dinsdag 2 december 2008

Containers tellen in Zeebrugge


Onze studenten marketing en logistiek management mogen aan den lijve ondervinden dat onze opleiding bij uitstek praktijkgericht is. En dus trokken ze naar de haven van Zeebrugge om er containers te gaan tellen.





Maandag 20 oktober tot en met 24 oktober zou een vermoeiende week worden. Elke dag opstaan om 4u45 en slapengaan even na 23u is geen veelbelovend vooruitzicht. Reden hiervoor is de opdracht van de Maatschappij van de Brugse Zeevaartinstellingen. Gedurende 5 dagen dienden van 6u ‘s morgens tot ‘s avonds 22u alle containers die de terminals van CHZ en APMT te Zeebrugge passeerden, beschreven te worden.


40 studenten van de opleiding bedrijfsmanagement, afstudeerrichtingen logistiek management en marketing, brachten deze opdracht tot een goed einde. Er werden meer dan 4.300 containers geteld.


Vrijdagmorgen kwam de heer Coens, gedelegeerd bestuurder van MBZ, de studenten persoonlijk bedanken voor de geleverde inspanningen. Binnenkort worden de resultaten van de telling aan de pers voorgesteld.

Alvast een dikke proficiat voor iedereen die hieraan meegewerkt heeft!

donderdag 27 november 2008

Met 2FV naar Fortis Luxemburg

Op donderdag 13 november moesten de tweedejaarsstudenten financie- en verzekeringswezen allemaal vroeg uit de veren, in het kader van hun internationaal project “beleggen in Luxemburg”. Student Gertjan Dehaese brengt verslag uit.

We werden omstreeks 6u15 verwacht op de parking van de school want we hadden een lange busreis van een kleine vier uur voor de boeg. Ondanks het vroege uur was iedereen aanwezig en vertrokken we stipt onder leiding van mevrouw Wanzeele en mevrouw Debaere richting Luxemburg. Sommigen maakten van de busreis gebruik om nog wat slaap in te halen en - na een korte stop halfweg om te ontbijten - kwamen we omstreeks 10u30 aan bij het overweldigend gebouw van Fortis Luxemburg.


We werden vriendelijk ontvangen en kregen meteen een drankje aangeboden in een mooie vergaderzaal. Vanaf 10u30 tot 12u30 volgde een uiteenzetting in het Frans over Fortis Luxemburg. Eerst was er een korte schets over Luxemburg en zijn economie. Daarop volgde een meer gedetailleerde uitleg over Fortis Luxemburg, wat hun activiteiten precies zijn en waarmee ze zich in Luxemburg (maar ook daarbuiten) bezighouden. We hadden er al een lange ochtend opzitten toen we omstreeks 12u30 werden vergezeld naar de cafetaria van het gebouw. Het is te zeggen: niemand van ons had verwacht dat we daar als het ware in een 3-sterrenrestaurant terecht kwamen. Met keuze uit wel 10 verschillende menu’s, dessertbars, fruitbars, saladebars en nog vele andere delicatessen.


Toen we omstreeks 14u bekomen waren van ons prachtige diner volgde deel 2 van onze uiteenzetting. Mevrouw Nathalie De Meyere gaf ons een presentatie over de verzekeringssector in Luxemburg. We kwamen te weten hoeveel mensen er momenteel in de Luxemburgse verzekeringswereld aan de slag zijn en wat de voornaamste verzekeringstakken zijn. Vervolgens bespraken we nog enkele grote verzekeringsmaatschappijen en de controleorganismen in Luxemburg. Na deze tweede presentatie kregen we allen de kans om wat vragen te stellen, al dan niet in het kader van de paper die we moeten schrijven voor dit project.


Na nog een korte rondleiding doorheen het gebouw werden we rond 17u opnieuw opgewacht door de buschauffeur om onze terugreis aan te vatten. Tijdens die busreis werd er veel gelachen en gepraat en na een korte tussenstop kwamen we omstreeks 20u30 terug in de Rijselstraat aan - op diezelfde parking waar we 14 uur daarvoor vertrokken waren.

dinsdag 25 november 2008

Waarheid en leugens over marktonderzoek

Levenslang leren is niet alleen van toepassing op onze pasafgestudeerde bachelors. Ook de lectoren moeten zich permanent bijscholen. Luc Lefebvre, lector marketing op ons departement, volgde een uiteenzetting van Dominique Vercraeye (TNS-Dimarso) over de waarheid en de leugens van marktonderzoek. Hieronder volgt zijn verslag.

Dinsdagavond, 18 november was al maanden genoteerd in mijn agenda. Dominique Vercraeye, Managing Director van het marktonderzoekbureau TNS – Dimarso, zou die avond voor de leden van de ‘Rederijkerskamer – Sint Elooi’ te Knesselare komen praten over zin en onzin van marktonderzoek. Tijdens het laatste marketingcongres voor studenten, was het algemene thema marktonderzoek. De invloed van de 5 zintuigen op het consumentengedrag was toen op een boeiende manier aan bod gekomen. Het was dan ook niet verwonderlijk dat een aantal studenten bedrijfsmanagement – afstudeerrichting marketing de visie van één van de Belgische hoofdrolspelers in de wereld van marktonderzoek wilden horen.

Dominique stelde alvast het publiek gerust met te stellen dat veel marktonderzoek eigenlijk gewoon onderzoek is. Elk bedrijf wenst zijn omzet te vergroten. Er zijn talrijke mogelijkheden om dit te verwezenlijken. De meest dynamische mogelijkheid is niet-gebruikers van jouw producten of diensten klant te maken. Hoe doe je dit ? Even Dominique Vercraeye bellen. Zijn bureau heeft tot doel om u de juiste informatie te bezorgen om klanten te winnen.

Dominique kwam hier uitzonderlijk niet spreken voor potentiële klanten of een professioneel publiek maar voor de mensen van zijn geboortedorp. Toch slaagde hij erin om een vrij complexe materie, zoals kwalitatief marktonderzoek, voor iedereen verstaanbaar en boeiend te maken. De semi-professionals, en daarmee bedoelen we de studenten marketing, hebben echt kunnen genieten van de boodschap.

Door het stellen van vragen, waarop elke aanwezige een antwoord kon geven, werd het specialistisch karakter van marktonderzoek voor iedereen duidelijk gemaakt.

Bedankt Dominique voor deze aangename uiteenzetting!

Luc Lefebvre

maandag 24 november 2008

Studenten accountancy-fiscaliteit trekken naar FirstMotion (II)

Op 6 november ging een groep studenten van Accountancy-Fiscaliteit naar FirstMotion in de EXPO van Gent. Het was een beurs rond het hele gebeuren van boekhouden en fiscaliteit. Een eerste verslagje over FirstMotion kon je hier al lezen. Eline Scherrens en Inge Vandecaveye (twee studentes accountancy-fiscaliteit) brengen ook verslag uit.

Er waren verschillende conferenties en workshops waarvoor je je kon inschrijven. Wij hebben er de meeste van gevolgd. Een eerste conferentie ging over de definitie en de praktijk van een erkend boekhouder. Onderwerpen zoals wat je als boekhouder in je beroep moet en mag doen en deadlines van de BTW- aangifte kwamen aan bod.

Er waren sessies rondom het BIBF en het IAB. Dit zijn twee concurrenten van elkaar die ons probeerden te overtuigen om ons later bij hen aan te sluiten!
Daarnaast probeerde de politie ons ook aan hun zijde te krijgen. Dit omdat ze veel mensen tekort hebben om onderzoek te doen naar fraudezaken. Het werk dat je hier zou moeten doen, lijkt zeer interessant. Toch zou het tof geweest zijn als we donderdag een paar voorbeelden mochten zien van fraudezaken!

Een andere workshop die wij hebben gevolgd, was een van boekhouder tot e-boekhouder. Dit was een van de betere workshop. E-boekhouden is iets wat het boekhouden aantrekkelijker maakt, o.m. omdat je je werk thuis of overal waar je maar wil kan doen. Een voordeel is dat je je hierdoor niet telkens hoeft te verplaatsten naar het kantoor. Toch vinden we dat er een groot nadeel is! Door thuis te werken, ga je veel minder sociale contacten creëren. Veranderen van omgeving en buitenkomen kan een mens namelijk goed doen, waardoor werken op kantoor een grotere uitdaging kan zijn.

Het beroep van boekhouder promoten bij jongeren zou allicht meer bijval kennen indien men jonge en dynamische mensen zou inschakelen om dergelijke presentaties te geven. Al bij al was het een leerrijke dag.

donderdag 20 november 2008

Studenten accountancy-fiscaliteit trekken naar FirstMotion

Op donderdag 6 november 2008 hadden de tweede- en derdejaarsstudenten Accountancy-Fiscaliteit de mogelijkheid om deel te nemen aan het forum FirstMotion te Gent. De trotse studenten van HOWEST, departement Simon Stevin, konden er meer informatie inwinnen over hun toekomstige carrièremogelijkheden binnen hun beroepenveld. Ook was er de mogelijkheid diverse interessante conferenties en workshops bij te wonen. Sven Peire (student accountancy-fiscaliteit) brengt verslag uit.

Conferenties en workshops

Omstreeks half tien werden de studenten verwelkomd door een van de organisatoren. Nadat ze het concept FirstMotion uiteenzette, kondigde ze de eerste belangrijke gast aan. De studenten werden getrakteerd op een vlotte presentatie door een vertegenwoordiger van het BIBF, het Beroepsinstituut van erkende Boekhouders en Fiscalisten.


De algemene informatie die in deze eerste conferentie aan bod kwam, was een goede inleiding en zette al vele studenten aan om de workshop “Opstarten als erkend boekhouder-fiscalist: hoe een kantoor overnemen of opbouwen” bij te wonen. De titel van de workshop verraadt natuurlijk al veel over de inhoud.



Ook Ecofin heeft een vlotte conferentie gehouden. Ecofin kan men vergelijken met een politieteam die elke dag een strijd levert tegen economische en financiële criminaliteit. Aan de hand van een motiverende powerpoint en voorbeelden uit het dagelijkse leven, spoorde de vertegenwoordiger ons aan alles te doen tegen dit soort criminaliteit. Ook konden we er extra informatie krijgen over een functie bij Ecofin.


Verder woonden we ook nog twee workshops bij die ons stap voor stap alles vertelden wat we moesten weten om een belastingsconsulent te worden en hoe we een eigen zaak konden opstarten. We sloten af met een uiteenzetting over de huidige trend in het boekhoudlandschap: de boekhouder wordt e-boekhouder. Ooit zullen we een werkcultuur hebben die niet langer op papier draait, maar waar het merendeel van de administratie én boekhouding elektronisch verricht wordt.

Randactiviteiten

Naast de talloze workshops en conferenties konden we ook de standen bezoeken van de voornaamste spelers in de accountancywereld, waaronder het BIBF, IAB, Accountemps en hoofdsponsor Acerta.


Bij de stand van Accountemps kregen de studenten de mogelijkheid een beperkt CV in te vullen. Deze werd dan in de database opgenomen. Zo zullen enkele gelukkigen in de toekomst een bericht in de bus krijgen voor een vakantiejob of misschien wel meer…

Zelfgemaakte CV's konden we aan Acerta overhandigen. Het ondernemingsloket/sociaal fonds Acerta staat beter bekend als sponsor van Tia Hellebaut. De werknemers gaven ons feedback over onze CVs en reikten manieren aan om ze te verbeteren.

Kritisch besluit

Doordat we een goede opleiding als basis hebben, waren enkele workshops een herhaling van het vak Beroepsnormen. Maar de onbekende inhoud en de manier waarop het geheel aan ons gepresenteerd werd, hielden onze interesse vast.
Het FirstMotion-event was een uitstekende buitenschoolse activiteit voor aspirant-accountants.


Sven Peire

woensdag 3 september 2008

Examens kunnen ook fun zijn

Toegegeven, sommige examinatoren zijn een meester in het stellen van onduidelijke vragen. Kwatongen onder de studenten beweren zelfs dat lectoren daarin speciaal getraind worden. Anderzijds geven studenten soms de meest bizarre antwoorden op examenvragen. Hieronder vind je enkele voorbeelden - voor alle duidelijkheid: noch de examenvragen, noch de antwoorden werden op onze hogeschool opgetekend. Maar lachen willen we allemaal wel eens.













vrijdag 29 augustus 2008

Quote van de dag

Zopas tijdens de (her)examens gelezen op een t-shirt, onder het opschrift "Software" (in het overbekende lettertype van Star Wars):

May the Source be with you.

woensdag 27 augustus 2008

Fietsenverhuur voor studenten

Studenten kunnen vanaf het komende academiejaar fietsen huren aan voordelige tarieven. De gele huurfietsen kan je via mail, telefoon of onderstaande websites reserveren. Je kan je fiets daarna afhalen bij het Fietspunt (aan het Stationsplein). Je betaalt vervolgens een waarborg (€40) en je bent vertrokken.

Je kan de fietsen huren voor 1 maand (€5), 3 maanden (€12), 10 maanden (€40) of 12 maanden (€48). In de huur is ook een driemaandelijkse gratis onderhoudsbeurt voorzien, en je krijgt 2 beresterke sloten ter beschikking!

Meer informatie? Surf dan naar één van de volgende websites:
- www.brugge.be/studentenstad
- www.howest.be

maandag 18 augustus 2008

Tweede zittijd

Vandaag is de zomervakantie officieel afgelopen en begint de tweede zittijd. Langs deze weg wensen we alle studenten die de komende weken één of meer examens moeten afleggen zeer veel succes toe!

woensdag 2 juli 2008

De kick van het verkopen: de evaluatie

Wij durven stellen dat ‘De Kick van het verkopen’ een voltreffer was. Een succesverhaal dus.
Alle deelnemers waren enthousiast. Maar wie zijn wij om dat te stellen?
We pikken dan ook graag twee reacties uit de verschillende positieve beoordelingen die we mochten ontvangen.

Laat u vooral door hen overtuigen:

Ik vond deze cursus meer dan geslaagd. Ik meen echt dat ik nu in de verkoop meer resultaat boek dan voor de cursus. Ik weet nu ook dat je in de verkoop moet durven en af en toe zelfs moet durven beslissen in plaats van de cliënt.
Ik heb ook geleerd dat je de zaken moet kunnen relativeren, wetende dat koude prospectie (hetgeen ik voornamelijk doe) heel moeilijk is. In de verkoop moet je eerst enkele keren met je hoofd tegen de muur botsen vooraleer je succes kan boeken.

Inhoudelijk vond ik de cursus heel sterk!
Het feit dat de cursus vooral praktisch gericht is, sprak me erg aan. Iedereen kwam wel eens aan bod als verkoper. We konden mekaar ook op een opbouwende manier beoordelen en dat vond ik ook belangrijk. Ik denk niet dat er iemand met een slecht gevoel naar huis is gegaan.

Mij mag je alvast opgeven als referentie.

Met oprechte dank

Saar Spriet
Verzekeringskantoor Vanlanduyt
Wingene

Nieuwe perspectieven, een pasklaar antwoord op uitvluchten van de klant en
praktische oefeningen om wat assertiviteit aan te scherpen brengen zeker
extra voordelen voor het kantoor.

Praktisch zal ik de eerstkomende weken alvast een heel aantal van de tips gebruiken om nog beter actie te voeren.

Samengevat: deze workshop was zeker zijn geld waard!

Bedankt voor de uitstekende samenwerking en tot ziens,

Tom Laloo
Thompson & French Insurance Brokers
Finacor BVBA

De kick van het verkopen

Op onze Hogeschool ging in april een opleiding ‘commerciële vaardigheden’ door. De opleiding-workshop werd gespreid over 5 halve dagen, telkens van 13.30 tot 18.00 uur. Ze kreeg vooraf de naam “De Kick van het verkopen”. En achteraf vooral veel lof...

De start
Howest wil dat bachelors zo praktijkgericht mogelijk opgeleid worden. Al van tijdens de reguliere opleiding worden studenten bovendien aangespoord tot levenslang leren. Eén van die levenslange leertrajecten werd dit jaar aangeboden aan de alumni van de richting financie- en verzekeringswezen. Uit een enquête was immers gebleken dat vooral vor het commerciële aspect nog nood was aan bijscholing.

Samen met enkele docenten van de school, enkele medewerkers van banken en verzekeraars en een extern bureau Mindstretch, werden de koppen bijeen gestoken en werd een programma samengesteld.

De kick van het verkopen moest dus – hoe kan het ook anders – een erg praktijkgerichte en interactieve workshop worden. Enkele ‘codewoorden’: best practices, ervaringsuitwisseling, voorbeelden, anekdotes, rollenspelen, handige weetjes, comfortzone, tips & tricks ...

We zochten naar een ervaren docent die voeling had met het bank- en verzekeringswezen én die over didactische vaardigheden beschikte. Zo kwamen we bij Jan Maréchal terecht …

Jan Maréchal – van opleiding kinesitherapeut – heeft 17 jaar ervaring in de bank- en (voornamelijk) verzekeringssector opgebouwd. Hij werkte er in verschillende domeinen (acceptatie en schadebeheer, productmanagement, marketing en vorming, verkoop en training, leiding geven…). Zijn voorliefde voor opleidingen en commerciële vaardigheden (verkopen, schrijven, les en presentaties geven enz.) maakten dat hij een jaar geleden de overstap maakte naar het zelfstandig statuut als full-time trainer en coach.

Programma op maat van de cursist
Wie inschreef, kon mee het programma bepalen. Zo waren we er zeker van dat het programma op maat van de cursist was. Een greep uit het aanbod: verkoopsgesprek, actief luisteren, planning en time-management, schriftelijk communiceren, telefoneren, ...

Een leuke en boeiende afsluiter
De laatste 2 uren werden voorbehouden aan een testimonial van 2 personen die hun sporen in het commerciële circuit hebben verdiend.

Geert Dehouck, commercieel directeur bij DAS Verzekeringen en auteur van het boek “Zo scoort u in de verkoop”, kwam enkele van de vele interessante items uit zijn boek op zijn specifieke prikkelende manier toelichten. De toehoorders waren geboeid;
ze kregen trouwens elk een exemplaar van het boek dat sommigen prompt lieten signeren…

Johan Van Eeckhout, meer dan een decennium commercieel directeur bij Mercator Verzekeringen en sedert een jaar zaakvoerder van zijn eigen kantoor, bracht met zijn typisch gevoel voor humor en zijn geweldig enthousiasme op een overtuigende wijze het abc van de verkoop.

dinsdag 1 juli 2008

Nog verder studeren na je bachelor? (II)

Na zijn bacheloropleiding (Bedrijfsmanagementfinancie- en verzekeringswezen) besloot Bram Tanghe nog verder te studeren. Vandaag lees je deel 2 van zijn verhaal.

Verder studeren na het bachelordiploma
Mijn studiehonger na de bacheloropleiding was nog niet gestild en het cliché zegt dat eens je aan het werk bent, je niet meer of toch moeilijker nog tot studeren komt. Ook na het behalen van het bachelordiploma is er nog een ruime waaier aan verdere studiemogelijkheden. Ik wilde wel proberen een masterdiploma te behalen. Er zijn verschillende schakelprogramma’s voor handen, op maat van bachelors bedrijfsmanagement. Ik koos voor het 2 jaar durende schakelprogramma master in handelswetenschappen, optie Finance and Risk.

Deze opleiding is veel academischer van aard en de nadruk ligt eerder op het theoretische denken; bovendien zijn de vakken algemeen “maatschappelijker”. Ik denk aan vakken als sociologie, psychologie, filosofie, macro-economie, wiskunde, onderzoeksmethoden, ... . Dit vormde voor mij een leuke afwisseling op de meer praktijkgerichte bacheloropleiding. Maar dit is niet het enige verschil, de beleving is ook helemaal anders. De lessen vonden plaats in grote aula’s, de cursussen waren heel wat dikker, de manier van lesgeven was minder persoonlijk. Maar in tegenstelling tot 3 jaar ervoor, was ik nu wel klaar ervoor. Door ouder te worden, groeiden mijn interesses en het bewustzijn van wat ik op het professionele gebied wilde doen/worden. Ik was dan ook erg gemotiveerd om de masteropleiding tot een goed eind te brengen.

Wat het niveau van Handelswetenschappen betreft, voor mensen die relatief makkelijk de bacheloropleiding voltooid hebben en die nog echt gemotiveerd zijn, moet het zeker mogelijk zijn om een aansluitend masterprogramma succesvol te volgen. De bacheloropleidingen zijn zeker een goeie opstap. De carrière- en doorgroeimogelijkheden voor masters en bachelors zijn ook erg verschillend (niet zozeer op het commerciële vlak), wat ook voor een extra motivatie zorgt.

Tevreden over studieparcours
Over mijn studieparcours ben ik dan ook erg tevreden, net als mijn collega’s die dezelfde weg hebben afgelegd. Wat mij betreft, was mijn studieparcours ideaal. Eerst een praktijkgerichte opleiding, alwaar ik kon groeien/ontwikkelen en vervolgens een theoretischere opleiding die me een masterdiploma opleverde.

Ik denk dat wij als schakelprogrammastudenten iets verder stonden dan onze collega’s die het reguliere masterprogramma afwerkten. De docenten vonden ons ook rijper dan onze leeftijdsgenoten. Al zijn deze laatste uitspraken wel erg gevaarlijk (misschien wel stout…) en vallen ze zeker niet te veralgemenen.

Nog niet gedaan…
Nu vragen jullie zich waarschijnlijk af waar ik werkzaam ben, maar ik koos ervoor om nog een jaartje te studeren. De opleiding Handelswetenschappen was eerder algemeen economisch vormend. Ik ben erg geïnteresseerd in financiële markten (beurzen en dergelijke) en banken en ik wilde graag me graag nog verder verdiepen in de materie. Nu volg ik de master-na-master Banking and Finance aan de UGent. Na deze opleiding hoop ik werk te vinden bij een vermogensbeheerder of investment bank. Mijn studiegenoten die de richting handelswetenschappen (optie Finance & Risk) voltooiden, zijn nu werkzaam in financiële instellingen, consultancybedrijven ( Deloitte, Ernst&Young,...) of verzekeringsbedrijven.

Als afsluiter zou ik iedereen willen aanraden om te kiezen voor mijn studieparcours! Kies ervoor om jezelf rustig te laten groeien. Is de studiehonger over na 3 jaar, dan sta je nog altijd stevig in je schoenen want banken/verzekeraars smeken om goedopgeleide werknemers. Is de studiehonger nog niet gestild, dan is de bedrijfsmanagementopleiding een ideale opstap voor een verdere opleiding!

maandag 30 juni 2008

Nog verder studeren na je bachelor? (I)

Bram Tanghe, 23 jaar, al 4,5 jaar samen met zijn vriendin, woonachtig in Koekelare, hobby’s: Cercle Brugge, muziek en actualiteit. Meer dan 5 jaar geleden koos hij voor Financie-en Verzekeringswezen. Over de rest van zijn studieparcours laten we hem zelf aan het woord. Vandaag lees je deel 1.

Keuze voor financie- en verzekeringswezen
In september 2002 startte ik de opleiding Financie- en Verzekeringswezen. Waarom koos ik uiteindelijk voor deze opleiding en voor Simon Stevin? Op 18-jarige leeftijd sta je op een kruispunt in je leven en moet je dan reeds kiezen welke richting je professioneel uit wil. Misschien komt die keuze te vroeg voor vele jongeren...De ruime waaier aan studiemogelijkheden maakt deze keuze ook niet makkelijker. Ik was en ben nog altijd erg geïnteresseerd in het bancaire en in alles wat met financiële markten te maken heeft. Banken en allerhande financiële producten spelen een belangrijke rol in zowel de lokale als de algemene economie. Banken en verzekeraars zijn ook steevast terug te vinden in de top van aantrekkelijkste werkgevers. Zowel commerciële, administratieve als technische functies behoren tot het ruime aanbod ( of is het nu vraag ) van banken en verzekeraars. Voor elk wat wils dus.

Keuze voor Simon Stevin
Ik koos voor Howest, departement Simon Stevin omdat ik op 18-jarige leeftijd helemaal nog niet rijp was voor een zelfstandig kotleven en het “zelfstandig studeren”. Met zelfstandig studeren doel ik op het krijgen van dikke cursussen en het ontbreken van interactie met de docenten. In een kleinere school zijn de “klassen” logischerwijs ook kleiner en staan de docenten veel dichter bij de student. De docenten kennen hun studenten grotendeels bij (voor)naam en vice versa. Zo is de drempel om vragen te stellen of om te discussiëren met docenten ook veel kleiner. De leerstof wordt ook aan de noden van de studenten aangepast. Het lesgeven is met andere woorden veel persoonlijker dan in de mastodont-onderwijsinstellingen.

Ik heb m’n keuze voor Financie- en Verzekeringswezen en Simon Stevin nog niet beklaagd. (anders zou ik dit waarschijnlijk niet schrijven). De vakken werden onderwezen vanuit een praktijkgericht perspectief, de nadruk lag overduidelijk op de praktijk. De opleiding eindigt ook met een stage en praktijkgerichte eindwerk.

Saai imago
Ik wil graag nog iets vertellen over het saaie imago dat het financie- en verzekeringswezen heeft. Ik denk dat het saaie imago helemaal niet overeenstemt met de realiteit. Vooreerst is er de menselijke kant, verzekeringen en financiën kunnen heel wat menselijk leed vermijden. Mensen die ooit al een brand of auto-ongeval hebben meegemaakt, zullen het belang van een goeie bank/verzekeraar zeker onderkennen. De verzekeraar en bankier zijn dan in eerste plaats mensen/hulpverleners.

Zoals ik eerder al zei, ben ik ook erg geïnteresseerd in financiële markten. Wat mij zo aantrekt, is dat het zoveel omvattend is. Beurzen, financiële markten reageren op allerhande nieuws. Zo kom je in contact met een ruim spectrum van zaken, technologische ontwikkeling, politiek, wetenschappen, macro-economie, lokale economie, psychologie van beleggers/markten...

maandag 23 juni 2008

Staart

Voor de studenten zitten de festiviteiten – in de volksmond ook wel examens genoemd – er op. Dat verklaart ook waarom het op deze blog de jongste weken relatief stil was. Binnenkort, heel binnenkort kunnen ook de lectoren met vakantie. Geert De Cubber (lector talen in de opleiding Bedrijfsmanagement) beschrijft de helse laatste we(e)k(en).

In cauda venenum, zegt een oud Latijns spreekwoord. Het venijn zit in de staart. Sinds zaterdagnacht – net nadat de ondermaatse Nederlanders de duimen moesten leggen voor een superieure Russische voetbalploeg – zijn alle examens verbeterd. De halfjaarlijkse kwelling en tijdrovende karwei van examens afnemen en beoordelen zit er eindelijk weer op.

Maar wie denkt dat we tussen het laatste examen en de proclamatie en remediëring op 30 juni / 1 juli ergens op een Caraïbisch strand vertoeven om onder het nuttigen van menig Bloody Mary de stress uit ons lijf te jagen, heeft het wel effe mis. Immers, na examineren en corrigeren worden de komende twee weken rijkelijk gevuld met assisteren (bij het invoeren van de punten), delibereren, proclameren en – afhankelijk van het resultaat – feliciteren of remediëren/reclameren.

Of de studenten al dan niet die verre droomreis kunnen ondernemen, dan wel opnieuw moeten beginnen studeren, is uiteraard ook zeer sterk afhankelijk van dat resultaat. Voor ons, lectoren, staat één ding echter nu weer vast: ook dit jaar hebben we weer tweede zit. Maar de periode tussen de eerste en de tweede examenperiode, daar kijken we toch naar uit. Maar eerst nog de staart.

donderdag 12 juni 2008

In de ban van de Olympische Spelen

Joey Deforce, stagiair accountancy-fiscaliteit, kreeg van zijn stagementor een niet alledaagse vraag. “Wil hij meelopen in de estafette van de Olympische vlam?”

Het zit zo: zijn stagegever Ernst&Young, wereldspeler op het vlak van consultancy, is officiële sponsor van het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC) . Via dit partnership wil zij aan de buitenwereld en aan haar 130000 medewerkers (wereldwijd) kenbaar maken dat zij deze olympische waarden hoog in het vaandel draagt. E&Y in België organiseerde daarom op 7 juni een Olympic Family en Sportsday in het Koning Boudewijnstadion in Brussel. Daaraan voorafgaand werd er voor de 1300 Belgische medewerkers een Olympische fakkelloop georganiseerd over de 12 kantoren gevestigd in België. Het startschot werd gegeven in maart in Luik. Het kantoor in Brugge ontving de fakkel vanuit Gent en moest die naar Roeselare brengen. Joey liep 4 km van het kantoor te Brugge richting Loppem, en in Roeselare centrum ook nog eens 3 km. De rest legde hij af al fietsend.

Waarom deed je mee, Joey?
Waarom deed ik mee? Daar zijn enkele redenen voor. Ik ben onder andere sportief ingesteld, sporten is voor mij een goed alternatief om studie –en werkdruk van me af te halen. Dat kan ik elke student zeker aanraden, temeer omdat Sovowes op dit gebied ook een mooie inspanning levert! De belangrijkste reden waarom ik deelnam was dat het teamgebeuren. Tijdens de dag heb ik de collega’s van het kantoor beter leren kennen, én op een andere manier. Op het werkveld uit dit zich in een positief effect. Nu moet je wel open staan om in een team te kunnen bewegen.

En teambuilding is uiteraard belangrijk?
Ja! En ik ben tevreden dat we tijdens onze opleiding gewezen worden op het belang van groepswerk. In het begin stond ik daar niet altijd voor open, voor die gezamenlijke projecten zoals dat heet. Maar je leert toch veel uit teamwerk niet alleen over elkaar maar ook over je eigen functioneren en gaandeweg ben ik er het belang meer en meer van gaan inzien. Ik heb dan ook niet getwijfeld om mijn steentje bij te dragen aan de fakkelloop. Bij onze aankomst in Roeselare lag de champagne koel en hadden onze collega’s een lekkere maaltijd klaargemaakt. De vlam kwam begin juni toe in het hoofdkantoor te Brussel, waarna zaterdag de 7e juni de apotheose plaats vond in het Koning Boudewijstadion. Het werd een sportieve dag worden waar tal van profs en ex-profs initiatie gaven, elk in hun eigen discipline.

Op het werkveld werd mijn deelname geapprecieerd, want hun jarenlange ervaring weet men dat dergelijke gebeurtenissen een positief effect op de prestaties.

maandag 2 juni 2008

Twee werkplekken voor de prijs van één stage

In onze afstudeerrichting accountancy-fiscaliteit kregen de studenten de kans om de stage op te spitsen in twee blokken. Dit wil zeggen dat de student in plaats van 11 weken stage te lopen op één stageplaats, een stage van 6 en 5 weken op 2 stageplaatsen loopt. Student Kevin Stevins vond dit voor zichzelf de ideale oplossing.

Als ik een stage doe bij een boekhoudkantoor en daarna bij een onderneming heb ik de ervaring van beiden en kan ik sneller een keuze maken als ik afstudeer. Zo hoef ik niet meer te ‘experimenteren’ na mijn studies. Het feit dat ik me in die korte periode moest inwerken in twee bedrijven schrok me in het begin wel wat af, maar ik kan je verzekeren dat het alleen de eerste dagen wat onwennig is. Tegen het einde van de eerste week ben je het al wat gewoon en voel je je wat meer op je gemak.

Mijn keuze ging naar een boekhoudkantoor in Oostende, Simons Boekhouding & Fiscaliteit BVBA, waar ik één groot vennootschapsdossier moest afhandelen en een paar kleinere dossiers over zelfstandigen. Bij dat grote dossier moest ik een volledige audit voorbereiden (eindejaarsverrichtingen, raming vennootschapsbelasting en jaarrekening), maar ik leerde ook de dagdagelijkse verrichtingen. De dossiers over zelfstandigen waren een correctie op de BTW en een voorbereiding voor de PB-aangifte. Deze stage liep de eerste 6 weken van de stageperiode.

Daarna liep mijn stage verder op de financiële dienst van het Boudewijn Seapark, een onderneming dus. Deze stage duurde 5 weken. Hier had ik vooral dagdagelijkse boekhoudkundige taken zoals het boeken van aankoop- en verkoopfacturen en bankuittreksels, rapportering, BTW. Maar ook enkele fiscale opdrachten zoals fiches 281.50, stadstaksen op verkoop van tickets,…

Ik ben echt tevreden dat ik twee diverse stage ervaringen heb mogen opdoen. Het helpt om nu te kiezen welke richting ik mijn beroepsleven wil uitbouwen. Vooraf zat ik met veel vragen. Nu kan ik het werk beter inschatten. In een boekhoudkantoor werk je met veel verschillende dossiers die voor veel variatie zorgen, je krijgt niet alleen allerlei soorten ondernemingen in allerlei sectoren, je werkt ook met verschillende vennootschappen en zelfstandigen die vooral naar fiscaliteit toe voor de nodige afwisseling zorgen. Anderzijds kan je bij een onderneming specifieker werken op bepaalde items die de boekhouding en fiscaliteit te bieden hebben. Dit is zeker het geval bij grotere ondernemingen. Zo kan je terecht komen op afdelingen die vooral de dagdagelijkse zaken afhandelen, maar je kan evengoed in de fiscale afdeling terecht komen.

Mijn voorkeur gaat voorlopig uit naar job in een onderneming. Het feit dat je maar aan één dossier werkt en het door en door kent, vind ik een groot pluspunt. Het enige nadeel is dat je kan vast komen te zitten in de routine. Grotere ondernemingen werken soms met een soort rotatiesysteem waarbij je op een periodieke manier afwisseling krijgt. Bv. één maand aankoopfacturen, één maand facturatie, maar dit is niet altijd het geval…. Een kleine KMO waar je instaat voor de volledige boekhoudkundige en fiscale afwerking lijkt mij heel boeiend. Maar daarvoor zal ik allicht eerst wat extra ervaring moeten opdoen.

Naar de studenten die volgend jaar voor de keuze staan, wil ik nog meegeven dat ze zeker moeten opteren voor een gesplitste stage als ze nu nog niet weten welke richting ze uitwillen na hun studies.

vrijdag 30 mei 2008

Graydon op bezoek bij studenten accountancy-fiscaliteit

Onlangs kregen de aspirant-boekhouders bezoek van één van de senior managers van Graydon, de heer Eric Van den Broele. Heike Vanderbeken en Anuschka Van Nevel, twee studentes accountancy-fiscaliteit, brengen verslag uit.

De uiteenzetting van Eric Van den Broele bestond uit 3 grote luiken: het verlenen van krediet aan je klanten, knipperlichten & alarmsignalen en het debiteurenbeleid.

Uitstel van betaling

De meeste bedrijven verlenen aan hun klanten uitstel van betaling bij het opstellen van hun facturen. Bedrijven doen dit om zo de omzet te verhogen en om de concurrentie het hoofd te bieden. Krediet verlenen aan je klanten is echter niet alleen een kosteloze bankdienst, maar brengt ook risico’s en inherente kosten met zich. Een bedrijf dat krediet geeft aan zijn klanten wordt geconfronteerd met rente- en financieringskosten, administratie- en inningskosten, stijging van niet-gerecupereerde verwijlintresten,…

De heer Van den Broele had het aansluitend over faillissementen. Zo gaat in België gemiddeld 1 op 208 ondernemingen failliet. Bij BVBA’s is dit 1 op 56 terwijl bij eenmanszaken slechts 1 op 277 ondernemingen failliet gaat. Ook is er aangetoond dat jongere ondernemingen veel meer kans lopen om failliet te gaan. 1 op 96 ondernemingen jonger dan 5 jaar gaat failliet, in tegenstelling tot 1 op 188 ondernemingen ouder dan 15 jaar…

Knipperlichten & alarmsignalen

Het tweede luik van de uiteenzetting ging dan ook over knipperlichten en alarmsignalen om een nakend faillissement op te sporen. Het grootste alarmsignaal was toch wel de zogenaamde Graydonscore: 1 op 3 bedrijven met een slechte score gaat binnen het jaar failliet. Nog enkele grote voorbodes van een faillissement zijn protesten op wisselbrieven, een bestuurdier die betrokken is in een ander faillissement, geen tijdige publicatie van de jaarrekening,… Graydon onderzocht ook het verband tussen faillissementen en het type verklaring van de commissaris.

Debiteurenbeleid

Het derde en laatste punt dat onze gast besprak was het debiteurenbeleid. Dit is management waarbij systematisch elke (potentiële) klant wordt gecontroleerd op kredietwaardigheid. Niet elk kredietincident moet echter leiden tot weigering van de verkoop, enkel bij acuut gevaar. Men moet dus niet de schade tot nul herleiden, maar de winst maximaliseren. Hiervoor moet men de risico’s weldoordacht inschatten en evalueren.

Integrated Credit Marketing ( ICM) is een organisatietype binnen een bedrijf, dat de ontwikkeling en toepassing van een strategisch risico binnen een onderneming behelst. Hierbij worden alle geledingen binnen het verkoopproces optimaal op elkaar afgestemd.

De lezing was zeer interessant omdat de link naar de actualiteit steeds werd gelegd door cijfers die een beeld gaven over hoe de situatie is in de Belgische bedrijven. De heer Van den Broele bracht alles in een losse sfeer waardoor het aangenaam luisteren was. Het is een aanrader om zijn betoog te volgen. Hij geeft een andere kijk op de theorie zoals wij ze kennen.

dinsdag 27 mei 2008

Proficiat, beste bezoeker!

Inderdaad, beste bezoeker, je leest het goed: van harte gefeliciteerd! Als je vandaag op onze site terecht komt, bestaat de kans dat je de 5000ste bezoeker van onze blog bent. En daar mogen we allemaal toch een beetje trots op zijn. Applaus!


maandag 26 mei 2008

Efacc: de jury twijfelde

De proclamatie van Efacc was een spannende bedoening. Met een schitterende tweede plaats voor onze studenten accountancy-fiscaliteit plaatsten ze de opleiding in de kijker. En de jury twijfelde blijkbaar zelfs over één en twee...


vrijdag 23 mei 2008

Efacc 2008: het verdict...

Met spanning keken we uit naar de presentatie van onze laatstejaarsstudenten accountancy-fiscaliteit op de finale van Efacc. Lector Siem de Ruijter, die samen met collega's Clairette Castelein en Marie Jeanne Platteeuw onze studenten begeleidde, deed het volgende verslag in onze mailbox belanden...

Met enige trots mogen we melden dat we een verdiende tweede plaats behaalden op de Efacc-finale in Antwerpen!

Count & Grow kwam als laatste aan de beurt. Naarmate de groepen de revue passeerden, steeg de spanning. De kwaliteit van de presentaties lag bijzonder hoog... de jury schoot met scherp tijdens hun vragenronde... en toen was het eindelijk aan onze studenten om de kleuren van Howest te verdedigen. De zenuwen gierden door de keel. Zullen de laatsten de besten zijn? Net niet ... De jury stond voor een moeilijke beslissing, althans zo werd beweerd. De eerste twee groepen waren aan elkaar gewaagd.

De jury beklemtoonde de sterke punten van Count & Grow: originele presentatie, een mooie PowerPoint met aantrekkelijk beeldmateriaal en een heel sterk dossier.

Onze studenten (Evelien Vanroose, Stefanie Verschuere en Lieve Neutens) hebben een prestatie neergezet waar ze fier op mogen zijn!

Een mooie uitgebreide receptie achteraf en de sfeer op de terugweg was super. De file namen we er voor één keer met plezier bij. Terug om 23u30, moe maar supertevreden!

Het was een unieke belevenis, een event dat nog lang zal bijblijven!

donderdag 22 mei 2008

Efacc: vandaag is D-day!

Vandaag is het D-day voor het Efacc-avontuur van onze studenten. Nog net voor hun presentatie schreven onze deelnemende studenten accountancy-fiscaliteit het volgende stukje.

Natuurlijk dromen wij ervan een goede beurt te maken in Antwerpen. Onze lectoren hopen op een mooie plaats en wij willen hen niet teleurstellen.

We wilden ons graag al meteen onderscheiden door aan het voltallige publiek bij het binnenkomen in de Metropolis een ‘kleinigheid’ aanbieden.

Na wat brainstormen (een latje met ons logo, een balpen, ...) ging onze voorkeur uit naar Tic Tac Orange en wel om de volgende redenen:

· Studenten zijn één van de doelgroepen van Tic Tac (zo voelen wij het aan)
· Tic Tac heeft een fris, jong imago maar is toch een gevestigde waarde en dat is precies het imago dat wij ook aan onze onderneming Count & Grow NV willen geven.
· Een doosje Tic Tac is niet iets dat meteen opgeconsumeerd en weggegooid wordt, maar wel een gadget dat de studenten zeker op zijn minst de hele dag zullen bijhouden (vermoedelijk langer).
· Tic Tac is lekker maar is niet calorierijk (kan belangrijk zijn voor de vrouwelijke studenten...).
· Tic Tac is lekker maar is méér dan gewoon ‘snoep’.
· In ons logo hadden wij de kleur oranje verwerkt, dit past bij Tic Tac Orange. Ons logo zou mooi passen op een doosje Tic Tac Orange.

We trokken onze stoute schoenen aan en namen contact op met Ferrero NV in Brussel. Na enkele telefoontjes, e-mails en behoorlijk wat overtuigingskracht kregen wij (gelukkig sneller dan gebruikelijk in dergelijke grote organisatie) van de Product Manager Nutella & Tic Tac, de heer Dorian Igodt, het bericht dat zij dit een tof initiatief vinden en dat zij ons uitzonderlijk willen steunen! De voorwaarden die Ferrero aan deze sponsoring verbond, konden wij zonder problemen aanvaarden.

En zo kwam een koerierdienst een gratis voorraad Tic Tac Orange doosjes bij Lieve Neutens thuis afleveren. Enkele mannelijke groepsleden van Count & Grow NV (Matthias Scharlaeken, Jonathan De Jonghe en Jan Van De Putte) hebben de Count & Grow-logo’s op de Tic Tac doosjes gekleefd.

woensdag 21 mei 2008

Gastspreker reclamebureau Duval Guillaume bij marketeers

Op 8 mei 2008 kwam Tom Theys van reclamebureau Duval Guillaume naar Howest om aan ons, 2de jaarstudenten marketing van Simon Stevin, een interessante presentatie te geven over Duval Guillaume en over de reclamewereld.

Tom Theys studeerde communicatiewetenschappen in Brussel. Hij ging als marketeer aan de slag bij FilmNet/Canal+, Vlaamse Media Maatschappij en MTV. In 2002 werd hij laureaat van de copywriterscusus van de CCB (http://www.creativeclub.be/ ). Daar sloeg de vonk van de reclame over want een dik jaar later begon hij bij Duval Guillaume als strategisch planner.

“Reclame doet niet verkopen!”

Zijn ietwat verrassende stelling dat reclame niet doet verkopen, hadden we echt niet verwacht. Gelukkig gaf hij ons uitleg over de reden die hem tot die stelling bracht. Reclame zorgt ervoor dat de producten of diensten bij de consumenten bekend raken maar als ze niet aan de verwachtingen van de consumenten beantwoorden, zullen zij zich het product niet aanschaffen.
Er werden 3 cases besproken tijdens de presentatie. Namelijk Come a Casa, Douwe Egberts en GAIA.
De eerste case ging over de kant-en-klare maaltijden van Come a Casa (http://www.come-a-casa.com/ ). Deze maaltijden zijn van superieure kwaliteit in tegenstelling met andere kant-en-klare maaltijden.

Voor Come a Casa op de markt verscheen, was het marktaandeel van kant en klare maaltijden, die buiten de diepvriezer bewaard worden, weinig bewerkt. Sinds de komst van Come a Casa heeft deze markt een enorme boom gekend. De consumenten willen producten die niet enkel gemakkelijk te bereiden zijn maar die ook goed smaken. Met deze case won Duval Guillaume zelfs een Effie award (http://www.effiebelgium.org/ ).

Een 2de case was deze van Douwe Egberts die geen koffie maar FOKKIE’s maakt. In plaats van reclame te maken voor het merk, maakten ze reclame voor koffie in het algemeen. Dit deden ze om het algemeen koffieverbruik te doen stijgen. Tijdens deze reclame campagne werd er dus reclame gemaakt voor FOKKIE, zodat de consument meer zou opletten en merken dat het reclame van Douwe Egberts was. Het woordje “fokkie” werd gretig opgepikt door de consumenten, en leidde tot een jongere positionering voor Douwe Egberts (http://www.douwe-egberts.com/ ). Met deze case heeft Duval Guillaume een nominatie op zak voor de komende Effie awards: wij zullen alvast duimen voor hen op 4 juni e.k.!
Een laatste case die besproken werd is de opdracht die voor GAIA uitgewerkt werd (http://www.gaia.be/ ).
GAIA wil ervoor zorgen dat mannelijke biggen niet meer zonder verdoving gecastreerd zouden worden. Hiervoor gingen ze naar Duval Guillaume met een schrijnende video waar men een big zag en vooral hoorde die luid schreeuwend werd gecastreerd.

Duval Guillaume startte speciaal een muziekgroep op, namelijk “Pigs in Pain” om de ministers erop te wijzen dat ze hier iets aan moesten veranderen (http://www.pigsinpain.be/ ). De song die speciaal hiervoor opgenomen werd kreeg veel media aandacht, en een wetsvoorstel werd gelanceerd om de 5 miljoen biggen die elk jaar in ons land worden gecastreerd pijnloos te castreren.
Om af te sluiten wens ik Tom Theys te bedanken voor de interessante en onderhoudende uiteenzetting over reclame en Duval Guillaume.
Amaury de Séjournet de Rameignies
Studentent 2 marketing

maandag 19 mei 2008

Het leven zoals het is: de marketingafdeling

Het leven zoals het is … op de marketingafdeling van Simon Stevin!

Afgelopen donderdag was het even D-day voor de tweedejaars marketeers van ons departement.

Als afsluiter van het semester was in de namiddag de presentatie voorzien van het marketingcommunicatieplan dat we opstelden voor de opening van Fnac te Brugge op 23 oktober 2008. We hebben hieraan een paar weken gewerkt in 8 verschillende teams, om de theorie van ons handboek en de lessen in de praktijk te brengen.

’s Morgens moesten de laatste Word-documenten nog aangepast worden, en alle documenten in één overzichtelijk dossier gebundeld worden. Ondertussen werden ook de Powerpoints van de diverse teams gebundeld voor de presentaties. En toen kwam Murphy roet in het eten gooien: het internet viel uit wegens een defect aan de glasvezelkabel, en was niet beschikbaar voor de rest van de dag! Alle documenten stonden op het intranet, dus dit was een kleine ramp.

Maar geen nood: er werden USB sticks doorgegeven, er werd snel naar huis of het kot gefietst, en de sfeer van een echte marketingafdeling hing in de lucht met de nodige stress, het gesakker, maar vooral een vlotte en flexibele samenwerking. Alles kwam in orde voor de generale repetitie om 14.30u, en om 15.45u werden Anne Baugnée, marketing directeur van Fnac, en haar collega’s ontvangen.
De creatieve ideeën om van de Brugse Fnac opening een onvergetelijk evenement te maken, en om deze nieuwe vestiging bekend te maken in Brugge en wijde omgeving, werden aan de Fnac-dames voorgelegd. Het ging om sales promoties, guerilla marketing, winkelcommunicatie, street promo, Fnac peter & meter, teasing campagne, direct marketing, event marketing en het gebruik van digimedia o.a. via YouTube. Na afloop van de presentatie, kregen de studenten een warm applaus vanwege de Fnac-delegatie, en er werd nog een uur heen en weer gepraat over de verschillende concepten.

En als dank werden alle deelnemende studenten uitgenodigd voor de exclusieve vooropening van Fnac Brugge op donderdag 23 oktober - wat dan weer een luid applaus opleverde vanwege de studenten…

Linda Coopman is lector marketingcommunicatie.

MVO-markt: de foto's

Voor een beeldverslag van onze MVO-markt kan je hier terecht.

Het leven na studeren?

Laatstejaars... bijna mijn diploma... bijna beginnen werken. Dit betekent dus de start van het tweede deel van mijn leven. Het eerste deel? Studeren... en ik moet zeggen, ik heb ervan genoten. Mijn opleiding financie- en verzekeringswezen was meer dan ik had verwacht. Het is een praktische opleiding. Er wordt gewerkt met polissen die dagdagelijks gebruikt worden in de verzekeringssector. Met verschillende opdrachten die in het begin misschien onmogelijk lijken, maar waarvan je achteraf een goed gevoel hebt dat je ze hebt mogen uitvoeren. De opleiding valt zeer goed mee, als je gemotiveerd bent dan mag dit geen enkel probleem geven.

Dan moet je natuurlijk na je studies werk vinden. Dat is dan weer een ander paar mouwen, omdat je niet goed weet hoe je hieraan moet beginnen. Toch vormde dit voor mij (en enkele van mijn collega's-studenten) geen enkel probleem. Indien je een succesvolle stage hebt gelopen, is de kans groot dat je in dezelfde instelling kan solliciteren mét je stageplaats die achter je staat.

Zo heb ik mijn stage gelopen bij KBC. Halverwege die periode zei mijn baas me dat ik moest solliciteren (uiteraard omdat ik dit ook zelf wilde). Zo volgde er al snel een afspraak om de selectieproeven mee te doen (in Brussel). Ongeveer 1 op 7 kandidaten mag terugkomen voor een tweede gesprek en eventueel een contract te ondertekenen. Zo ging het dus bij mij, een contract werd besproken, foto's werden gemaakt, en de kous was af. Op 1 augustus start officieel het tweede deel van mijn leven! Laat ons hopen dat het er even mooi uitziet als het eerste deel, maar ik heb alvast prachtige vooruitzichten.

Nog één iets, werken in een financiële instelling is helemaal niet zo saai als de meeste zouden denken. Indien je een commerciële job wil en de bankproducten je interesseren, dan is dit echt wel een job voor jou. Wens je enkel administratieve functies, dan vind je zeker ook de job van je leven. Voor elk wat wils binnen de financiële bedrijven.

Wie weet worden we ooit collega's...

Yenka De Vlieghere is laatstejaarsstudente Financie- en verzekeringswezen.

vrijdag 16 mei 2008

Fnac in Bruges

Naar aanleiding van één van onze projecten in het 2de jaar marketing, hebben wij de eer om mee te werken aan de opening van Fnac in Bruges.

Om zoveel mogelijk informatie te verzamelen zijn we klassikaal naar Fnac Gent afgereisd. Nadien hebben we de opdracht gekregen om alles omtrent winkelcommunicatie te bespreken van de Fnac. Omdat ook het Fnac-café onder deze sectie valt, hebben we van de gelegenheid gebruik gemaakt om met onze groep van 4 personen Fnac Antwerpen te bezoeken.

In de les Marketingcommunicatie hebben we dan ‘à la minute’ beslist om te vertrekken naar Antwerpen. Gebruik makende van een sportieve volkswagen golf 3, 1.9TDI, 3deurs, zijn wij aan ons avontuur begonnen.

We hebben er dan maar een daguitstapje van gemaakt. Eerst en vooral de Fnac bezocht en nadien toch nog eens de Meir afgelopen.

In de Fnac zelf zijn we heel kritisch te werk gegaan, en hebben we ons als volwaardige marketeers gedragen. Als echte mystery shoppers hebben we alle aspecten van de Fnac doorgelicht. Uiteindelijk hebben we een weloverwogen conclusie kunnen trekken met positieve en negatieve elementen.

Momenteel zijn we druk bezig met het voorbereiden van een presentatie voor enkele Fnac-managers.

Tot slot nog dit: vergeet niet eens binnen te springen tijdens of net na de opening van Fnac Brugge (eind oktober).

Stefanie Vynckier, Matthieu Deram, Melanie Simoens en Kevin Deman
Studenten 2de jaar Bedrijfsmanagement-Marketing

donderdag 15 mei 2008

Efacc: het aftellen is begonnen

Over exact 1 week verdedigt Count & Grow, de virtuele onderneming van de laatstejaarsstudenten accountancy-fiscaliteit, de kleuren van Howest op de Efacc-finale in Antwerpen.

Voor alle duidelijkheid nog even de spelregels op een rij: het interactieve project Efacc wordt ondersteund door de Vlaamse Gemeenschap, in samenwerking met het consultancybedrijf Handson & Partners. Het gaat om een real-life business game waarin laatstejaarsstudenten accountancy-fiscaliteit onder de begeleiding van consultants een eigen NV oprichten, die ze gedurende een volledig boekjaar besturen. Er nemen 9 hogescholen deel aan dit project. Elke hogeschool stuurt één groep naar de finale.

Voor de jury in Simon Stevin was het een bijzonder moeilijke opdracht om te kiezen tussen de twee concurrerende ondernemingen Count & Grow NV en Accora NV. Beiden groepen waren aan elkaar gewaagd. Het werd dan ook een spannende nek-aan-nekrace, een dubbeltje op zijn kant. Met een minieme voorsprong sleepte Count & Grow uiteindelijk de finaleplaats in de wacht.

Lieve Neutens, Evelien Vanroose en Stefanie Verscheure, drie vrouwelijke studentes van Count& Grow, zullen op 22 mei de resultaten van hun onderneming voorstellen aan de vakjury. Momenteel zijn ze zich volop aan het voorbereiden: hun powerpointpresentatie op punt stellen, hun dossier een laatste maal grondig bestuderen en werken aan hun vaardigheid ‘spreken voor publiek’ want nooit eerder spraken ze voor ongeveer 600 toehoorders...

De lectoren kregen al een voorsmaakje en waren onder de indruk. Dit is een sterke groep, goed voorbereid, enthousiast en gemotiveerd! Hun lectoren wensen hen alvast veel succes en zij durven nu al dromen van een podiumplaats. Duimen maar dat de stress hen straks geen parten speelt.

woensdag 14 mei 2008

MVO-markt was succes

Een stralende zon, een vol auditorium, enthousiaste leerkrachten en leerlingen van het secundair onderwijs, hartverwarmende steun van collega-lectoren en -studenten, hier en daar een verfrissend cadeau, maar vooral: veel informatie over Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Dat waren de ingrediënten van een succesvolle MVO-markt. Iedereen die had meegewerkt was na afloop moe maar tevreden.

Langs deze weg: proficiat aan de inzet van alle medewerkers!

O ja, kom vlug nog eens langs op onze opleidingsblog. Binnenkort vind je hier ook beeldmateriaal ver de MVO-markt. En trouwens, wat vond jij van de markt? (We lezen graag je opbouwende reactie in de commentaren)

dinsdag 13 mei 2008

MVO-markt

Vandaag 13 mei is het D-day voor de eerstejaarsstudenten Bedrijfsmanagement. In het kader van het partim projectmatig werken en van wetenschapspopularisering houden ze een MVO-markt.

Vrijdag zijn al enkele groepen aan de opbouw van de stands begonnen. Maar het gros van de troepen is vandaag echt in actie geschoten. En hoewel het toch dicht tegen 12u30 aan draait, valt de stressfactor al bij al nog redelijk mee. De markt krijgt al enige vorm.

Nog dik 1,5 uur en dan verwachten we de eerste bezoekers. Het is spannend aftellen, zowel voor de studenten als voor de begeleidende lectoren...

vrijdag 9 mei 2008

Caseweek voor accountancy-fiscaliteit

In de opleiding bedrijfsmanagement staat praktijkgerichtheid centraal. De stage is slechts één aspect om het werkveld te leren kennen. In de afstudeerrichting accountancy-fiscaliteit krijgen de studenten regelmatig externe professionals over de vloer.

Tijdens de caseweek werkten de laatstejaarsstudenten aan een volledig praktijkdossier aangereikt het Deloitte-kantoor in Brugge. Inboeken van facturen, opstellen van de BTW-aangifte, het maken van de eindejaarsverrichtingen, invullen van de jaarrekening en het indienen van de aangifte vennootschapsbelasting... Dit leerrijk afstudeerproject werd gecoacht door fiduciaire experten die naar de campus kwamen voor tekst en uitleg.

De tweedejaars kregen een gastspreker op bezoek, een professional van het Ernst & Young-kantoor in Brugge.
Dat de samenwerkingen geapprecieerd worden door onze studenten bleek alvast uit de getuigenis van Sven Peire (student AF): “Ik had natuurlijk al gehoord van de Big 4, de wereldspelers op vlak van audit en accountancy. Maar wat de mogelijkheden zijn, waarin ze verschillen van de kleine accountancykantoren, dat was me nog niet zo duidelijk... Ik vond het een buitenkans en privilege om op school een voorstelling van Ernst & Young te mogen bijwonen. Door de projecten en het bedrijfsbezoek aan Deloitte vorig jaar krijg ik een schat aan informatie over de taakinvulling van mijn toekomstige job. Dat vind ik een troef van onze richting accountancy-fiscaliteit”.
We zouden het zelf niet beter kunnen verwoorden...

dinsdag 6 mei 2008

Goeiedag!

Goedendag!

Zouden ze hier nu ook met de camera komen kijken? Maken we nu ook kans op 25000 euro?

Eigenlijk kan het ons niet echt veel schelen: of het nu op middeleeuwse of moderne wijze is, voor elk van u, uit de grond van ons hart, een formidabele, welgemeende goeiedag!

maandag 5 mei 2008

Zo snel mogelijk slagen als accountant


Toen hij in juni 2007 afstudeerde als accountant-fiscalist aan Howest, had Jan Plasman zich één groot professioneel doel vooropgesteld: zo snel mogelijk slagen voor het toelatingsexamens van accountant bij het IAB.


Dankzij de vele vrijstellingen (21 op 25 opleidingsonderdelen) die onze opleiding accountancy-fiscaliteit krijgt, mocht dit voor iemand als Jan niet echt een groot probleem zijn. Hij ging er dan ook helemaal voor! Sedert januari mag hij de titel van stagiair-accountant onder zijn naam plaatsen. Hij is momenteel aan de slag bij Fiduciaire Ryckeman Gebroeders te Brugge, waar hij vorig academiejaar stage liep.


Zijn kennis, inzet en voorliefde voor de fiscaliteit werden opgemerkt en hij kon op zijn stageplaats blijven werken. Hij volgt er de klantendossiers op zowel in personen- als vennootschapsbelasting. Een job die hem op het lijf geschreven is. Jan gaat een succesvolle professionele loopbaan tegemoet. We zijn ervan overtuigd dat hij na zijn stage met glans de mondelinge proeven zal doorstaan en de titel van accountant in de wacht sleept.

maandag 28 april 2008

Presentatievaardigheden

De maand april loopt naar zijn einde. Mei komt eraan. Zoals het spreekwoord zegt: in mei leggen alle vogels een ei.

Ook de studenten beginnen in mei hun ei te leggen, in de vorm van examens of een uit de hand gelopen presentatie. In januari hebben we al aangegeven wat je vooral *niet* moet doen met een PowerPoint-presentatie.

Vandaag laten we een Amerikaanse specialist aan het woord. Hij vertelt je alles over "Killer presentation skills". Lean back and enjoy!

donderdag 24 april 2008

Op stage bij Roxell

"Het moet niet altijd een boekhoudkantoor zijn." Dat dacht student accountancy-fiscaliteit Jonathan De Jonghe, en hij koos voor de financiële dienst van een onderneming om zijn stage te gaan doen. Hieronder volgt zijn stageverhaal.

Als derdejaarsstudent accountancy-fiscaliteit word je ondergedompeld in het werkveld. Al snel moet je kiezen: loop ik stage op de financiële dienst van een KMO of multinational of verkies ik een fiduciaire of accountancykantoor? Mijn voorkeur ging uit naar een onderneming en zo kwam ik terecht bij Roxell NV, gelegen te Maldegem. Deze onderneming is producent van innovatieve voederbakken voor pluimvee en varkens. Het is een grote onderneming die een jaaromzet realiseert van meer dan 60 miljoen euro en 175 werknemers telt. Meer dan 150 distributeurs zorgen ervoor dat de geautomatiseerde voedersystemen hun weg vinden naar alle werelddelen.

Bij een eerste verkennend gesprek krijg je je stagetaken meegedeeld. Deze lijken indrukwekkend en er bekruipt je een angstig gevoel. Zal ik dit wel aankunnen? Eenmaal gestart verdwijnt die onzekerheid al snel. Alles lukt vrij goed. Mijn stagementor legt de taken nauwkeurig uit en ik kan steeds met vragen bij haar terecht. Ondertussen heb ik al heel wat bijgeleerd.

Ik was mij niet bewust van het grote aantal documenten dat op een financiële dienst verwerkt wordt. Veel documenten die in de opleiding accountancy-fiscaliteit niet of nauwelijks aan bod kwamen zoals de douanedocumenten, documenten voor recuperatie buitenlandse BTW, documentaire kredietaanvragen, remisedocumenten voor incassering Franse cheques... Zeer interessant om zoveel nieuws bij te leren.

Wat me vooral opvalt op de financiële dienst is dat iedereen op elkaar moet kunnen inspelen, niet enkel in deze dienst zelf, maar ook met de andere bedienden, want alle administratieve taken hangen nauwkeurig samen en vormen één geheel. Mijn eindwerk koos ik in samenspraak met mijn stagementor en gaat over de voorbereidende werkzaamheden voor het opmaken van de vennootschapsbelastingsaangifte die Roxell straks moet indienen. Dit geeft mij de kans mijn theoretische schoolkennis om te zetten in de praktijk. Omdat er heel wat nieuwe bedrijfswagens werden aangekocht zal ik hier al meteen de nieuwe regeling op de aftrekbeperking als beroepskosten kunnen integreren. Mijn stagementor volgt mijn stageverslag en eindwerk heel goed op en geeft tips ter verbetering. Dat is zeker een pluspunt om alles tot een goed einde te brengen.

dinsdag 22 april 2008

International Business Week in České Budějovice (II)

Van maandag 7 april tot en met vrijdag 11 april 2008 namen onze tweedejaarsstudenten accountancy-fiscaliteit deel aan de ‘International Business Week’ in České Budějovice, Tsjechië. Het thema van deze week was ‘Crossculture Communication’, waarin communiceren en cultuurverschillen centraal stonden. Beide aspecten kwamen al snel aan bod. Vandaag vertelt studente Charlotte De Nobele wat ze allemaal heeft geleerd.

Op zaterdag 5 april kwamen we aan in Praag. We maakten van de te vroege aankomst gebruik om nog even deze prachtige stad te bezichtigen.
Tijdens onze trip kwamen we tot de conclusie dat de Tsjechen er toch een andere levensstijl op nahouden. Zo wijkt het traditionele eten in Tsjechië enorm af van onze Belgische kost, wat ons niet altijd beviel, maar goed...

Op zondag namen we de trein naar České Budějovice. Dit is een bruisende industriestad met zo’n 100.000 inwoners. De school, waar we gedurende het project verbleven, lag op 15 min met de bus van het stadscentrum verwijderd te midden van een industrieterrein. Dit was toch even wennen voor ons.

Op maandag werd het project officieel geopend met een presentatie van de deelnemende scholen over hun land, cultuur en gewoontes. Vervolgens stelden wel elk onze streekgerechten voor die we meegebracht hadden en die we bij de koffie konden proeven.

Spijtig genoeg waren er maar vier verschillende nationaliteiten aanwezig. Naast de organiserende Tsjechen waren er drie scholen uit België (KH Leuven, EPHEC uit Brussel, en wij), twee lectoren uit Litouwen en drie lectoren uit Letland. Daardoor konden we al gauw overgaan tot de opdracht van de week. Dat was werken in teamverband aan een toegewezen onderwerp, rekening houdend met de taalbarrière en het verschil in cultuur. Er werden zes teams gevormd. Mijn team bestond uit drie Tsjechen en drie Belgen (waarvan ook Dana uit mijn klas). We kregen het onderwerp ‘Sport or Culture Center’ toegewezen.

De bedoeling was om dit onderwerp naar eigen goeddunken uit te diepen en er op donderdag een korte presentatie over te geven. Tijdens de werksessies is het mij wel opgevallen dat Tsjechen er een andere attitude op nahouden qua werk organiseren. In tegenstelling tot de Belgen, is het hun gewoonte om het werk op de lange baan te schuiven en wanneer het vijf voor twaalf is er stevig in te vliegen. Daarbovenop zijn Tsjechen geen echte taalknobbels, waardoor de communicatie in het Engels op sommige momenten nogal stroef verliep. Dit leidde soms tot komische misverstanden. Maar al bij al is er toch een mooie presentatie uit voortgevloeid.

Tijdens de week zijn we uiteraard de trots van České Budějovice gaan bezoeken, Brouwerij ‘Budweiser Budvar’. Net als ons België is Tsjechië wereldbekend om zijn bieren. Voor € 1,- krijg je daar een halve liter bier voorgeschoteld. Maar niet alleen het bier is daar spotgoedkoop. Tussen € 2,- en € 5,- kan je daar al een mooi menu krijgen op restaurant.

Ook zijn we nog een mooi bergstadje gaan bezoeken, ‘Cesky Krumlov’, dat voorkomt op de lijst van het UNESCO-werelderfgoed. Voor wie van barokstijlen houdt, is dit zeker de moeite waard om te bezichtigen. We werden rondgeleid door een boeiende en duidelijk verstaanbare gids die over bijna elk gebouw een leuke anekdote wist te vertellen.

Verder hebben we heel wat gesocialized met de Tsjechen en de andere Belgen. Iedere avond stond er wel iets op het programma. Een avondje bowling, een etentje, een avondje in hun stamcafé, discotheek, sightseeing…

Verveeld hebben we ons daar in geen geval. Ik vond het een unieke ervaring. In de eerste plaats verbetert je Engels enorm, doordat je het constant moet gebruiken. Al is het niet perfect, je kan je verstaanbaar maken en doordat het niet de moedertaal van je gesprekspartner was, was je al minder bang om fouten te maken. Bovendien: de meeste Tsjechen kunnen maar een beperkt mondje Engels. Op de tweede plaats leer je er nieuwe mensen kennen, en dat is altijd leuk. Ik heb er zelf een paar vriendschappen aan overgehouden. Zowel met Tsjechen als Belgen.
Een klein minpuntje was het beperkt aantal nationaliteiten. Persoonlijk zou ik het nog interessanter gevonden hebben, mochten er meer geweest zijn. Maar in ieder geval is het een unieke ervaring om niet te vergeten en zeker voor herhaling vatbaar!

maandag 21 april 2008

International Business Week in České Budějovice

Wie dacht dat een student accountancy-fiscaliteit altijd thuis met zijn neus in de cijfers zit, moet zijn visie dringend wat bijstellen. AF nam vorige week deel aan de International Business Week in České Budějovice (Tsjechië). Vandaag deelt studente Dana Delafontaine haar ervaringen met ons.

We hebben net een projectweek achter de rug. Drie scholen uit België, Hogeschool West-Vlaanderen departement Simon Stevin, een hogeschool uit Leuven en Hogeschool Éfac uit het Brussels Gewest, kwamen samen in een school in České Budějovice. Normaal gingen er ook Oostenrijkers aan het project deelnemen, maar die haakten af op het laatste nippertje.

Het doel van ons project was leren samenwerken in groep met iemand vanuit een ander land en zo ook de culturele verschillen op te merken. Deze verschillen werden merkbaarder toen we in groepjes werden verdeeld en we elk een onderwerp kregen toegewezen. De onderwerpen waren: restaurant, fast food, een reisagentschap, sport of een culturele gebeurtenis, banken en een supermarkt. Ikzelf zat in de groep met het onderwerp sport of culturele gebeurtenis. We hadden besloten om ons te concentreren op sport.

Mevrouw Uitdebroeck - zij begeleidde ons naar Tsjechië - heeft ook les gegeven, namelijk over commerciële communicatie. Best leerrijk, want nu besef je pas dat wij allen moeten rekening houden met ethische en sociale waarden als wij een businessdeal willen sluiten. Wat heel erg opviel, was dat de Tsjechen heel relaxed door het leven gaan. Onze presentatie begon rond drie uur in de namiddag en toen we onze lunch aan het verorberen waren, hadden zij nog niet eens aan hun tekst gewerkt en hadden ze ook nog niet begonnen om hun PowerPoint voor te bereiden. Ook dat hoort erbij en was een leerrijke ervaring.

Zo leerde ik hoe men denkt over bepaalde dingen. De Tsjechen hadden het bij voorbeeld soms moeilijk dat wij zoveel tijd nodig hadden om te eten. Ook toen we uit eten gingen, was er één groot verschil duidelijk merkbaar: men ruimt je bord al af voordat de anderen gedaan hebben met eten.

Qua cultuur viel ik echt achterover. Ik had nooit verwacht dat een voormalig communistisch land zo mooi kon zijn. Ik realiseerde me dat de meesten onder ons een verkeerd beeld hebben over Oost-Europese landen. Na 1990 kregen de mensen geld om verf te kopen en hun huizen te schilderen. Vandaar de vele kleurrijke taferelen. Een uitstap naar Krumlov bevestigde mijn positieve blik over Tsjechië, na Praag en České Budějovice te hebben bezocht. Ieder huis heeft een betekenis.

Het was een toffe week, ik heb veel dingen bijgeleerd alsook vrienden gemaakt. Ik raad iedereen aan om aan een internationaal project mee te werken. Het is de moeite waard!

Uitnodiging MVO-markt

In het kader van het partim projectmatig werken organiseren de studenten van het eerste jaar Bedrijfsmanagement op dinsdag 13 mei van 14.00 tot 17.00 uur een MVO-markt.

Zoals je weet, staat MVO voor Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Teams van telkens zes studenten hebben elf beursstands ontworpen om dit begrip te verduidelijken. Ze spaarden kosten noch moeite om die stands steeds op creatieve, speelse en interactieve manier in te richten. Je kan kennismaken met MVO – “Good Practices” als Nike, The Body Shop, Colruyt, e.a.

Ons programma:
  • 14.00 uur: Ontvangst en verwelkoming

  • 14.10 uur: ‘Wat is MVO?’ (een uiteenzetting van 20 min.)

  • 15.15 uur: MVO – modeshow (30 min.)

  • Van 14.00 tot 17.00 uur is de MVO-markt doorlopend open.
Deelname is gratis. Toch vernemen wij graag of je al dan niet komt. Voor verdere info & inschrijvingen: klik hier.

donderdag 17 april 2008

Op stage bij Ernst & Young

Joey Deforce (accountancy-fiscaliteit) loopt momenteel stage bij Ernst & Young. Hier volgt het verhaal van het stagebegin.

Maandagmorgen, mijn eerste stagedag! Vol goeie moed begeef ik me naar het kantoor van Ernst & Young. Net voor ik binnenstap, staar ik nog even naar het immense gebouw waar ik voor sta. Ik voel me als een klein ventje. Ik groet een paar mensen die zich via een badge naar binnen werken en een vriendelijke glimlach verschijnt als ik het woord “stagiair” in de mond neem. De eerste kennismaking was meteen goed toen ik merkte dat bijna iedereen uit de streek was. Dat gaf direct stof om over te babbelen.

De eerste stagetaken waren zoals ik het had verwacht: kleine, eenvoudige zaken om me vertrouwd te maken met de software, de omgeving en het systeem van werken binnen het kantoor. Dag na dag kreeg ik iets anders voorgeschoteld, soms iets uit de personenbelasting, soms uit de vennootschapsbelasting, maar meestal veel boekhoudkundige zaken, wat logisch is voor de eerste stappen binnen het bedrijfsleven. Mijn keuze voor een fiduciaire als stageplaats is ongetwijfeld de juiste geweest. Variatie binnen het werk en een uitstekende omgeving om me te kunnen inzetten, meteen raak dus.

Wat me vooral opvalt, is dat ervaring in de branche heel belangrijk is. Als stagiair zie je alles voor de eerste keer: een dossier doorsnuffelen, een loonstaat overlopen, een aanslagbiljet controleren, … voor de mensen die er werken, is dat vanzelfsprekend, maar als stagiair moet je wel menigte keren je hardeschijf laten ‘ruttelen’ tot je het plaatje compleet hebt, en dan nog zijn er zaken die je over het hoofd ziet.

Gelukkig bestaan er geen domme vragen en vraag ik maar raak, en dat brengt me telkenmale een stap verder! Ik zie dat ik de vruchten draag van die drie jaar inzet en studeren, een goede basiskennis doet wonderen als je stage loopt. Je merkt dat niet alleen zelf, maar ook door de reacties van mijn mentor, en ook anderen die mij een taak geven. Bij het resultaat kunnen ze tevreden zeggen: ‘goe gedaan manneke’. Uiteraard moet ik sommige dingen verder uitzoeken of ook al eens opnieuw beginnen, maar ja: Rome is ook niet op één dag gebouwd …

maandag 7 april 2008

"Gisteren nog op de schoolbanken, nu op de werkvloer"

Maxime Caus (accountancy-fiscaliteit) loopt momenteel stage bij Deloitte Fiduciaire in Blankenberge.

Op bezoek bij Deloitte Fiduciaire

Deloitte Fiduciaire, gelegen in de Blankenbergse Steenweg te Brugge, is een tot de “Big 4” behorend bedrijf in het accountancy wereldje. Het is een hele ervaring om als stagiair te mogen werken bij Deloitte.


Gisteren op de schoolbanken, vandaag de werkvloer


Voor elke student is het een hele stap om die eerste dag de deur open te doen en met een klein hartje te zeggen dat de stagiair, ‘het groentje’, zich komt aanmelden voor de eerste stagedag. Hoewel het aanvoelde als een eerste schooldag, voelde ik al rap dat we in de realiteit beland waren. Na een uitgebreide rondleiding in het kantoor was het tijd om even kennis te maken met de collega’s. Na een aantal opdrachten overlopen te hebben met een collega, zat de eerste stagedag er al op - sneller dan ik had verwacht. Het verbaast mij trouwens elke dag opnieuw dat de tijd zo vliegensvlug voorbij gaat.


Een greep uit de stagetaken


Reeds op het moment dat ik mijn stagedossier ondertekende, besefte ik dat ik een plaatsje gereserveerd had in een rollercoaster. Het pakket dat je voor je krijgt is zeer ruim, waardoor je je naar believen kunt uitleven in de cijfers. Elke nieuwkomer bij Deloitte krijgt drie weken opleiding waarin men je alles aanleert van de gebruikelijke software. Bij Deloitte worden er nog heel wat andere, eigen, programma’s gebruikt naast Venice. Niettegenstaande de moeilijkheidsgraad van deze programma’s, staan mijn collega’s mij altijd met raad en daad bij om de juiste gegevens uit die software te halen. Een voorbeeld van zo’n programma is AS2, Audit System 2, waarmee je van scratch een jaarrekening moet gaan afwerken.

Het beeld dat ik had over stage lopen, klopte gedeeltelijk met de werkelijkheid. Ik wist dat ik veel zou moeten werken; maar ik had het gedacht dat het ééntonig werk zou zijn waardoor het al rap zou gaan vervelen. Gedurende de voorbije vier weken heb ik mij nog geen enkele keer kunnen vervelen. (Je krijgt er zelfs de tijd niet voor :-)) Een leuke werksfeer gekoppeld met leerrijke opdrachten houden alles in evenwicht. Een perfect uitgebalanceerd duetje zeg maar.

Op stage bij KBC in Zedelgem

De stages zijn volop aan de gang. Vandaag geven we het woord aan Thomas Clement, stagiair financie- en verzekeringswezen.

Langs de Torhoutsesteenweg in Zedelgem bevindt zich een KBC-kantoor. Dit is de plaats waar ik mijn 15-weekse stage volg. Elke weekdag word ik om 8u30 verwacht op het kantoor. Het fietsen van mijn woonplaats (Varsenare) tot “mijn werk” zorgt ervoor dat ik fris en monter op het kantoor toekom.

De eerste dag werd ik hartelijk verwelkomd door mijn stagebegeleider Raf Rodeyns. Aangenaam gezelschap. Je kan het slechter treffen, dacht ik bij mezelf. Ook de andere personeelsleden (12) vallen goed mee.
Ze zijn zeer geïnteresseerd in het doen en laten van de student van tegenwoordig. Er worden daarbij vooral veel vergelijkingen gemaakt, met hoe het vroeger was... Of het beter was? Het was wellicht vooral anders.

De taken zijn zeer verschillend maar de hoofdtaak is administratief werk, wat ik ook verwacht had. Ik volg veel gesprekken mee over het aangaan van een woonkrediet of een bepaalde verzekering. Omdat ieder gesprek anders is (andere personen, andere situatie) blijft ieder gesprek boeiend om te volgen.

De drempel tussen kennis (school) en praktijk (stage) vind ik wel groot. Je kan in zoveel verschillende situaties terecht komen, dat het (nog) niet altijd even makkelijk is om de kennis toe te passen in de praktijk.

Ik ben nu al 6 weken bezig op mijn stageplaats. Heimwee naar de HOWEST-schoolbanken heb ik (voorlopig) nog niet.