donderdag 14 februari 2008

Onder de Spaanse zon (XIV)

Matthieu Deram stelt in Spanje vast dat er niet alleen soorten studenten, maar ook soorten examens zijn. Hij geeft ons in het volgende stukje een overzicht.

zaterdag 2 februari 2008

Mevrouw Masselis heeft ons onlangs duidelijk gemaakt dat er een verscheidenheid aan soort studenten zijn, er zijn echter ook soorten examens. de leerkrachten hebben in de 21ste eeuw een tientallen manieren om hun examens op te stellen. Alhier wat voorbeeldjes van de manieren, de een al wat “leuker” dan de andere.

Open vragen: Dit is waarschijnlijk de meest voorkomende soort van examens hoewel ze meer en meer gecombineerd worden met multiple choice vragen.

Meerkeuzevragen:
· De normale versie: er worden géén punten afgetrokken voor foute antwoorden
· De giscorrectie-versie: er worden wel punten afgetrokken voor foute antwoorden
· De zekerheden-versie (komt gelukkig zelden voor): per vraag moet je je zekerheid invullen. Van heel zeker tot heel onzeker. De punten variëren naarmate de zekerheid. Een goed antwoord met een hoge zekerheid is meer punten waard dan een goed antwoord met weinig zekerheid. Maar bij een slecht antwoord met een hoge zekerheid worden er meer punten afgetrokken dan bij een lage zekerheid.

Praktijkexamen: komt véél voor in bepaalde richtingen. Het examen bestaat eruit een oefening op te lossen, een object te vervaardigen, … mooi voorbeeld is het rijexamen.

Gecombineerde examens: een combinatie van meerdere soorten.

Soms worden er minimumscores aan een deel of het volledige examen verbonden. Een voorbeeldje hiervan is mijn laatste examen. Op het meerkeuze stuk moest je minimum de helft van de vragen +1 juist beantwoorden voordat de leerkracht het 2de beoordeelde en op dat deel moest je dan op alle 4 de vragen een minimum van punten halen. Zoniet: gebuisd. Laten we zeggen dat je met redelijk wat stress aan dat examen begint. Ook heb ik al examens voor mijn neus gekregen waar je minimum 80% moest halen. 79.5% was namelijk een herexamen.

Nu maar hopen dat de lectoren hier geen inspiratie uithalen maar liever hun eigen mening, ervaringen en misschien zelfs hun systeem uit de doeken doen.

Geen opmerkingen: