donderdag 20 november 2008

Studenten accountancy-fiscaliteit trekken naar FirstMotion

Op donderdag 6 november 2008 hadden de tweede- en derdejaarsstudenten Accountancy-Fiscaliteit de mogelijkheid om deel te nemen aan het forum FirstMotion te Gent. De trotse studenten van HOWEST, departement Simon Stevin, konden er meer informatie inwinnen over hun toekomstige carrièremogelijkheden binnen hun beroepenveld. Ook was er de mogelijkheid diverse interessante conferenties en workshops bij te wonen. Sven Peire (student accountancy-fiscaliteit) brengt verslag uit.

Conferenties en workshops

Omstreeks half tien werden de studenten verwelkomd door een van de organisatoren. Nadat ze het concept FirstMotion uiteenzette, kondigde ze de eerste belangrijke gast aan. De studenten werden getrakteerd op een vlotte presentatie door een vertegenwoordiger van het BIBF, het Beroepsinstituut van erkende Boekhouders en Fiscalisten.


De algemene informatie die in deze eerste conferentie aan bod kwam, was een goede inleiding en zette al vele studenten aan om de workshop “Opstarten als erkend boekhouder-fiscalist: hoe een kantoor overnemen of opbouwen” bij te wonen. De titel van de workshop verraadt natuurlijk al veel over de inhoud.Ook Ecofin heeft een vlotte conferentie gehouden. Ecofin kan men vergelijken met een politieteam die elke dag een strijd levert tegen economische en financiële criminaliteit. Aan de hand van een motiverende powerpoint en voorbeelden uit het dagelijkse leven, spoorde de vertegenwoordiger ons aan alles te doen tegen dit soort criminaliteit. Ook konden we er extra informatie krijgen over een functie bij Ecofin.


Verder woonden we ook nog twee workshops bij die ons stap voor stap alles vertelden wat we moesten weten om een belastingsconsulent te worden en hoe we een eigen zaak konden opstarten. We sloten af met een uiteenzetting over de huidige trend in het boekhoudlandschap: de boekhouder wordt e-boekhouder. Ooit zullen we een werkcultuur hebben die niet langer op papier draait, maar waar het merendeel van de administratie én boekhouding elektronisch verricht wordt.

Randactiviteiten

Naast de talloze workshops en conferenties konden we ook de standen bezoeken van de voornaamste spelers in de accountancywereld, waaronder het BIBF, IAB, Accountemps en hoofdsponsor Acerta.


Bij de stand van Accountemps kregen de studenten de mogelijkheid een beperkt CV in te vullen. Deze werd dan in de database opgenomen. Zo zullen enkele gelukkigen in de toekomst een bericht in de bus krijgen voor een vakantiejob of misschien wel meer…

Zelfgemaakte CV's konden we aan Acerta overhandigen. Het ondernemingsloket/sociaal fonds Acerta staat beter bekend als sponsor van Tia Hellebaut. De werknemers gaven ons feedback over onze CVs en reikten manieren aan om ze te verbeteren.

Kritisch besluit

Doordat we een goede opleiding als basis hebben, waren enkele workshops een herhaling van het vak Beroepsnormen. Maar de onbekende inhoud en de manier waarop het geheel aan ons gepresenteerd werd, hielden onze interesse vast.
Het FirstMotion-event was een uitstekende buitenschoolse activiteit voor aspirant-accountants.


Sven Peire

Geen opmerkingen: