dinsdag 17 maart 2009

Financie- en verzekeringswezen studeren in tijden van crisis? Doen!

Dat de financiële sector in crisis verkeert, is zo onderhand wel geen nieuws meer. De algemene teneur van de artikels in de media is dat er geen toekomst meer zit in deze sector. Maar is dat wel zo? Waarom moeten studenten dan toch kiezen voor een richting als financie- en verzekeringswezen? We legden deze vragen voor aan Mark Sheldon (Operations Director bij Hays Accountancy & Finance) en Evelien Cannaert (Consultant Hays Banking & Insurance - Oost- en West-Vlaanderen).

Mark Sheldon: "Sommige financiële specialisaties tonen zeker hun waarde in een neergaande economie. Kandidaten met een relevante opleiding staan in een sterke positie momenteel. Alhoewel de vraag naar ervaren financiële kandidaten in het algemeen grootst is mag het
belang van pasafgestudeerden en zij die nu starten met de uitbouw van hun carrière zeker niet onderschat worden.

Auditors, risk- en controle-medewerkers, credit controllers (debiteurenbeheerders) en probleemoplossende boekhouders blijven in vraag om het huidig klimaat de bestrijden. In tijden van financiële onzekerheid heeft de interne auditor een belangrijkere rol in het bedrijf dan
in goede economische tijden. Doordat bedrijven het risico van niet- en te late betaling willen verminderen hebben ze behoefte aan sterk financieel personeel in alle sectoren, zowel in kantoren, banken als privé-ondernemingen.

Voor meer informatie hieromtrent kunt u terecht op www.hays.com."

Evelien Cannaert: "Binnen de bank- en verzekeringswereld zijn er, sondanks de vele vooroordelen, nog enorm veel opportuniteiten. We moeten er rekening mee houden dat banken en ook verzekeringsmaatschappijen altijd een cruciale rol hebben gespeeld in onze maatschappij
en dat altijd zullen blijven doen. Er zal altijd nood aan kredieten, fiscaal advies, beleggingen,... en zeker ook aan verzekeringen.

Wat hoogst waarschijnlijk wel zal veranderen, is de commerciële aanpak van de bankinstellingen. Men zal een defensievere aanpak hanteren, bijvoorbeeld bij de verkoop van beleggingsproducten. Dit neemt niet weg dat men niet meer zal beleggen, men zal meer defensieve producten gaan verkopen, bijvoorbeeld kasbons of producten met kapitaalsgarantie. Waar dit echter een negatieve impact zou kunnen hebben, is op de beurswereld, want aangezien het vertrouwen in de beurs enorm gedaald is, zal die wel nog even klappen moeten opvangen. In tijden van onzekerheid gaan mensen soms nog meer en beter gaan verzekeren, wat de werkgelegenheid in de sector nog een boost zal geven. We horen inderdaad van allerlei afvloeiingen in de banksector, maar we moeten er rekening mee houden dat het hier enkel gaat om voorlopige financiële maatregelen en het hier voornamelijk natuurlijke afvloeiingen zijn (bijv. mensen op vervroegd pensioen sturen).

Er is een blijvende nood aan commerciële en financiële profielen, want die verzekeren het voortbestaan van onze bank- en verzekeringsinstellingen."

Geen opmerkingen: