maandag 5 januari 2009

BeCommInn 2009: NovAcc nvTot vorig jaar heette het project nog Efacc. Ook dit jaar doen onze studenten accountancy-fiscaliteit mee aan hetzelfde project, al heet het nu anders: BeCommInn. Vandaag stelt onze eerste ploeg zich aan u voor: NovAcc nv.
Ons project: “De koe bij de horens vatten”

Wij, studenten van het laatste jaar accountancy-fiscaliteit, mogen dit jaar traditiegetrouw deelnemen aan een interactief vakoverschrijdend project. Samen met elf andere hogescholen gaan we de strijd aan om een zelf opgericht consultancybedrijf zo goed mogelijk draaiende te houden, zowel administratief als fiscaal. De praktijkcase BeCommInn (Be Communicative & Innovative) wordt ons voorgeschoteld door het consultancybedrijf Handson&Partners met als bedoeling onze beroepsspecifieke competenties te ontwikkelen. Een realistische case zodat de grens tussen school en stage kleiner wordt. Onze groep doopte het consultancybedrijf ‘NovAcc nv’, wat staat voor de nieuwe generatie accountants met een internationaal perspectief (Novos = Portugees, Accountancy = Engels).

De praktijk, een ander paar mouwen

Bij de voorstelling van het project kregen we het gevoel dat het onmogelijke taak zou worden; een schoolse opgave is dan ook toch net iets anders dan de praktijk; “Zullen we dit wel kunnen?”, “Is dit niet te moeilijk?”, “Veel opzoekwerk”…. Vier opdrachtenpakketten en tien weken later doen wij het, al zeg ik het zelf, verdomd goed. Oude cursussen vanonder het stof halen, hier en daar wat informatie vragen, het hoort er allemaal bij. Kortom: “we vatten de koe bij de horens”.

De groepsgeest: basisingrediënt voor een geslaagd project

Zonder goeie groepssfeer is dit een onmogelijke taak. Er moet een goede communicatie zijn, er moet overlegd worden, afspraken dienen gemaakt te worden… Het project vraagt een grote inspanning van alle teamleden. Het is dan ook zo dat de één zijn taak pas begint, waar die van een ander eindigt. De lonen kunnen bv. niet ingeboekt worden als de loonfiches nog niet klaar zijn. Gelukkig leerden we in de vijf vorige semesters al in team werken. De ervaringen helpen om ook dit project succesvol af te ronden en we hopen ook deze keer op een geslaagd resultaat. Wij zijn heel trots op wat we al tot stand gebracht hebben. Nu moeten we enkel nog de jury in Antwerpen overtuigen, die ons in mei zal beoordelen op ons werk.

Charlotte De Nobele – CFO NovAcc NV

Geen opmerkingen: