dinsdag 1 juli 2008

Nog verder studeren na je bachelor? (II)

Na zijn bacheloropleiding (Bedrijfsmanagementfinancie- en verzekeringswezen) besloot Bram Tanghe nog verder te studeren. Vandaag lees je deel 2 van zijn verhaal.

Verder studeren na het bachelordiploma
Mijn studiehonger na de bacheloropleiding was nog niet gestild en het cliché zegt dat eens je aan het werk bent, je niet meer of toch moeilijker nog tot studeren komt. Ook na het behalen van het bachelordiploma is er nog een ruime waaier aan verdere studiemogelijkheden. Ik wilde wel proberen een masterdiploma te behalen. Er zijn verschillende schakelprogramma’s voor handen, op maat van bachelors bedrijfsmanagement. Ik koos voor het 2 jaar durende schakelprogramma master in handelswetenschappen, optie Finance and Risk.

Deze opleiding is veel academischer van aard en de nadruk ligt eerder op het theoretische denken; bovendien zijn de vakken algemeen “maatschappelijker”. Ik denk aan vakken als sociologie, psychologie, filosofie, macro-economie, wiskunde, onderzoeksmethoden, ... . Dit vormde voor mij een leuke afwisseling op de meer praktijkgerichte bacheloropleiding. Maar dit is niet het enige verschil, de beleving is ook helemaal anders. De lessen vonden plaats in grote aula’s, de cursussen waren heel wat dikker, de manier van lesgeven was minder persoonlijk. Maar in tegenstelling tot 3 jaar ervoor, was ik nu wel klaar ervoor. Door ouder te worden, groeiden mijn interesses en het bewustzijn van wat ik op het professionele gebied wilde doen/worden. Ik was dan ook erg gemotiveerd om de masteropleiding tot een goed eind te brengen.

Wat het niveau van Handelswetenschappen betreft, voor mensen die relatief makkelijk de bacheloropleiding voltooid hebben en die nog echt gemotiveerd zijn, moet het zeker mogelijk zijn om een aansluitend masterprogramma succesvol te volgen. De bacheloropleidingen zijn zeker een goeie opstap. De carrière- en doorgroeimogelijkheden voor masters en bachelors zijn ook erg verschillend (niet zozeer op het commerciële vlak), wat ook voor een extra motivatie zorgt.

Tevreden over studieparcours
Over mijn studieparcours ben ik dan ook erg tevreden, net als mijn collega’s die dezelfde weg hebben afgelegd. Wat mij betreft, was mijn studieparcours ideaal. Eerst een praktijkgerichte opleiding, alwaar ik kon groeien/ontwikkelen en vervolgens een theoretischere opleiding die me een masterdiploma opleverde.

Ik denk dat wij als schakelprogrammastudenten iets verder stonden dan onze collega’s die het reguliere masterprogramma afwerkten. De docenten vonden ons ook rijper dan onze leeftijdsgenoten. Al zijn deze laatste uitspraken wel erg gevaarlijk (misschien wel stout…) en vallen ze zeker niet te veralgemenen.

Nog niet gedaan…
Nu vragen jullie zich waarschijnlijk af waar ik werkzaam ben, maar ik koos ervoor om nog een jaartje te studeren. De opleiding Handelswetenschappen was eerder algemeen economisch vormend. Ik ben erg geïnteresseerd in financiële markten (beurzen en dergelijke) en banken en ik wilde graag me graag nog verder verdiepen in de materie. Nu volg ik de master-na-master Banking and Finance aan de UGent. Na deze opleiding hoop ik werk te vinden bij een vermogensbeheerder of investment bank. Mijn studiegenoten die de richting handelswetenschappen (optie Finance & Risk) voltooiden, zijn nu werkzaam in financiële instellingen, consultancybedrijven ( Deloitte, Ernst&Young,...) of verzekeringsbedrijven.

Als afsluiter zou ik iedereen willen aanraden om te kiezen voor mijn studieparcours! Kies ervoor om jezelf rustig te laten groeien. Is de studiehonger over na 3 jaar, dan sta je nog altijd stevig in je schoenen want banken/verzekeraars smeken om goedopgeleide werknemers. Is de studiehonger nog niet gestild, dan is de bedrijfsmanagementopleiding een ideale opstap voor een verdere opleiding!

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Hey Bram,

Zou je wat meer kunnen vertellen over de MaNaMa of Banking and Finance? Moeilijkheidsgraad, praktijkgerichtheid, sfeer etc.?

Thx,
Thomas

Anoniem zei

Dag Thomas,

Informatie kan je vinden op de website van die opleiding :
http://www.feb.ugent.be/ManaMas/banking.pdf .

Als je verder nog vragen hebt, mag je me gerust mailtje sturen.
(bramtanghe@hotmail.com)