maandag 30 juni 2008

Nog verder studeren na je bachelor? (I)

Bram Tanghe, 23 jaar, al 4,5 jaar samen met zijn vriendin, woonachtig in Koekelare, hobby’s: Cercle Brugge, muziek en actualiteit. Meer dan 5 jaar geleden koos hij voor Financie-en Verzekeringswezen. Over de rest van zijn studieparcours laten we hem zelf aan het woord. Vandaag lees je deel 1.

Keuze voor financie- en verzekeringswezen
In september 2002 startte ik de opleiding Financie- en Verzekeringswezen. Waarom koos ik uiteindelijk voor deze opleiding en voor Simon Stevin? Op 18-jarige leeftijd sta je op een kruispunt in je leven en moet je dan reeds kiezen welke richting je professioneel uit wil. Misschien komt die keuze te vroeg voor vele jongeren...De ruime waaier aan studiemogelijkheden maakt deze keuze ook niet makkelijker. Ik was en ben nog altijd erg geïnteresseerd in het bancaire en in alles wat met financiële markten te maken heeft. Banken en allerhande financiële producten spelen een belangrijke rol in zowel de lokale als de algemene economie. Banken en verzekeraars zijn ook steevast terug te vinden in de top van aantrekkelijkste werkgevers. Zowel commerciële, administratieve als technische functies behoren tot het ruime aanbod ( of is het nu vraag ) van banken en verzekeraars. Voor elk wat wils dus.

Keuze voor Simon Stevin
Ik koos voor Howest, departement Simon Stevin omdat ik op 18-jarige leeftijd helemaal nog niet rijp was voor een zelfstandig kotleven en het “zelfstandig studeren”. Met zelfstandig studeren doel ik op het krijgen van dikke cursussen en het ontbreken van interactie met de docenten. In een kleinere school zijn de “klassen” logischerwijs ook kleiner en staan de docenten veel dichter bij de student. De docenten kennen hun studenten grotendeels bij (voor)naam en vice versa. Zo is de drempel om vragen te stellen of om te discussiëren met docenten ook veel kleiner. De leerstof wordt ook aan de noden van de studenten aangepast. Het lesgeven is met andere woorden veel persoonlijker dan in de mastodont-onderwijsinstellingen.

Ik heb m’n keuze voor Financie- en Verzekeringswezen en Simon Stevin nog niet beklaagd. (anders zou ik dit waarschijnlijk niet schrijven). De vakken werden onderwezen vanuit een praktijkgericht perspectief, de nadruk lag overduidelijk op de praktijk. De opleiding eindigt ook met een stage en praktijkgerichte eindwerk.

Saai imago
Ik wil graag nog iets vertellen over het saaie imago dat het financie- en verzekeringswezen heeft. Ik denk dat het saaie imago helemaal niet overeenstemt met de realiteit. Vooreerst is er de menselijke kant, verzekeringen en financiën kunnen heel wat menselijk leed vermijden. Mensen die ooit al een brand of auto-ongeval hebben meegemaakt, zullen het belang van een goeie bank/verzekeraar zeker onderkennen. De verzekeraar en bankier zijn dan in eerste plaats mensen/hulpverleners.

Zoals ik eerder al zei, ben ik ook erg geïnteresseerd in financiële markten. Wat mij zo aantrekt, is dat het zoveel omvattend is. Beurzen, financiële markten reageren op allerhande nieuws. Zo kom je in contact met een ruim spectrum van zaken, technologische ontwikkeling, politiek, wetenschappen, macro-economie, lokale economie, psychologie van beleggers/markten...

Geen opmerkingen: