dinsdag 22 april 2008

International Business Week in České Budějovice (II)

Van maandag 7 april tot en met vrijdag 11 april 2008 namen onze tweedejaarsstudenten accountancy-fiscaliteit deel aan de ‘International Business Week’ in České Budějovice, Tsjechië. Het thema van deze week was ‘Crossculture Communication’, waarin communiceren en cultuurverschillen centraal stonden. Beide aspecten kwamen al snel aan bod. Vandaag vertelt studente Charlotte De Nobele wat ze allemaal heeft geleerd.

Op zaterdag 5 april kwamen we aan in Praag. We maakten van de te vroege aankomst gebruik om nog even deze prachtige stad te bezichtigen.
Tijdens onze trip kwamen we tot de conclusie dat de Tsjechen er toch een andere levensstijl op nahouden. Zo wijkt het traditionele eten in Tsjechië enorm af van onze Belgische kost, wat ons niet altijd beviel, maar goed...

Op zondag namen we de trein naar České Budějovice. Dit is een bruisende industriestad met zo’n 100.000 inwoners. De school, waar we gedurende het project verbleven, lag op 15 min met de bus van het stadscentrum verwijderd te midden van een industrieterrein. Dit was toch even wennen voor ons.

Op maandag werd het project officieel geopend met een presentatie van de deelnemende scholen over hun land, cultuur en gewoontes. Vervolgens stelden wel elk onze streekgerechten voor die we meegebracht hadden en die we bij de koffie konden proeven.

Spijtig genoeg waren er maar vier verschillende nationaliteiten aanwezig. Naast de organiserende Tsjechen waren er drie scholen uit België (KH Leuven, EPHEC uit Brussel, en wij), twee lectoren uit Litouwen en drie lectoren uit Letland. Daardoor konden we al gauw overgaan tot de opdracht van de week. Dat was werken in teamverband aan een toegewezen onderwerp, rekening houdend met de taalbarrière en het verschil in cultuur. Er werden zes teams gevormd. Mijn team bestond uit drie Tsjechen en drie Belgen (waarvan ook Dana uit mijn klas). We kregen het onderwerp ‘Sport or Culture Center’ toegewezen.

De bedoeling was om dit onderwerp naar eigen goeddunken uit te diepen en er op donderdag een korte presentatie over te geven. Tijdens de werksessies is het mij wel opgevallen dat Tsjechen er een andere attitude op nahouden qua werk organiseren. In tegenstelling tot de Belgen, is het hun gewoonte om het werk op de lange baan te schuiven en wanneer het vijf voor twaalf is er stevig in te vliegen. Daarbovenop zijn Tsjechen geen echte taalknobbels, waardoor de communicatie in het Engels op sommige momenten nogal stroef verliep. Dit leidde soms tot komische misverstanden. Maar al bij al is er toch een mooie presentatie uit voortgevloeid.

Tijdens de week zijn we uiteraard de trots van České Budějovice gaan bezoeken, Brouwerij ‘Budweiser Budvar’. Net als ons België is Tsjechië wereldbekend om zijn bieren. Voor € 1,- krijg je daar een halve liter bier voorgeschoteld. Maar niet alleen het bier is daar spotgoedkoop. Tussen € 2,- en € 5,- kan je daar al een mooi menu krijgen op restaurant.

Ook zijn we nog een mooi bergstadje gaan bezoeken, ‘Cesky Krumlov’, dat voorkomt op de lijst van het UNESCO-werelderfgoed. Voor wie van barokstijlen houdt, is dit zeker de moeite waard om te bezichtigen. We werden rondgeleid door een boeiende en duidelijk verstaanbare gids die over bijna elk gebouw een leuke anekdote wist te vertellen.

Verder hebben we heel wat gesocialized met de Tsjechen en de andere Belgen. Iedere avond stond er wel iets op het programma. Een avondje bowling, een etentje, een avondje in hun stamcafé, discotheek, sightseeing…

Verveeld hebben we ons daar in geen geval. Ik vond het een unieke ervaring. In de eerste plaats verbetert je Engels enorm, doordat je het constant moet gebruiken. Al is het niet perfect, je kan je verstaanbaar maken en doordat het niet de moedertaal van je gesprekspartner was, was je al minder bang om fouten te maken. Bovendien: de meeste Tsjechen kunnen maar een beperkt mondje Engels. Op de tweede plaats leer je er nieuwe mensen kennen, en dat is altijd leuk. Ik heb er zelf een paar vriendschappen aan overgehouden. Zowel met Tsjechen als Belgen.
Een klein minpuntje was het beperkt aantal nationaliteiten. Persoonlijk zou ik het nog interessanter gevonden hebben, mochten er meer geweest zijn. Maar in ieder geval is het een unieke ervaring om niet te vergeten en zeker voor herhaling vatbaar!

Geen opmerkingen: