedoeling dat de bende de joodse wijk een bezoekje ging brengen. Helaas strooide het weer roet in het eten.

Na een erg korte metrorit richting hostel, werd na druk overleg beslist dat we nog enkele uurtjes vrij waren om te doen wat we wilden. Afspraak was om terug samen te komen om te dineren in het restaurant van de hostel. Na een gezonde portie stroganov (Tsjechische specialiteit) waren we klaar om er alweer een gezellige avond van te maken.

In de jeugdherberg werd er lustig gepoold en gebowld, met de aanwezigheid van de nodige cocktails en sfeer. Daarna trokken we de stad in. Opnieuw was “Zlaty Strom” de plaats waar de meerderheid hun avond (en prille nacht) spendeerden.

dinsdag 11 december 2007

Op teambuilding naar Praag

Begin deze week kon je hier al lezen dat een aantal marketeers in het kader van "organiseren van een event" een teambuildingstrip naar Praag hadden uitgestippeld. Vandaag brengen we het eerste deel van het reisverslag van onze studenten 3 marketing.


Zondag 2 december 2007


De verwachting was dat Praag een prachtige, rustige stad zou zijn. Met die gedachte in het achterhoofd verzamelden wij allen in het station van Brugge, klaar voor een lange heenreis. Om 13u35 hadden we onze eerste trein richting Brussel-Noord. Daar stapten we over om in Zaventem het vliegtuig te nemen naar Praag. Na een bus- en metrorit (die voor sommige mensen extraduur uitviel, doordat ze hun tickets niet gevalideerd hadden) kwamen we uiteindelijk aan in ons luxueuze hostel.


Na een heftig en goed vullend diner, trokken we de stad in op verkenning naar het potentieel van het Praagse nachtleven. In deze poging kwamen we terecht in een club die ons beeld van Praag mooi versterkte en waar we onze eerste nacht in schoonheid en voldaan afsloten. (http://www.zlatystrom.cz/)

Efacc: Count & Grow

Het Efacc-project is een business game tussen de laatstejaarsstudenten accountancy-fiscaliteit waarbij de Hogeschool West-Vlaanderen (departement Simon Stevin) één van de 10 deelnemende hogescholen is. Het is een uitdagend project waarbij verschillende groepen het intern tegen elkaar opnemen. Onze groep bestaat uit 10 studenten en opereert onder de naam Count & Grow NV. Intern nemen we het op tegen onze medestudenten, die voor zichzelf de naam Accora NV hebben bedacht. Het project probeert het vrouwelijk ondernemerschap te promoten, waarbij alle CFO’s (Chief Financial Officers) verplicht vrouwelijke studentes zijn.

De drijvende kracht achter dit project is Handson & Partners. Ze proberen een zo realistisch mogelijke case uit te werken, waarbij alle documenten uit het dagelijkse bedrijfsleven aan bod komen. Het project is opgedeeld in 5 uitgebreide pakketten, waarbij de gehele oprichting evenals dagelijkse verrichtingen en afsluiting tot de opdrachten behoren.

Het project wordt afgesloten met een algemene vergadering op school, waarbij het ondernemingsplan en de behaalde financiële resultaten bekrachtigd worden ten aanzien van de aandeelhouders, namelijk onze lectoren en Handson & Partners.

Het team dat hierbij het best uit de verf komt, mag dit nog eens overdoen in de Metropolis te Antwerpen, waarbij ze het opnemen tegen over de beste teams van de andere deelnemende scholen. Dit alles zal bejureerd worden door een deskundige panel, samengesteld uit erkende boekhouders en fiscalisten. Het is niet alleen een unieke gelegenheid om onder het goedkeurend oog van een gerenommeerd consultancybedrijf te beginnen ondernemen, maar er hangt ook nog een leuke verrassing aan vast voor het winnende team.

maandag 10 december 2007

Organiseren van een event: op teambuilding naar Praag

In het kader van “Organiseren van een event” kregen Charlotte Jacob, Tom Ampe en Niek Vanquathem de opdracht om een teambuildingstrip te organiseren voor hun klas, 3 marketing. Ze vertrokken van het concept van de survival in de Ardennen, zoals al jaren de traditie was. Na het bekijken van het budget, kwamen ze tot het besluit dat ze met de middelen die ze hadden, meer zouden moeten kunnen doen. Hieronder volgt hun verhaal over de organisatie van de teambuildingstrip.

Na twee dagen van ellenlange wandelingen door Brugge langs elk reisbureau en burorganisatie was het al vlug duidelijk dat we uit die hoek weinig hulp konden verwachten. Niet omdat die lieve mensen ons niet wilden helpen, echter omdat het hen met een budget van 200 euro per persoon onmogelijk leek om een citytrip te organiseren. Dus startten we zelf met een internetonderzoek. Verschillende ideeën kwamen ons via Google tegemoet: een chalet in Frankrijk, een teambuildingshuis in Polen, een citytrip naar London en als laatste een trip naar Praag.

Onze beslissing viel uiteindelijk bij Praag. Uno, omdat we goedkope vliegtuigtickets vonden. Secundo, het leek ons een fantastische uitdaging om deze prachtige stad voor iedereen toegankelijk te maken. Na de vliegtuigtickets gaat men normalerwijze meteen op zoek naar verblijfplaatsen. Hotels, hostels, kampeerterreinen werden het slachtoffer van een telefoon-frenzy. Prijzen, ligging en accommodatie gaven de doorslag. Het werd uiteindelijk het junior hostel in Praag waar we naast de nodige kamers ook twee avondmaaltijden en een ontbijt inbegrepen kregen. We stonden al een heel stuk verder, maar hier hield het niet op.

Het verzamelen van de nodige fondsen door fuif en persoonlijke inbreng als het doorgeven van instructies aan onze medeleerlingen voor die bewuste dagen, moesten verspreid worden per documentatie. Hiernaast bestudeerden we de prijzen en ligging van zaken zoals de trein naar Brussel en terug, De bus van de luchthaven naar de stad Praag, de verbinding via metro naar het hostel, prijzen van de bowling en pool gelegen in het hostel zelf.

Het enige dat op dit moment ontbrak was een invulling van het programma. Verschillende ideeën kwamen in ons op. Rodelen, een ijzeren bobsleebaan in de oude stad, racen doorheen het grootste cartparcours van Europa, enz. Uiteindelijk was er die consensus dat deze stad onze onverdeelde aandacht verdiende. Dus besloten we ter plekke om lange wandelingen te verrichten onder leiding van Tom “Tom-Tom” Ampe. Kleine praktische zaken werden ter plekke geregeld door zowel mezelf als Charlotte. Tot hier het educatieve aspect van de trip.

We zijn jong, we willen wat en een vrijgezel die gaat pas slapen als ie alle sterren heeft gezien. Aldus leek het ons wel aangewezen om ’s avonds voor wat animatie te zorgen, in het genre van café-, club- en discotheekbezoeken. De eerste avond gingen we uit van het idee om een bezoekje te brengen aan de Duplex, één van de meeste trendy clubs van Praag. Ter plaatse aangekomen bleek deze echter gesloten gedurende ons verblijf. Een korte pauze in een typisch koffiehuis, leverde ons de naam en het adres op van een ander etablissement. Na een lange wandeling vonden we uiteindelijk de club in kwestie, Zlaty Strom. De laatste avond hadden we echter iets anders in petto, een heus Erasmusfeest in het centrum van Praag.

Als laatste op onze planning stond er dan nog enkel een vermoeiende terugreis die doorspekt werd met de wildste verhalen. De trip was ten einde en we waren tevreden dat we ons bed konden opzoeken, want de volgende morgen hadden we al vroeg les.

vrijdag 7 december 2007

Efacc: Accora NV in een notendop

Gisteren stelden we jullie al het Efacc-project voor, een project waar wij als laatstejaars accountancy-fiscaliteit aan meedoen. Vandaag willen we jullie Accora NV voorstellen, het fictieve consultancybedrijf dat wij runnen.

De naam Accora is afgeleid van het Latijnse woord accuratus, wat zoveel betekent als de woorden accuraat, exact, nauwkeurig, precies. Verder bevat de naam de initialen ‘ac’ (afgeleid van ‘accounting’) en de initialen ‘co’ (afgeleid van ‘consultancy’).
De naam en de baseline (the next level to solutions) van ons consultancybedrijf typeren onze missie: Een hoger kwaliteitsniveau halen met betrekking tot oplossingen via consultancy. We streven meer bepaald naar precisie inzake onze beroepswerkzaamheden om de tevredenheid van onze klant te maximaliseren.

Ons bedrijf bestaat uit verschillende afdelingen:
Het management, bestaande uit de CFO (Joëlle Denys), adjunct-CFO (Joëy Deforce) en management assistant (Pieter Desmidt).
De boekhouding met als verantwoordelijke Maxime Caus. Hij wordt bijgestaan door Yoeri Dhondt en Christoph Desmet, zij zorgen voor de verkoopdienst. Voor de verwerking van de aankopen wordt hij bijgestaan door Ellen Busschaert en Brigitte Denys.
De dienst fiscaliteit, met als verantwoordelijke Pieter Desmidt. Hij wordt bijgestaan door Koen Goethals.
De loondienst met als verantwoordelijke Timothy Cardoen die wordt bijgestaan door Arlette Lebeau.

We zijn ook nog volop bezig aan een website, die jullie hier kunnen raadplegen.

We houden jullie op de hoogte van de evoluties binnen ons project. Reacties of vragen? Vuur maar los!

    Oud-student marketing scoort met Beaufort

    Op 29 november 2007 won vzw Ku(n)st uit Oostende met 2006 Beaufort de zilveren award op de eerste IMCA (International Museum Communication Awards) in de categorie 'Tentoonstellingscampagne'. d-Artagnan stond in voor de volledige ontwikkeling van de communicatie voor 2006 Beaufort. d-Artagnan is het communicatiebureau van oud-student marketing Ignace Van Avermaet, afgestudeerd in 1995.

    De vzw Ku(n)st, organisator van de triënnales voor hedendaagse kunst aan zee, schreef in voor de awards met 2006 Beaufort: kust brengt kunst onder de categorie tentoonstellingscampagnes. 30 inzendingen waaronder 2006 Beaufort overleefden de eerste selectie.

    De internationale jury bestaande uit professionelen uit de internationale museum- en communicatiewereld, werd voorgezeten door Damien Withmore, director of Public Pro- gramming in het Londense Victoria & Albertmuseum. Het was dan ook uit zijn handen dat een totaal verraste Colette Castermans, Hoofd Communicatie, de Silver Award ontving. Originaliteit en durf en de consequente integratie van het imagobeeld in de communicatie- en mediastrategie bezorgden 2006 Beaufort de zilveren overwinning. Daarenboven prees de jury de manier waarop hedendaagse kunst tot bij een breder publiek werd gebracht en het stimuleren van de toegankelijkheid tot de hedendaagse cultuur.

    donderdag 6 december 2007

    Business Game in Portugal (II)

    Onze studenten financie- en verzekeringswezen zijn momenteel in Portugal om er een Business Game te spelen. Ze gaven eerder deze week al een teken van leven. Vandaag brengen twee andere studenten, Kenny Huyghe en Toon Bonduel, verslag uit.

    Het Business Game is gestart op dinsdag 4/12/07, de tweede ronde was op donderdag 6 december. Het spel wordt gespeeld in teams van twee Portugezen en twee Belgen. Er zijn in totaal 7 teams die elkaar bestrijden in de markt van de mobiele telefonie. Eerst werd er een testronde gespeeld. In die ronde kregen we "wat zicht" op alle bedrijfsbeslissingen die we tijdens het spel moeten nemen. Die beslissingen gaan van marketingmix, productiecapaciteit, investeringen in R&D, ... en dat op drie verschillende markten, namelijk USA, Azië en Europa.

    Doordat we geen Portugees spreken, kunnen we onze Engelse terminologie oefenen met de andere teamleden. Doordat de Portugezen minder vlot de Engelse terminologie onder de knie hebben, verliep de communicatie wat stroef. Na de oefenronde begon het spel "echt". In totaal zullen we 5 rondes spelen, waarvan 2 hier in Portugal en 3 vanuit België. De communicatie gebeurt dan via het forum verbonden aan het Cesim Business Game. Hierboven de foto van "the winning team" (althans na de ronde van dinsdag).

    Gisteren (woensdag 5/12) zijn we op bedrijfsbezoek geweest bij bank Montepio Geral, waar meer informatie gegeven werd over de Portugese banksector en de specifieke gebruiken in Portugees bankieren. Er werd geen eenzijdige presentatie gegeven, maar het was een echt interactief vraag- en antwoordgesprek. Het grootste verschil met de Belgische banksector is dat ze ook kredieten verkopen voor consumptiegoederen zoals motors, boten, televisies, homecinema's, ... Bovendien blijkt dat de Portugese consument weinig tot niet spaart.

    Na het middagmaal ging een deel van de groep nog op culturele uitstap naar Lissabon. Ze bezochten de wijk Belém, waar prachtige gebouwen en monumenten te zien zijn.
    Morgen staat opnieuw een bezoek aan Lissabon op het programma.

    Efacc: even voorstellen

    Mogen we ons even voorstellen: wij zijn 11 studenten van het derde jaar uit de richting accountancy-fiscaliteit. In ons laatste jaar hebben wij het “privilege” om fictief een consultancybedrijf (in ons geval: Accora) te runnen en dit in het kader van Efacc, een project dat binnen verschillende scholen loopt.

    Dit project gaat uit van de vorige Vlaamse minster van economie, Fientje Moerman. Zij had maar één voorwaarde voor het project, namelijk: de CFO (Chief Financial Officer) moest een vrouw zijn. Dit om het ondernemerschap bij vrouwen te stimuleren. Verder wordt dit project georganiseerd door Handson & Partners, een groot consultancybedrijf.

    Het is in feite een wedstrijd tussen verschillende hogescholen. Ook binnen de school is er een zekere concurrentie tussen de twee groepen, want slechts één van de twee mag in Antwerpen onze school vertegenwoordigen. In Antwerpen moeten de verschillende groepen een algemene vergadering houden en daarna worden de groepen onderworpen aan een hoop vragen van de jury die bestaat uit mensen uit het beroepenveld zoals juristen, accountants, … We hebben daar wel een dubbel gevoel, bij die gedachte om misschien naar Antwerpen te mogen. Aan de ene kant zijn er mooie prijzen aan deze wedstrijd verbonden, wat een extra motivatie vormt, maar het presenteren en verdedigen voor 500 mensen schrikt ons toch wat af.

    Het project is verdeeld in 5 pakketten: 4 in het 5de semester en een laatste pakket tijdens een projectweek na de examens. Gemiddeld hebben we 1,5 week om zo’n pakket uit te werken. Doordat we in pakket 1 ons bedrijf uit de grond moesten stampen, kregen we hiervoor 3 weken de tijd. Het is een project dat veel tijd in beslag neemt en veel energie vergt (met als gevolg dat de tijd om cursussen te herhalen en te blokken miniem wordt), maar het maakt ons rijker qua ervaring. Het is een mooie afsluiting op drie jaar studeren en zal ons zeker helpen tijdens onze stage.

    In een volgende blogpost zullen we ingaan op ons eigen project, Accora NV.

    Hij komt, hij komt...

    Hij is er. Hij valt. Hij botst. Hij valt nog eens. Van zijn paard. Hij struikelt.

    Maar wat wij ons nu afvragen: zou Sinterklaas goed verzekerd zijn? En welk type verzekering moet je geven aan iemand die met zijn paard over daken rijdt én bovendien zijn personeel verplicht om door schoorstenen te klauteren?

    woensdag 5 december 2007

    Bachelor in één dag?

    Zo snel als de titel suggereert, gaat het voorlopig nog niet, maar op woensdag 28 november kon je in het Kursaal Oostende wel “MBA in één dag” volgen. Natuurlijk behaalde lector Siem de Ruijter (voornamelijk accountancy-fiscaliteit) niet echt een MBA-diploma, wel overliepen hij en zijn medestudenten voor één dag 8 meter managementboeken in 8 uur! Hieronder volgt zijn verslag van deze waanzinnige race.

    Ben Tiggelaars, die zijn eerste managementboek las op zijn 14de, holde met ons door het parcours dat hij indeelde in 4 stukken: leiderschap, organisatie, strategie en uitvoering. Managementgoeroes passeerden de revue alsof het filmhelden waren: Covey, Quinn, Hammer, Drucker, Mintzberg, Peters, Goldratt, Kaplan & Norton, Porter, Kotler en Collins.

    Ben Tiggelaars interviewde ook kort een aantal BB’s (Bekende Bedrijfsleiders). Zo interviewde hij Duco Sickinghe van Telenet, Christian Van Thillo van De Persgroep en Karel Van Eetvelt van Unizo.

    Hoogtepunt van de dag was toch wel het interview met Philip Kotler, al ruim 35 jaar de best verkochte auteur op marketinggebied. Via een satellietverbinding met Chicago zagen we de nu 76-jarige Kotler met passie en een ongeziene gedrevenheid antwoorden op de vragen van Ben Tiggelaars en het publiek. Toen Ben Tiggelaars Kotler vroeg wat volgens hem de trends in marketing zijn werd het stil in het grote Kursaal.

    Kotler lichtte 3 trends nader toe: e-marketing, buzz-marketing (“Get the buzz going by your own clients and not by your own efforts” – iPhone) en marketing 3.0. Even wat meer uitleg over marketing 3.0. Toegepast op wasmiddelen kan je marketing 1.0 best omschrijven als “Buy it because it cleans best”, marketing 2.0 of emotional marketing als “Clean clothes for your children” en marketing 3.0 of spiritual marketing als “Doesn’t hurt the nature”. Verder beschreef Kotler ook nog hoe je de 4 P’s kan toepassen op je eigen carrière.

    En daarmee liep de dag stilaan op zijn einde, een “diploma-uitreiking” sloot het geheel af, waar Ben Tiggelaars trouwens zeer goed zijn eigen marketing verzorgde door te zorgen voor tot de verbeelding sprekende foto’s, want volgend jaar is er al weer een nieuwe “MBA in één dag” gepland.

    Op weg naar huis probeerde ik de overvloed aan informatie wat te ordenen: de agenda-analyse van Drucker, de 8 principles van Covey, de adhococratische organisatie van Mintzberg, re-engineering van Hammer, de doorlopende innovatie van Peters,…

    Gelukkig had Ben Tiggelaars die ochtend gevraagd te noteren waarom we juist naar “MBA in één dag” kwamen, welke doelstelling we wilden realiseren, zodat we gericht zouden luisteren naar de verschillende managementgoeroes, om dan die informatie mee te nemen naar huis die we nodig hadden om onze doelstelling te realiseren. Binnen ongeveer 3 jaar (zo lang geef ik mezelf de tijd) zullen we weten of ik mijn doelstelling heb gerealiseerd en of ik dus recht heb op mijn diploma “MBA in één dag”.

    (YouTUBE filmpje op http://www.kursaaloostende.be/website/index.php?pag=event&id=134)

    (Nog filmpjes en foto’s op
    http://www.mbain1dag.be/index.php?pag=multimedia)

    Verwendag voor de studenten van Simon Stevin

    Op 4 december werden de studenten van Simon Stevin, Howest flink verwend. Sovowes richtte er naar jaarlijkse gewoonte de Dag van de Studentenvoorzieningen in. De bedoeling was de studentenvoorzieningen (studiefinanciering, persoonlijke begeleiding, huisvesting, ondersteuning studentenactiviteiten, studentenjobs) extra in de kijker te zetten.

    Het begon allemaal al vroeg in de ochtend, met een copieus ontbijt, gratis uiteraard.
    Ook de Sint en zijn Pieten waren de ganse dag op de campus te bespeuren. Een aangename verpauzing in de lessen. En wie mocht het daar vooraan gaan uitleggen bij de Sint?

    ’s Middags gratis fruit en een demonstratie van Edu-Fit, op video weliswaar en ’s avonds kon een gratis vat van de studentenclub Brihos uiteraard niet ontbreken.

    Een paar sfeerfoto's vind je hier.

    dinsdag 4 december 2007

    Business Game in Portugal (I)

    Onze studenten van financie- en verzekeringswezen zitten momenteel in Portugal voor een internationaal uitwisselingsproject. Vandaag stuurde studente Tine Hugelier ons het volgende verslag.

    Onze 2 dagen in Faro zijn achter de rug. De accomodatie daar was pover, de stad zelf is klein maar zeer mooi! We hadden ook een aangenaam zuiders weertje (om een idee te geven: het is hier 25 graden) waarbij we konden genieten van de vele terrasjes. Zondag hebben we met zijn allen een boottocht gemaakt naar Isla Deserta, een beschermd natuurgebied met strand waarbij we konden genieten van een prachtige zonsondergang! Het eten is lekker en vrij goedkoop.

    Gisterenmiddag zijn we met de trein van Faro naar Sétubal gekomen, een 3 uur durende rit. Hier aangekomen konden we onmiddellijk voelen dat de temperatuur hier iets lager ligt.
    Het hotel hier valt zeer goed mee, ruime kamers, maar jammer dat de stad iets verderop is.

    Gisteravond hebben we enkele lokale specialiteiten geproefd (enkelen onder ons toch: varkensoren, lever van zwarte varkens, viseieren en daarna ongelofelijk lekkere biefstuk met rijst, spaghetti en aardappelchips).

    Vanmiddag gaan we naar de school Escola Superior de Ciencias Empresariais - Bussines Administration College om het Business Game te spelen.

    We zullen jullie verder op de hoogte houden!

    17 jaar en reeds ondernemer … op school

    Volop je ondernemerscompetenties uittesten op school. Het kan. ‘Ondernemer’ worden, zelfs als minderjarige.

    Elk jaar buigen zich in middelbare scholen duizenden leerlingen over hun ondernemingsproject. Ze ontplooien zich tot CEO, commercieel directeur, personeelsdirecteur of CFO van hun kleine onderneming. Ze brainstormen, ze doen aan marktonderzoek, stellen een ondernemingsplan op en verkopen levensecht. Ze houden zelfs een heuse algemene vergadering van aandeelhouders met ouders en vrienden die investeerden in hun bedrijfje. Ze becijferen alles zo correct mogelijk. En dit alles vol enthousiasme en met veel teamspirit.

    Verschillende organisaties en leerkrachten staan hen met raad en daad bij. Sommige scholen wijden in 5 Handel zelfs een volledig hoofdstuk aan entrepreneurship met portretten van succesvolle ondernemers, hun competenties, hun ondernemingszin én de voor- en nadelen van het ondernemerschap.

    Het startschot voor de ondernemingsprojecten werd al jaren terug gegeven door Vlajo, Vlaamse Jonge Ondernemingen. Zij introduceerden in de scholen de mini-ondernemingen. Jaarlijks organiseert Vlajo de wedstrijd ‘Beste mini-onderneming, wisselbeker van de Vlaamse Regering’. Meer info hierover vind je op http://www.vlajo.org/, met ondermeer een historiek van winnende scholen.

    Ook UNIZO helpt bij het opstarten van een leeronderneming en schrijft wedstrijden uit. De website http://www.ondernemendeschool.be/ vertelt er je alles over.

    Wens je deel te nemen aan een oefenfirma in een wereldwijd netwerk, dan stelt COFEP de nodige software ter beschikking om met de klas virtueel een onderneming na te bootsen. Meer hierover op http://www.cofep.be/.

    Handige tips hoe je kan leren te ondernemen, vind je ook op http://www.competento.be/.

    Ook heel wat van onze studenten in Howest hebben vroeger in een dergelijk ondernemingsproject veel ervaring opgedaan in teamwork en groepsdynamiek. En weet je, zo hebben ze bij hun projecten op Simon Stevin al snel een stapje voor.

    zaterdag 1 december 2007

    Studeer accountancy-fiscaliteit aan Howest en win een pakket vrijstellingen

    Een bachelor bedrijfsmanagement accountancy-fiscaliteit (of zelfs master TEW of handelswetenschappen) kan het beroep op zelfstandige basis pas uitoefenen mits hij/zij erkend wordt door de beroepsinstituten.

    Je kan je pas als zelfstandige boekhouder en fiscalist vestigen, nadat je 200 dagen stage loopt bij een zelfstandig boekhouder of fiscalist erkend door het Beroepsinstituut van Erkende Boekhouders en Fiscalisten (BIBF).

    Voel je er wat voor om je te vestigen als accountant of belastingconsulent, dan moet je eerst een toelatingsexamen afleggen bij het Instituut van de Accountants en Belastingconsulenten (IAB).

    Wie aan de Hogeschool West-Vlaanderen (Howest), departement Simon Stevin accountancy-fiscaliteit studeert, krijgt na het behalen van het diploma maar liefst 21 vrijstellingen op de 25 opleidingsonderdelen op het toelatingsexamen tot kandidaat-accountant. Voor het toegangsexamen tot kandidaat-belastingconsulent word je vrijgesteld voor 14 van de 16 opleidingsonderdelen. Om te weten welke vrijstellingen je krijgt, kan je de zogenaamde concordantietabellen raadplegen op de IAB site: http://www.iec-iab.be/ned/beroep_toegang_diploma.aspx.

    donderdag 29 november 2007

    Reactie minister Vandenbroucke

    Geert De Cubber (lector communicatie in alle afstudeerrichtingen van Bedrijfsmanagement) had begin deze week de link naar de blogpost over ondernemingszin bij studenten doorgestuurd naar Vlaams onderwijsminister Frank Vandenbroucke. Een paar minuten geleden viel het volgende antwoord in zijn elektronische brievenbus:

    Geachte heer De Cubber,

    Allereerst wil ik u danken dat u ons attent maakt op deze site. Er staan ook een aantal interessante reacties op.

    Als ik toch een opmerking mag geven: in tegenstelling tot wat uw inleiding een beetje laat uitschijnen, vind ik het niet allemaal kommer en kwel op het vlak van ondernemerschap en (hoger) onderwijs. Meer nog: toen ik door de radio en een aantal kranten gevraagd werd naar een reactie op het onderzoek van de Vlerick School, heb ik verwezen naar een aantal bestaande initiatieven waaruit blijkt dat er wel degelijk gewerkt wordt rond ondernemerschap in het hoger onderwijs. Toeval of niet, maar ik heb daarbij ook de... Hogeschool West-Vlaanderen aangehaald.

    Ik ben het trouwens ook niet altijd eens met de onderzoekers. Net als een paar studenten op het forum vraag ik me af of studenten per se al een bedrijf moeten opzetten tijdens hun studies. Studenten moeten zich in de eerste plaats op hun studies toeleggen. Ik zou het een fout signaal vinden mochten we het deeltijds studeren aanmoedigen opdat studenten tegelijk toch maar hun eigen zaak zouden kunnen opzetten. Ik zie het net als een voordeel dat onze studenten relatief snel afstuderen - zeker in vergelijking met andere landen in Europa - en zich desgewenst dus met enige voorsprong voltijds aan het ondernemerschap kunnen wijden.

    Dat alles belet niet dat ondernemerschap en ondernemingszin in het onderwijs in vele gevallen best nog wat aangescherpt mogen worden.
    Daarvoor hebben we in onze competentieagenda ook een Actieplan Ondernemend Onderwijs uitgewerkt. U vindt alle informatie daarover terug op mijn website: http://www.vandenbroucke.com/. Als u dat leest, zal u ook merken dat ik heel wat waardering heb voor een aantal bestaande initiatieven en de mensen die ze schragen. Houdt u zich op dat vlak vooral niet in, dus!

    Met vriendelijke groeten,


    Frank Vandenbroucke

    woensdag 28 november 2007

    Win-win

    De meestgehoorde zin in onze intussen beruchte kleine rondvraag naar ondernemerszin bij studenten, is dat die studenten geen startkapitaal hebben. Vele starters proberen ma en/of pa te overtuigen om hun spaargeld te investeren in het gloednieuwe bedrijf van zoon of dochter. Deze jonge ondernemers hebben echter een extra argument om hun ouders, familieleden, vrienden of kennissen te overtuigen: wie aan startende ondernemers rechtstreeks geld leent, geniet van de Vlaamse overheid een fiscaal gunstregime.

    Als ma en pa bereid zijn om een zogenaamde win-win-lening toe te staan aan hun kinderen bij het opstarten van een nieuwe zaak, dan krijgen zij van De Vlaamse overheid een belastingkorting van 2,5 % van het geleende bedrag (maximum 1.250,00 euro per jaar). Meer informatie vind je op de volgende website: http://www.winwinlening.be/

    maandag 26 november 2007

    Bizidee


    Wie - ondanks een tekort aan tijd en geld - als student toch ondernemend wil zijn tijdens zijn/haar studies zonder eigen bedrijf, biedt Bizidee misschien soelaas. Bizidee is een wedstrijd voor studenten met innovatieve ideeën en ondernemerszin. Een beetje zoals De Bedenkers, maar dan voor studenten.

    Voor de eerste fase van Bizidee 2008 kunnen de studenten hun idee neerpennen en online indienen. Ze kunnen er ook de hoofdprijs van 1.000 euro winnen en de eerste stappen zetten op weg naar de 25.000 euro in de 3de fase van deze wedstrijd! Voor meer info kan je op de website terecht van Bizidee (klik hier).

    vrijdag 23 november 2007

    Studenten te weinig ondernemend? Een kleine rondvraag

    Het stond op de voorpagina van de Standaard deze week en het was één van de hoofdpunten in het ochtendnieuws op de radio: slechts 1 op de 50 studenten begint tijdens zijn/haar studies een eigen bedrijfje. Ook Frank Vandenbroucke (de minister) vindt dat jongeren te weinig ondernemend zijn. We legden dit feit voor aan onze eigen studenten bedrijfsmanagement (Hogeschool West-Vlaanderen, departement Simon Stevin): waarom start je niet zelf met je eigen bedrijf terwijl je nog studeert?

    “Mijnheer Vandebroucke mag dan wel vinden dat wij te weinig ondernemend zijn, het is zijn taak om dat te stimuleren in het onderwijs, en dat voelen wij nergens aan,” reageert studente Sarah Tas. “Hoewel de overheid vindt dat ze veel doet aan een algemene administratieve vereenvoudiging, vind ik toch dat er veel tijdrovende formaliteiten te vervullen zijn, en dat ligt niet altijd voor de hand.”

    “Ik vind dat de grootste remfactor het risicogehalte is,” zegt David Bamelis, student financie- en verzekeringswezen. “Voeg daarbij nog eens dat studenten geen ervaring hebben én doorgaans geen tijd hebben om zo’n initiatieven te nemen.”

    “Ik denk er wel aan, maar ik zie een aantal struikelblokken,” oppert Joeri Broos (Financie- en verzekeringswezen). “Je moet je sociale zekerheid betalen en als je te veel verdient, ben je niet meer ten laste van je ouders. Zo verliezen ze vroegtijdig het kindergeld.”

    “De tijdsdruk tijdens de studies moet je toch echt niet onderschatten,” vervolgt Heike Vanderbeken, studente accountancy-fiscaliteit. “De week zit al behoorlijk vol met lessen en taken. De weinige vrije tijd die ik dan nog heb, breng ik liever door met mijn vriend. Bovendien: ik werk zelf al in het weekend. Misschien kan ik op termijn meer verdienen als ik mijn eigen bedrijfje opricht, maar ik neem nu liever het zekere voor het onzekere.”

    Amaury de Séjournet (student marketing) treedt haar volmondig bij: “De meeste studenten doen een studentenjob en ontvangen er direct na de werkinspanning een vergoeding voor. Als men zelf een onderneming zou opstarten, dan kan het wel zijn dat er even mag worden gewacht voordat de investering rendeert. Persoonlijk zou ik wel een onderneming opstarten als ik de tijd had. Maar tijdens het jaar besteed ik al mijn tijd aan mijn studies, waardoor er voor ondernemen niet veel tijd overblijft.”

    “Je kunt de ontspanningstijd misschien wel inkorten of opgeven,” voegt Andrew Hubert (student marketing) eraan toe. “Ikzelf speel voetbal en moet daarvoor trainen. Mocht ik mijn eigen bedrijfje beginnen, dan moet ik mijn sport opgeven. Maar of dat zo verstandig is voor de gezondheid?”

    Dat de huidige, nieuwe, internetgeneratie geen tijd zou hebben, wordt dan weer weerlegd door Dries Devrome (student logistiek management): “Je moet het eigenlijk niet te ver zoeken: de know-how is er niet. Ik durf wedden dat veel studenten gewoon niet weten hoe ze een bedrijf moeten oprichten. Nochtans zijn er genoeg websites die je graag en goed verder helpen om aan alle administratieve plichtplegingen te voldoen. En wat dat “geen tijd” betreft: tijdens de examens zetten we ons sociaal leven toch ook op een lager pitje.” Horen we hier een overtuigde ondernemer-student? “Nog niet,” zegt Dries Devrome, “Mijn moeder heeft een paar jaar geleden een bedrijfje opgericht en als ik zie hoeveel kopzorgen en slapeloze nachten er sindsdien voorbij gegaan zijn, dan steek ik mijn eigen bedrijf(je) liever nog een paar jaar in de koelkast. Het is niet altijd rozengeur en maneschijn en daarom wacht ik liever nog een paar jaar. Toch zal ik misschien moeten overwegen om de familietraditie voort te zetten. M'n overgrootvader en m'n grootouders zijn immers ook altijd zelfstandigen geweest.”

    Een ander geluid horen we van een anonieme student accountancy-fiscaliteit: “Welke student gaat eens niet een computer repareren of een website maken voor iemand anders? Voor je het goed en wel beseft, heb je via mond-aan-mondreclame een klein imperium. Als je dan je handeltje wilt legaliseren, dan kan dat ervoor zorgen dat het je minder opbrengt.”

    Uit de reacties blijkt dat naast tijdsgebrek ook het financiële plaatje de studenten tegenhoudt om een eigen bedrijf te starten tijdens hun studies: “Als ik het geld had om een eigen bedrijfje op te richten, al was het maar een klein bedrijfje, dan had ik er al lang een,” verzekert Emmie Van Den Berge (accountancy-fiscaliteit).

    “Het ontbreekt ons vaak aan startkapitaal,” vult student financie- en verzekeringswezen Vincent Cabrera Luna aan, “Ik zie daarvoor twee oplossingen: geld lenen bij de ouders of bij de bank. Het eenvoudigst zou zijn als de ouders wat geld lenen, maar die moeten natuurlijk ook al de studies betalen. Als je geld wil lenen bij de bank, dan blijf je met het probleem zitten dat je nog geen geregeld inkomen hebt.”

    Student financie- en verzekeringswezen Stijn Dorné wijst op nog een bepalende factor: “Soms moet je echt wel opboksen tegen veel concurrentie. Omdat velen een faillissement vrezen, stellen ze de oprichting van een eigen bedrijf vaak uit tot na het behalen van een diploma.”

    In het bewuste krantenartikel in de Standaard vond Koen Peeters dat ons onderwijs, o.m. ook het hoger onderwijs, niet gericht is op ondernemen. “We hebben wel degelijk ervaring met het opstarten van een echte zaak via de SBP’s (de Small Business Projects),” zegt Marie Jeanne Platteeuw, afstudeerverantwoordelijke financie- en verzekeringswezen. “Maar zo’n zaak opstarten en runnen brengt een enorme taakbelasting met zich. In de huidige structuur van de curricula is dit wellicht niet meer haalbaar. Voor laatstejaars komt daar nog bij dat ze in een te korte periode te veel leerstof moeten verwerken. Meer en meer moet de leerstof verwerkt worden in (arbeidsintensieve) projecten. Veel studenten komen zo al tijdsnood om de leerstof voor hun examens te verwerken, laat staan dat zij daar bovenop nog een SBP, leerbedrijf of eigen bedrijf zouden moeten opstarten en runnen.”

    woensdag 21 november 2007

    Belevenissen van een nieuwe student

    Een hogeschool zonder studenten is - ahum - als een café zonder bier. Niks waard, dus. We vroegen aan kersvers eerstejaars Nick Schotte (student Financie- en verzekeringswezen) hoe hij zijn eerste halve semester heeft beleefd.

    Plots zal ik het zelf weer zijn: het groentje, de snotneus, de noob… Alle naampjes waarmee ik vorig jaar kon uitpakken tegenover lagerejaars, kunnen me straks zelf te beurt vallen. Angst maakt zich meester van me wanneer ik dit op het einde van het humaniora begin te beseffen. Nergens voor nodig, blijkt achteraf. Niemand noemt me hier groentje, niemand kijkt me aan als noob. Integendeel, tweede- en derdejaars verwelkomen me alsof ik al jaren bij hen op school zit. Deze school straalt maturiteit uit.

    En toch doet het raar. Nergens zie je jongeren die staan te kibbelen om een betwiste bal, je ziet nota bene niemand meer voetballen. Ook heb ik me in deze eerste maanden al dikwijls afgevraagd wanneer die bel nu eindelijk eens gaat rinkelen, of waarom iedereen pas na een vol uur zijn biezen pakt en niet na vijftig minuten. Of waarom niemand me tegenhoudt wanneer ik over de middag om een broodje ga buiten de school. (Wat eigenlijk helemaal niet meer nodig is sinds ik weet dat de keuken hier prima werk levert, wat ook alweer een heuse verandering is.)
    Verandering van spijs doet eten, zegt men. Wel, op deze school is dit letterlijk en figuurlijk zeker van toepassing.

    Een ander nieuw aspect van deze school zijn natuurlijk de nieuwe medestudenten. Op de eerste dag kende ik hier nog niemand, ik voelde me een vreemdeling tussen de vreemdelingen. Ik voelde me zelfs bijna letterlijk een vreemdeling, want ik vond slechts weinig lotgenoten die ook mijn dialect spraken. Gelukkig is mijn talenknobbel voldoende groot en spreek ik nu haast vloeiend Brugs als ik dat wil.Op het einde van de introductieweek was er dan al de barbecue, georganiseerd door de studentenclub. Plots zat ik met drie anderen gezellig te eten en te keuvelen over van alles en nog wat. Vrienden kon je ons toen moeilijk noemen, maar het begon toch al de goeie weg uit te gaan. En inderdaad, in tijden waar de vraag naar studeren wat minder was, en het aanbod van springuren wat groter, leerden mijn nagelnieuwe vrienden me Brugge al gauw wat beter kennen.

    Op vlak van mentaliteit onder de studenten valt dus zeker niet te klagen. Maar voor je medestudenten alleen kom je natuurlijk niet naar school. Ik was het haast vergeten, maar hier worden ook nog opleidingen gevolgd. Wat me hierin erg opviel, was dat lectoren toch niet (altijd) de onpersoonlijke wezens zijn, zoals ze zo vaak voorgesteld worden. Ook lectoren kunnen het hebben over hun hond of over Cercle, Club of Lokeren. Lectoren zijn warempel mensen.
    Mensen die hun stof met hart en ziel geven, zelfs wanneer dat niet altijd met evenveel enthousiasme onthaald wordt. Respect!

    Je mag dus zeggen wat je wilt voor mijn part, maar de hogeschool vormt echt een verrijking. Het is goed toeven in Brugge die Schone

    dinsdag 20 november 2007

    Onder de Spaanse zon (VII)

    Terwijl de regen buiten in bakken naar beneden stroomt, kunnen wij alleen maar dromen van de zon. Voor Matthieu Deram (student marketing) is de Spaanse zon echter dagelijkse realiteit. Vanuit de universiteit van León houdt hij ons op de hoogte.

    (deel I, II, III, IV, V en VI kon je eerder al lezen)

    Zondag 18 november 07

    Het leven van een student kan wat duur zijn vooral als hij op zijn eentje aangewezen is. Iedere dag eten op tafel zetten komt soms duurder uit dan men denkt. Ook uitgaan is niet de goedkoopste hobby die je kan bedenken. Om mijn kosten wat te helpen dekken heb ik me onlangs ingeschreven als leerkracht Engels en Frans. Ik geef dus tegenwoordig privélessen vooral aan kinderen tussen 12 en 16 jaar. Ik denk dat mijn leerkrachten, vooral die van Frans, dit moeilijk zullen geloven, maar kom…

    De talenkennis hier in Spanje is aan de lage kant, zeker als je het vergelijkt met die in Vlaanderen. Als Vlaamse student ASO kan je op zijn minst Nederlands, Frans en Engels als je afstudeert. Misschien kan je ze niet vlot, maar je kan je toch iet of wat uit de slag trekken indien het nodig zou zijn. Hier in Spanje ligt dat volledig anders. Spaans kunnen ze vlot, Engels niet echt en Frans nog minder. Ik heb nog horen zeggen dat ze in het laatste jaar middelbaar moeite hadden met de vervoeging van “to be”. Het zijn waarschijnlijk de extreme gevallen die ik hoor, maar welicht zit er toch iets van waarheid in. Op dat gebied ben ik zeer trots om Vlaming te zijn.
    Vrijdag was mijn eerste les Engels aan 2 broers van 12 en 13 jaar. Hun niveau verwonderde me, ze hadden namelijk al sinds hun 3 jaar les Engels en het viel op. Hun niveau lag beduidend hoger dan de gemiddelde Spanjaard op die leeftijd. Hun school geeft zelfs les geschiedenis en technologische opvoeding in het Engels. Dat is volgens mij wel een grote uitzondering want ik had voordien nog nooit zoiets gehoord hier in Spanje. De eerste les viel al bij al goed mee. Het was wel wat onwennig om leerkracht te spelen maar ik denk wel dat het vlot zal wennen. Vooral het stukje waarin ik nu eens huiswerk mag geven. :-)

    maandag 19 november 2007

    Onder de Spaanse zon (VI)

    Grote verrassing vorige week, toen Matthieu Deram ons met een blitzbezoek vereerde. Matthieu is een student marketing die een deel van zijn studie in León (Spanje) afwerkt.
    (deel I, II, III, IV en V kon je eerder al lezen)

    Alweer is er een weekje gepasseerd hier in Spanje, en deze week was op zijn minst leuk te noemen. Vorige week woensdag ben ik naar België vertrokken om mijn vriendin en vrienden te verrassen met en blitzbezoek aan Brugge. Er waren maar een handvol mensen die wisten dat ik naar België kwam, kwestie van het risico op lekken te vermijden. Na een lange dag gevuld met busreizen, wachttijden en een vlucht van 2u was ik dan eindelijk in het land. In de auto richting Brugge was ik wat zenuwachtig, want ik wist niet of mijn vriendin nog altijd geloofde of ik wel in Spanje zat of niet. Na een zenuwslopende rit was het dan eindelijk zover, ik stond aan haar kot. Ik liep stiekem de gang in en zag dat haar deur openstond. Ik liep met veel kabaal binnen en ik zal haar gezicht nooit vergeten toen ze zich omdraaide van haar bureau. Dat alleen was de reis van 11u waard. Ze kon het niet geloven dat ik daar stond. De volgende dat stond hetzelfde te wachten voor mijn klasgenoten, maar dan minder dramatisch. Het merendeel was verbaasd dat ik daar was en samen met hen terug naar de lessen ging.


    Donderdag 8 november had een dubbele betekenis: niet alleen was het een speciale datum op persoonlijk vlak, maar ook was het de marketingfuif. De fuif die jaarlijks door de derdejaars marketing georganiseerd wordt om de fondsen voor hun reisje wat te spijzen. Vorig jaar was het een geslaagd feestje en dit jaar kon ik dat natuurlijk niet missen. Na een gezellig aperitief op het kot van mijn vriendin, samen met haar kotgenoten en een tiental klasgenoten, trokken we allen richting fuif. Ter plaatse hebben we nog eens goed gefeest zoals dat in Brugge wel af en toe gebeurt.

    Het weekend dat volgde was er eentje gevuld met familiebezoekjes en ik poogde ook zoveel mogelijk bij de vriendin te zijn. Het was immers voor haar dat ik naar België gekomen was. Naarmate het weekend vorderde, verminderde de sfeer duidelijk, omdat mijn vertrek weer dichter en dichter kwam. De maandag was het dan zover, we vertrokken richting Charleroi maar door een klein misverstandje met de GPS verloren we al vlug een 15-tal minuten (en we waren al in tijdsnood). Eenmaal goed en wel vertrokken, hoorden we op de radio dat enkele kilometers verder de snelweg volledig afgesloten was, ik kon dus onmogelijk nog mijn vlucht halen. Geen ramp, 2 dagen langer in België, 2 dagen langer plezier.

    Nu ben ik inmiddels terug uit België en moet ik redelijk wat inhaalwerk doen. Mijn projecten en mijn lessen 1 week laten liggen, dat gebeurt niet zonder gevolgen. Ik heb deze week nog een interview te doen, volledig in het Spaans, dat zal wat worden...

    woensdag 14 november 2007

    Met Brihos naar Night of the Proms

    Het is weer zover: Night of the Proms, een ware belevenis. Wij van studentenclub Brihos keken er al van lang voordien naar uit.

    Op de bus zat de sfeer er al meteen in: met de nodige promilles in ons bloed werd er naar hartenlust gezongen. Het was al zeker, dit wordt weer een avond om nooit te vergeten, (of juist wel de volgende ochtend). Een massa volk en talloze studentenclubs bestormden het Antwerpse Sportpaleis, net als wij, met onze vlag hoog in de lucht zwaaiend.

    Na een paar concerten (die toch lang genoeg duurden, hoor) traden de ‘echte’ artiesten aan het werk. De sfeer zat er al goed in en toen ook Soulsister op het podium te zien was, gingen we volledig uit ons dak. En na een paar uren van drinken en staan springen was het tijd om weer huiswaarts te keren, van velen vielen de oogjes al dicht op de bus. Het was een machtige avond.

    (geschreven door Bram Van Poucke, student en zedenmeester van studentenclub Brihos)

    dinsdag 13 november 2007

    Monty Python - Silly Job Interview

    En wat na de studies? Tijd voor een sollicitatiegesprek. Hopelijk vergaat het jou dan beter dan de sollicitant in dit filmpje

    maandag 12 november 2007

    Groen of blauw

    Het was vrijdagmorgen al begonnen. Nogal wat studenten hadden een tweekleurige sjaal om de hals gebonden. Dat de ene kleur zwart was, daar kon zelfs de tegenpartij mee leven. Dat de andere kleur overwegend groen en niet blauw was, dat was al wat minder.

    Ook collega’s ontsnapten niet aan de match van ’t jaar. Onze voormalige Rode Duivel (tussen haakjes: de enige onder de collega's die tot nog toe Wikipedia heeft gehaald) en onze drukker keken een vrouwelijk collega wat meewarig aan, toen die met haar blauwzwart gestreepte jurk de hogeschool binnenwaaide. Door onze mediathecaris daarentegen werd zij met open armen ontvangen.

    En dan de wedstrijd zelf. Na een dag van haast ondraaglijke spanning een intense strijd op leven en dood, zowel op als naast het veld. De sfeer van de oude dagen, toen voetbal nog leuk was. Die sfeer dus. En de blauwzwarten hebben gewonnen. Maar de groenzwarten waren de best voetballende ploeg. Ik weet het alleen maar van horen zeggen.

    Onder de Spaanse zon (V)

    Vandaag lees je het (voorlopig) laatste deel uit het dagboek van Matthieu Deram. Matthieu studeert er marketing aan de universiteit van León. Deel I, deel II, deel III en deel IV kon je hier tijdens de voorbije dagen al lezen.

    dinsdag 6 november 2007

    Het leven op een studentenkot loopt niet altijd van een leien dakje. Samenleven kan moeilijk zijn maar mits een paar simpele afspraken kan het al heel wat leuker worden. Hier in Spanje woon ik in een klein appartementje met 3 slaapkamers, een klein keukentje, woonkamer en badkamertje. Alles wat we dus nodig hebben om normaal te leven. Bij aankomst waren alle 3 de slaapkamers bezet. Één van mijn 2 flatgenoten had een beetje moeite met orde en netheid. Hij liet zijn afwas staan, zijn vuiligheid lag overal en nog veel meer. Gelukkig vertrok hij enkele weken later naar een ander kot en toen waren we nog met 2. Agustin, mijn andere flatgenoot, valt zeer goed mee. Hij is over het algemeen netjes en vriendelijk. Het leven met 2 op het appartement was ideaal! Vorige week werd onze droom lichtjes verstoord toen we vernamen dat we een nieuwe flatgenoot mochten verwachten. Een lichte paniek ontstond omdat we vreesden voor een herhaling van bepaalde feiten. Gisteren was de dag aangebruiken en is Victor aangekomen. Tot nu toe heb ik geen klachten over Victor. Hij is vriendelijk en vroeg direct wat de regels waren over het poetsen, de vuilnis, de afwas en dergelijke. Ook doet hij me een beetje denken aan Herman Brusselmans. Lang zwart haar, brilletje, groot, redelijk mager, … ik vind het nog grappig. Zo voel ik me meer in België.

    De aankomst van Victor was gisteren niet de enige verrassing. Gisteren in de late namiddag werd ik gebeld door een voor mij onbekend Belgisch nummer. Het verbaasde mij lichtjes, want ik krijg hier zelden telefoontjes. Het bleek een docent van departement Simon Stevin te zijn, die even wou weten hoe het met me ging in Spanje. Mijn klasgenoten waren ook in de buurt, omdat iedereen naar het studentenmarketingcongres was geweest en ze samen iets waren gaan drinken. Zo heb ik zelfs nog met een paar van mijn klasgenoten kunnen spreken. Het doet wel deugd om te weten dat ze daar in Simon Stevin nog af en toe eens aan je denken. Het is misschien een kleine school vergeleken met de Universiteit van Gent of Leuven, maar dat heeft toch zo zijn charmes. De docenten kennen jou en jij kent hen. De drempel om iets te vragen (persoonlijk of zakelijk) licht dus veel lager, wat in mijn mening alleen maar bijdraagt tot de sfeer en het leerproces.

    zaterdag 10 november 2007

    Onder de Spaanse zon (IV)

    Onder de Spaanse zon van León studeert Matthieu Deram marketing. Hij houdt voor ons gedurende vijf dagen een dagboek bij. Vandaag zijn we bij deel IV. Eerder kon je al deel I, deel II en deel III lezen.


    Zaterdag 3 november 2007


    Deze week was een drukke week. Ik moest nog wat presentaties doen in verband met wat werkjes maar ik had ook nog eens bezoek! Mijn vriendin en mijn beste klasgenoot zijn samen een bezoekje komen brengen. Maandagavond zijn ze aangekomen in Valladolid waarna ik ze daar een kleine rondleiding heb gegeven. Dinsdag zijn we hier in León gebleven en hebben we de vele interessante dingen bezocht zoals onder andere: het MUSAC (museum voor schone kunsten), de kathedraal, San Marcos, … Ze waren behoorlijk onder de indruk.



    Woensdag zijn we naar Valencia de Don Juan getrokken, nee niet het grote en mooie Valencia aan de Middellandse Zee maar een klein dorpje op een 40 tal km van León. Daar staat immers een mooi kasteel waar we lekker in de zon gepicknickt hebben. Jammer genoeg moest ik om 16u in de les zijn dus konden we niet zo lang ter plaatse blijven. Het leven van een student kan hard zijn!




    Donderdag stond paardrijden op het menu, of tenminste toch voor Kevin. Daarna zijn we Mexicaans gaan eten in een restaurantje hier in León. Het was eens iets anders, de Mexicaanse keuken is op zen minst een avontuur, zeker voor zij die niet zo aan pikant eten. Na het feestmaal hebben we de lange trektocht naar Madrid gedaan waar ze de vrijdagmorgen al hun vlucht hadden. Het was een (veel te) kort bezoek maar toch was het fijn om ze nog eens terug te zien. Nu zal het wachten zijn tot de kerstvakantie, dan kom ik terug naar België voor de feestdagen.

    vrijdag 9 november 2007

    Onder de Spaanse zon (III)

    Matthieu Deram is één van die studenten, die de stap naar het buitenland zetten. Aan de universiteit van León (Spanje) werkt hij een deel van zijn studie marketing af. Deel I en deel II van zijn verhaal kon je de voorbije dagen lezen op deze blog. Vandaag is het tijd voor deel III.

    Zondag 28 oktober 2007

    Gisteren was er hier in León een optocht voor de onafhankelijkheid van León. Spanje is onderverdeeld in verscheidene “gemeenschappen” zoals Galicië, Catalonië, het Baskenland, … één van die gemeenschappen is “Castilla Y León”. Ondanks de naam van de gemeenschap is de provincie Valladolid ook deel van deze gemeenschap en precies daaraan storen sommigen zich hier. Als je hier in León iets positiefs over Valladolid zegt, zit de kans er dik in dat je op redelijk wat kritiek zal stuiten. Naar verluidt hebben ze hun positie in de gemeenschap "gestolen" en hebben ze in feite niks met deze gemeenschap te maken. Omdat ik niet echt over objectieve meningen beschik, kan ik ook niet echt zeggen wie gelijk heeft. Wat me wel opvalt is dat dit fenomeen niet alleen hier zich voordoet maar over heel Spanje. De ETA en de Baskische onafhankelijkheidsdrang is een wereldbekend fenomeen, maar ook Catalonië wil zich afscheiden van Spanje.

    In mijn lessen Spaanse economie heeft de docente (mevrouw Rabanal) ons verteld dat dit een gevolg is van de dictatuur. Onder Franco zijn de Spanjaarden en de vele verscheidene regio’s onderdrukt en na al die jaren zijn ze losgelaten en willen ze compenseren door zich onafhankelijk te maken en eigen baas te zijn.

    Hier in León willen ze bij mijn weten geen afhankelijk land worden maar willen ze wel dat de gemeenschap “Castilla y León” zich afscheidt van de provincie Valladolid. Toch is het ook een gevolg van de dictatuur, volgens mevrouw Rabanal. In België hebben we ook een ingewikkeld staatssysteem, maar toch denk ik dat het percentage dat onafhankelijk wil zijn lager ligt dan hier in Spanje. Nu met de politieke crisis komt het wel wat meer naar boven, maar toch. Ik denk niet dat het zover zal komen, we zullen moeten afwachten.

    donderdag 8 november 2007

    Onder de Spaanse zon (II)

    Een groeiende groep studenten verkiest om een bepaalde periode in het buitenland te gaan studeren. Matthieu Deram is student marketing en studeert momenteel aan de universiteit van León, in Spanje. Van onder de Spaanse zon hield hij voor ons 1 week een dagboek bij. Gisteren kreeg je deel I te lezen, vandaag ontdek je deel II.

    Zaterdag 27 oktober 2007

    Eén van de eerste dingen die je opvalt als je in Spanje komt wonen, zijn de verschillen in gewoontes. De openingsuren van de winkels, de lesuren, de kantooruren, … allemaal verschillen ze van de Belgische. Hier in Spanje beginnen de scholen pas om 9u met de lessen. De lessen duren tot rond 13u30 à 14u en dan is het lunchpauze. De middelbare scholen hebben géén les in de namiddag! Op de universiteit beginnen de lessen terug om 16u en eindigen ze omstreeks 21u.

    Het is echter slechts de minderheid die les heeft in de namiddag. Ook de winkels volgen min of meer dit schema. Ze gaan slechts open om 17u en sluiten terug om ongeveer 20u30. De supermarkten en dergelijke blijven wel open over de middag. Het is een aanpassing; meer dan eens heb ik om 15u voor een gesloten winkel gestaan. Ik heb ondertussen mijn lesje wel geleerd.

    Hier op de universiteit van León is Marketing of “licenciatura en Investigación y técnicas de Mercado” (kortweg ITM) een 2de cyclus-richting. Dit betekent dat je al een diploma hoger onderwijs moet bezitten eer je kunt beginnen aan deze richting. De gemiddelde leeftijd van mijn klas ligt dan ook ietwat hoger dan in Brugge. Er zijn ook enkele studenten die een 1ste cyclus-studie gekozen hebben en één vak als extra vak nemen uit ITM.

    Omdat de meeste mensen die een 2de cyclus-studie nemen zijn de lessen allemaal “ 's namiddags” na 16u. Mij hoor je niet klagen, ik ben nooit een ochtendmens geweest en zal het waarschijnlijk ook nooit worden.

    Logistiek management en marketing bezoeken Europees Parlement (Brussel)

    Studenten Logistiek management en Marketing hebben onlangs een bezoek gebracht aan het Europees Parlement in Brussel.

    Omdat beelden soms meer zeggen dan al te veel woorden: klik hier voor een sfeerbeeldverslagje en impressie.

    woensdag 7 november 2007

    Bezoek Luc Demeulenaere: een student aan het woord

    Vorige week hebben we hier al gemeld dat topmarketeer Luc Demeulenaere, van Procter & Gamble, voor de studenten marketing een gastlezing kwam geven. We vroegen aan Kevin Labens, student marketing, wat hij vond van de uiteenzetting.

    Vooreerst was het natuurlijk een grote eer om een uiteenzetting van Luc Demeulenaere te mogen krijgen. Dit was een unieke kans om een presentatie van iemand met een vrij belangrijke functie binnen een multinational als P&G te mogen bijwonen. Zo'n kans krijg je zeker niet elke dag.

    Deze uiteenzetting bevatte voor mij 2 belangrijke zaken: het professionele aspect en het luik rond P&G zelf.

    Van iemand met zoveel ervaring kan je heel veel opsteken. Een functie als deze wordt je niet zomaar in de schoot geworpen. Er staat heel wat tegenover. Een van de belangrijkste zaken om te slagen in je professionele carrière is de wil om iets te bereiken. Je mag nooit opgeven: waar een wil is, is een weg.

    Doorzettingsvermogen is daarbij onontbeerlijk. Tegenslagen zullen er altijd wel zijn. Je moet er alleen kunnen mee omgaan. Niet bij de pakken blijven zitten, maar op zoek gaan naar een nieuwe uitdaging. Ondernemingszin en de nodige dosis creativiteit komen hier goed van pas.

    De testen om aan de slag te gaan bij zo’n groot bedrijf zijn vanzelfsprekend niet simpel, maar eens je aan de slag kunt bij P&G krijg je er ook veel van terug. Zo heeft P&G bij voorbeeld veel vertrouwen in haar werknemers; en je beschikt als manager meteen over een belangrijk budget om projecten op te zetten. Verder investeert men in jou door je vele extra opleidingen aan te bieden om up-to-date te blijven met de trends binnen de sector. Bij het bedrijf word je geaccepteerd als persoon en ben je niet zomaar een nummer. Het menselijke aspect wordt ook door P&G niet uit het oog verloren en dit is belangrijk als je weet dat het bedrijf je volop steunt in je acties.

    Procter & Gamble biedt ongelooflijk veel producten aan, in verschillende segmenten. Van Pampers en Dreft tot tandpasta, … P&G bezit het allemaal. Het bedrijf heeft bijgevolg een flinke hand in de economie, niet alleen in Amerika, maar ook in alle andere landen waar het vertegenwoordigd is. Dit is dan ook een belangrijk aspect van het bedrijf. Zij kunnen samen met de regeringen de wereldeconomie trachten te verbeteren. Natuurlijk is de hoofddoelstelling van P&G om zoveel mogelijk winst te maken.

    De klanten hebben zeker en vast een belangrijk aandeel in het succesverhaal en de enorme winsten van P&G. Toch spendeert het bedrijf zeer veel geld aan liefdadigheid. Ze hebben zeer veel projecten lopen in Afrika om de mensen daar een beter leven te geven door hen onderwijs, voedsel,… te geven. Een deel van de winst wordt dan ook nuttig besteed.

    Een volgende key-to-success voor P&G is het feit dat quasi niemand tegen hen kan opboksen. Lichtgewichten worden uit de markt verdreven door de voortdurende innovatie die het bedrijf voert. Dit maakt hen zo sterk. De concurrentie kan hen ook op dit gebied absoluut niet bijbenen, waardoor ze verdwijnen uit de markt. Dit lijkt natuurlijk sterk op een monopolie van P&G, maar dit is het niet. Het is dan ook hun schuld niet dat de concurrentie hen niet kan volgen. Ieder bedrijf heeft het recht om zijn sterke punten verder uit te bouwen. P&G speelt hun grootste troef dan ook voortreffelijk uit. Ze zijn constant bezig met productinnovaties, productontwikkelingen en zo meer. Het bedrijf wil dan ook steeds meer behoeften van mensen bevredigen door hun zeer brede gamma.

    Kortom: een leven zonder P&G is mogelijk, maar men moet toegeven dat ze toch heel belangrijk zijn in het leven van een consument en het leven een flink stuk aangenamer maken.

    Onder de Spaanse zon (I)

    Een groeiende groep studenten verkiest om een bepaalde periode in het buitenland te gaan studeren. Matthieu Deram is student marketing en studeert momenteel aan de universiteit van León, in Spanje. Van onder de Spaanse zon hield hij voor ons 1 week een dagboek bij. Vandaag krijg je deel I te lezen.



    vrijdag 26 oktober 2007



    Hoewel de universiteit van León relatief klein is, doen ze hier toch hun best om het de studenten naar hun zin te maken. Regelmatig worden er hier activiteiten georganiseerd, zoals gisteren het geval was. Voor slechts 1€ ingang kon je een concertje meepikken in één van de vele cafetaria’s die de universiteit rijk is. Samen met een collega-student marketing ben ik gaan kijken naar “catpeople”, een rockgroep die hier in de streek al redelijk wat faam gemaakt heeft. Zelf had ik nog nooit van gehoord maar was toch aangenaam verrast toen ik ze hoorde spelen. Eerst en vooral om dat ze in het Engels speelden wat verbazend is hier in Spanje. Ook vond ik het een goeie groep die het waarschijnlijk nog redelijk ver kan schoppen, met wat goeie moed.


    Na een uurtje concert zijn we richting het centrum vertrokken om daar wat tapas te gaan eten en dan te gaan proeven van het nachtleven. De Bario Humedo (de wijk rond de befaamde kathedraal) dient de donderdagavond vooral als uitgaansbuurt voor de studenten. De kleine straatjes zijn dan voornamelijk gevuld met enthousiaste studenten die van de studentenprijzen en promoties maar al te graag gebruik maken.

    dinsdag 6 november 2007

    Marketingcongres voor studenten 2007: The Wild Site of Blogging


    The wild Site of blogging..

    Daarover kwam Clo Willaerts even met ons praten op het studentenmarketingcongres 2007. Een zeer leuke madam, als je het mij vraagt! Ofwel waren het mijn mannelijke hormonen die op hol sloegen. Oké, laten we maar on-topic gaan, straks wordt ze nog boos op me omdat ik dit post ! Maar kijk... Ik heb meteen een positief artikel klaar over haar performance op het studentenmarketingcongres 2007 te Brussel. Nu kan ze zeker niet kwaad op me zijn... En hopelijk stuurt ze me dan alsnog een Humotapijtje op dat we konden winnen, maar dat ik helaas niet gewonnen heb.

    Degenen die haar niet kennen: Clo Willaerts is de Manager van IBU, Sanoma Magazines Belgium nv. En ze heeft het met ons even gehad over het ooh zoooo populaire tijdschrift HUMO!
    Humo ondervond een probleempje ! Iedere website ondervindt in de zomermaanden een daling van het bezoekersaantal. En dat vinden websites natuurlijk niet leuk, zo ook Humo niet. Maar oké, na wat onderzoek kwamen ze op de proppen met een schitterend idee! Het opstarten van een blog waar iedereen reacties kon plaatsen over festivals als Rock Werchter & Pukkelpop, muziek is dan ook een héél belangrijk punt voor de Humo !

    Allereerst maakten ze gebruik van foto's. Op het festival had men een photo wall aangebracht, je kent dat wel, zo'n grote tekening met cartoons op, maar het hoofd ontbreekt... Dan kun jij samen met je vrienden je hoofd daar even insteken... FLITS... En je hebt een leuke foto voor een leuke herinnering aan Rock Werchter! Nog geen 2 uur later stonden deze foto's online... Natuurlijk wou iedereen zichzelf op die foto zien, en dus surften ze als de bliksem naar de Humo blog om hun foto te bekijken ! Zo genereerde de Humo-blog enorm veel pageviews en unieke bezoekers.

    Ten tweede gingen ze met teksten werken... Een journalist plaatste een artikel (een blogpost) online over een optreden op Rock Werchter en men kon hier dan op reageren.. In sommige gevallen was er na korte tijd al meteen een reactie hierop (User Generated Content dus)! Na enige tijd stonden er al tientallen reacties met hun mening over het artikel of het optreden.

    Waarom is dit nu toch zo belangrijk? Wel wel.. heb je even de tijd? Dan leg ik het je uit.. Het heeft alles te maken met de term SEO die bij iedere goede webmaster toch wel bekend is. SEO ja.. Neenee, het is geen beest dat in het tropisch regenwoud leeft. SEO staat voor Search Engine Optimization, of laten we even onze Nederlandse taal respecteren: zoekmachine-optimalisatie dus. Dat wil dus zeggen dat je je website/blog/... optimaliseert zodat deze via een zoekmachine (zoals Google) goed kan gevonden worden! Humo had als bedoeling dat wanneer je een artiest intikte die aanwezig was op bvb. Rock Werchter, en daarna de naam van het festival typte, dat je op hun blog terechtkwam. Kort gezegd: wanneer je in Google de zoekterm 'Muse Rock Werchter' intikt, kom je op hun blog terecht (waarbij 'Muse' de artiest is en 'Rock Werchter' het festival). Want dit zorgt voor een enorm groot bezoekersaantal als dat je lukt !

    Nu zeg je misschien 'Nuja, allemaal goed en wel, maar waarom zijn die reacties dan zo belangrijk?' Wel, voor Google geldt: Content = King ! Hoe meer inhoud je website heeft, hoe beter ! (Zolang het maar geen geautomatiseerde content is). Dit zorgt ervoor dat je website hoger komt te staan in de zoekresultaten, wat resulteert in meer (potentiële?) bezoekers op je blog ! Daarnaast zal Google merken dat de website/blog vaak upgedate wordt aangezien er ieder uur wel een nieuwe reactie zal staan. Wanneer Google de blog enkele keren geïndexeerd heeft, zal hij dus opmerken dat deze blog vaak een update krijgt, en met gevolg ook up-to-date is. En dat vindt Google natuurlijk belangrijk, want ja.. iemand die op Google surft wil toch altijd de informatie die het meest up-to-date is !?!

    Humo is hier mooi in geslaagd.. Zelfs boven hun eigen verwachtingen in was de blog meer succesvol dan ze hadden gedroomd. Hun doel was bereikt ! Proficiat mevrouw Willaerts !
    En u hoefde ons niet te bedanken voor uw aandacht, wij hadden u moeten bedanken voor deze interessante performance ! BEDANKT !
    En oja, wie de blog ééns wil bekijken, surf snel naar: http://blogs.humo.be/blogs/festivalitis_blog/

    (Geschreven door: Olivier Dierickx, student marketing Howest, Simon Stevin)