maandag 25 mei 2009

Studenten accountancy-fiscaliteit tweede op BeCommInn-finale

Shaun Meesschaert doet verslag over het unieke event en onze plaatsing helemaal bovenaan!

The “big” moment we have been waiting for – The final

Dinsdagochtend, 19 april 2009, om 10u30 was het verzamelen geblazen voor alle laatstejaars studenten accountancy – fiscaliteit. Het was de grote dag waarop Finaccor nv de Howest-kleuren mocht vertegenwoordigen op de grote finale van het BeCommInn-project in Metropolis te Antwerpen. Na het nemen van enkele groepsfoto’s voor het vertrek namen alle studenten plaats op de bus die ons naar de eindbestemming zou vervoeren. Er hing onmiddellijk een aangename sfeer en van enige stress was bij de drie presentatoren van Finaccor nv nog geen sprake. Omstreeks 12u30 - 12u45 kwam de bus aan op de plaats van afspraak. De spanning nam beetje bij beetje toe maar de sfeer bleef optimaal. Na de lunchpauze werden de drie presentatoren van Finaccor nv, Joachim Lannoo (CFO), Nicolas François en Heike Vanderbeken, gevraagd om zich te melden bij de organisatie van deze grote finale. Er moest immers nog geloot worden om de volgorde van presenteren te bepalen. Het resultaat was de gulden middenweg want onze Howest Hogeschool kwam als zesde aan de beurt.

Om 14u werden alle studenten van de 12 deelnemende hogescholen in een grote cinemazaal verwacht voor de start van de presentaties. Een korte introductie van een medewerker van Handson and Partners zorgde ervoor dat alle aandacht uit ging naar het presenteren van de dossiers voor de jury. Deze bestond uit vijf mensen die elk een ander aspect van het dossier voor hun rekening namen. Zo waren er ondermeer een jurist, een medewerkster van het kabinet van Minister Patricia Ceysens, een deskundige van Deloitte en een bedrijfsleider van Thomas Cook aanwezig om alle presentaties en dossiers op een professionele wijze te beoordelen. Nadat we de eerste presentaties zagen van de andere hogescholen was het duidelijk dat de lat zeer hoog lag. Toen de vijfde hogeschool zijn verdediging van hun dossier erop had zitten was het vijf voor twaalf voor Finaccor nv. Alle ogen van de volledige cinemazaal waren gericht op ons presentatietrio.

Met een sterke opening was het ijs onmiddellijk gebroken en ging het presenteren naar een zeer hoog niveau. Op het einde van de presentatie kregen Joachim, Nicolas en Heike nog enkele vragen van de vijf juryleden voorgeschoteld. Zonder aarzelen namen onze drie vertegenwoordigers het woord en gaven de juryleden een passend antwoord op hun gestelde vragen. Na een twintigtal minuten kwam er een einde aan onze presentatie en was het de beurt aan nog vijf andere hogescholen om de jury te overtuigen van de sterkte van hun dossier. Iets na de klok 17u waren alle hogescholen aan beurt gekomen en was het tijd voor de jury om zich terug te trekken voor de beraadslaging. Alle laatstejaarsstudenten genoten van een pauze alvorens het finale verdict te aanhoren.

Om 18u30 was het uiteindelijk zover. Dezelfde medewerker, die ons eerder deze middag verwelkomde voor aanvang van alle presentaties, richtte nog een dankwoord aan alle studenten en medewerkers die deze middag mogelijk maakten. Aansluitend was het tijd voor de woorden van de juryvoorzitter. Hij dankte alle studenten voor de geleverde presentaties en maakte hierna de beste drie hogescholen bekend. Als tweede aanhoorden we de naam van onze onderneming Finaccor nv. We waren al zeker bij de beste drie hogescholen en stilaan begon de spanning bij alle studenten te stijgen. Het was een ex-aequo tussen deze drie verschillende scholen maar toch moest de jury een beslissing nemen. Helaas kwam Finaccor nv niet als winner uit de bus en moesten we de eer laten aan Turnhout. Dit neemt niet weg dat we fier mogen zijn op de geleverde prestaties van Simon Stevin want bij de top drie behoren in Vlaanderen binnen deze wedstrijd is een zeer opmerkelijke prestatie. We hebben nogmaals aangetoond dat er binnen onze hogeschool zeer veel potentieel zit.


Aansluitend op de bekendmaking van de winnaar werden wij vriendelijk uitgenodigd op een receptie. We vingen lovende woorden op over onze geleverde prestatie en was het aangenaam genieten van een hapje en een drankje. Rond 20u30 begaven we ons langzaam en tevreden naar de bus om dan de terugreis richting Brugge aan te vangen. Zelfs een traag vooruitgaande file kon de pret op niet bederven: er werd nog wat nagepraat, foto’s werden uitgewisseld, en er werd vooral nog veel gelachen. Na een lange terugreis kwamen we aan te Brugge met een mooi aandenken aan een unieke belevenis.

Geen opmerkingen: