maandag 28 januari 2008

Turbo

Wie dacht dat alleen studenten een mening hebben over examens, heeft het mis. Lector Siglinde Masselis (lector Engels bij - voornamelijk - marketing) stelt een paar interessante evoluties vast.

Examens … Een vreemde periode op school. ’s Morgens vroeg (en sinds twee jaar nu ook ’s namiddags) giert de adrenaline door de gangen. Snel daarna wordt alles héél rustig. De school lijkt leeg, het enige wat je hoort in de gangen is wat zenuwachtig gepraat van een paar nette pakken en keurige rokjes. Die komen in deze periode uit de kast en hebben de neiging om samen te troepen rond bepaalde deuren en er niet van weg te kunnen.

Maar die rust is van korte duur, na een tijdje begint het zenuwachtige gekwebbel. Dat zwelt maar aan en wordt echt lawaai rond 10u30. Dan, op goed een half uur, is de school echt helemaal leeg. Tot aan de volgende shift, ‘s namiddags.

Als lector loop je een beetje verloren door de gangen. Je lijkt wel opgejaagd wild, getuige de radeloze en soms boze blikken die je krijgt. Helemaal op je gemak voel je je niet, zeker niet als je de beruchte bruine enveloppen onder je arm meezeult.

En de studenten? Die maken een grondige evolutie mee. Van blakend jong, gezond en fris, naar bleekjes, met wallen, compleet opgedraaid en beetje ziekjes. Hoewel, er zijn categorieën te onderscheiden. De meesten zijn zoals hierboven beschreven: de gewone student, die zijn best doet en stiekem elke dag dezelfde treden op de trap neemt (je weet maar nooit of het helpt).

Er zijn ook andere, echter. Zo heb je de (kleine) categorie die er even fris en monter blijft uitzien. Voor je ze echter veroordeelt als broekvegers, moet je er ook aan denken dat deze studenten misschien zo super voorbereid zijn dat ze eigenlijk niet zo bijster veel meer hoeven te doen tijdens de examenperiode. …

En dan de allerkleinste categorie, waar alle studenten al eens (al dan niet vrijwillig) bij gehoord hebben: de turboblokkers. Die hebben dagen van complete mottigheid. Dan lijken ze een gewone student, maar terwijl die gewone student er tijdens de examenperiode steeds vermoeider gaat uitzien, kunnen de turboblokkers plots weer zo fris als een hoentje worden.

Je vraagt je keer op keer af hoe ze dit toch doen. Wel, het zijn de echte blokstudenten, de sprinters. Zij hebben het meestal niet zo voor permanente evaluatie, maar houden van korte, hevige periodes, en houden vooral van blokvakken. Dit zijn degenen die leven van deadlines, die adrenaline nodig hebben om te presteren.

Ze zien een lastig examen aankomen en hebben dat niet goed genoeg voorbereid. Ze sluiten zich op (meestal met voldoende mondvoorraad, vraag het hun moeders maar de dag erna) en ze blokken 16 uur aan een stuk. Na het lastige examen, dat ze dan – voor sommigen frustrerend genoeg – vaak goed afleggen, slapen ze 12 uur, en zijn weer fris voor de volgende dag.

In de ‘goede oude tijd’ waren er meer zulke studenten, simpelweg omdat ze er vaker mee weg kwamen. Een pure blokcursus van 150 pagina’s, dat is lastig, maar met voldoende concentratie, te doen!! De vraag is dan natuurlijk of de student die materie lang zal onthouden en, nog veel belangrijker, of hij/zij die materie ook echt kent, beheerst en kan toepassen in de praktijk. Dat is een compleet ander verhaal natuurlijk.

Als lectoren stellen we vast dat het aantal turboblokkers gestaag daalt: simpelweg omdat je op die manier niet meer slaagt! Je moet studeren voor examens, maar je moet vooral ook je stof beheersen, echt kennen en kunnen toepassen. Niet enkel tijdens de examens. Voor het leven.

14 opmerkingen:

Anoniem zei

Ik denk dat die "16 uren" enorm overdreven zijn ;)
Waarom 16 uren leren, als je met 6 uur(of 1 in het geval van Engels :D) reeds genoeg hebt geleerd voor een 12/20 ?

---
Een vrolijke leerling 3TI (die niet wil beginnen leren aan Frans)

Anoniem zei

Er is ook nog de allerkleinste categorie studenten: Diegenen die totaal niet hoeven te studeren omdat ze de verreiste vaardigheden al lang op voorhand kennen.

Deze zijn vooral terug te vinden in 3TI ;-)

Anoniem zei

Dat vind ik toch wel best arrogant hoor beste anonieme mede-student!
Als je voelt dat je onder je niveau bezig bent zou je beter ergens anders studeren, maar waarschijnlijk ben je niet goed genoeg voor een master en kom je daarom dan maar naar onze fantastische hogeschool op zoek naar een makkelijker doelwit.
Helaas moet ik u teleurstellen, met dergelijk gedrag haal je het eind van september niet ! (dat werd mij thans gezegd in het middelbaar ;-))

--
Een beschaamde student 3TI.. NOT

Anoniem zei

Men kan niet direct aan een Master beginnen. Daarom dat ik eerst drie jaar moet op SST zitten om een bachelor te behalen. Volgend jaar ga ik voor een Master beginnen.

---
Arrogantie is maar hoe je het bekijkt.

Anoniem zei
Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.
Anoniem zei

Jongens jongens, moet deze polymiek nu echt nog gevoerd worden op de avond voor ons laatste examen ? Ok, het is wel maar een vak van zo goed als geen studiepunten, maar laat de moed nu niet zakken. Volhouden en morgen om 8:30 - 8:45 zijn jullie ervan af. Hoef je elkaar nooit meer te spreken. Leren dus luiaards! Zorg dat jullie de cursus, die ergsn wel zal bestaan, goed kennen.

Anoniem zei

Ik lees geen cursussen

Ik lees enkel het "Book of Shadows"
Zorg zelf dat je je cursus kent!

Anoniem zei
Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.
Anoniem zei

Ei Ei, waar gaan we morgen naartoe om het einde van de examens te vieren?

@Deze blogdingens: Leuk bedacht.

@3TI: De laatsten die morgen afgeeft is de mongool van de week.

Anoniem zei

Deze blog is nog nooit zo populair geweest als vandaag :)
Bij deze kunnen we dan ook stellen dat de sovowes spam werkt.

en morgen, WoW spelen vanuit de kelder hé ;) ik mag geen alcohol drinken van mam !

Simon Stevin zei

Is het te wijten aan een overdosis examenstress? Twijfels voor het laatste examen? De stoppen die doorslaan?

Feit is, beste anoniempjes, dat je het best beschaafd houdt. Iemand "bashen" is "not done", zelfs niet op het internet.

Vandaar dat ik de bewuste reacties geschrapt heb.

Simon Stevin zei

O ja, ik was het bijna vergeten: veel succes met jullie examen morgen.

Thomas zei

Waarom anoniem posten, als je het met een naam kan doen. Zijn er studenten bang voor een of andere reactie van de lectoren ??? Zijn het nog steeds dezelfde angsthazen, die vlug wat neerschrijven en dan zo snel mogelijk weg lopen????

Groeten
Thomas

Anoniem zei

Sinds wanneer wordt een schoolblog gebruikt om ruzie te maken :D? In de examens kun je elkaar beter steunen, daar heb je meer aan ;-) Nuja, tip voor de volgende examenperiode dan want joepie, we zijn er weer (eventjes) vanaf!
Veel plezier allemaal in de vakantie.