donderdag 19 februari 2009

Praktijkcase AF i.s.m. Deloitte

Vorige week werkten de studenten 3AF aan hun afstudeerproject 'Van boekhouding tot aangifte', een praktijkcase in samenwerking met Deloitte uit Brugge. Enkele studenten accountancy-fiscaliteit schreven hun indrukken neer.

Wie na het intersemestrieel verlof dacht langzaam uit te bollen tot aan de stageperiode, zat ernaast. Op maandag 9 februari gingen wij, laatstejaars van accountancy-fiscaliteit, meteen van start met het intensieve driedaagse Deloitte-project. De uitdaging: van openingsbalans tot jaarrekening alle boekhoudkundige en fiscale aspecten te doorlopen van een onderneming. Dit jaar betrof het de onderneming The Link NV. Na afloop van het project volgde een examen over de diverse verrichtingen en enkele algemene vragen.

In de voorgaande semesters leerden we per partim de verschillende aspecten van het vak onder de knie te krijgen; BTW, vennootschapsbelasting, de boekhouding zelf… Het Deloitte-project giet al deze aspecten in een case, en bood ons zo de kans om onze opgebouwde kennis te testen aan een, zij het verkorte, maar realistische praktijkcase. Bij de uitwerking ervan werd ook onmiddellijk duidelijk wat we nog allemaal onthouden hebben na drie jaar studeren, en wat eventueel al ver in ons geheugen zat.

Het werden drie erg boeiende dagen. Naast een herhaling van de gekende leerstof leerden we ook enkele nieuwe zaken bij, zoals de berekening van het vakantiegeld. We kregen ook heel wat tips van twee specialisten ter zake van Deloitte, die deze case begeleid hebben, o.a. over de meerwaarde van het al dan niet uitsplitsen van rekeningen.

Kortom was het de ideale voorbereiding op het eigenlijke werkveld, die we nu met een gerust hart tegemoet kunnen gaan.

Farah Bossuyt
---------------

Het kantoor Deloitte, één van de Big Four, bezorgde ons echte documenten die we moesten analyseren en verwerken. Dit was natuurlijk een leerrijke ervaring omdat het niet allemaal netjes op elkaar volgt zoals de gegevens die je krijgt in opgaven wanneer je de theorie leert. Na heel wat inspanningen om de case tot een goed einde te brengen kregen we feedback van twee vriendelijke medewerkers van Deloitte. Deze mensen hebben heel wat ervaring door de jaren heen en brachten mij nog heel wat extra praktijkgevoelige informatie bij.

Het afstudeerproject in samenwerking met Deloitte is dus een uitstekende kans om je kwaliteiten te (her)ontdekken en je zwaktes bij te sturen als voorbereiding op je stage en een verdere loopbaan.
Mariska Maeckelberg
----------------------

Ik vond het zeer interessant om eens een totaal pakket zelfstandig te mogen verwerken en dit op eigen tempo.

Tom Seurynck
---------------

Na het uitwerken van de case, ben ik er zeker van dat dit een meerwaarde zal bieden bij het doorlopen van mijn stage.

Tufail Samina Kausar
----------------------
Het was een leuke en leerrijke ervaring, die ons dichter bij het gebeuren op het werkveld heeft gebracht.

Bert Vanhoucke
----------------

Op deze intensieve week kijk ik vooral positief terug. Ik kan eerlijk zeggen dat dit het meest interessante project was dat ik in de drie jaar heb uitgewerkt. Niet alleen uit persoonlijke interesse maar vooral omdat je alle theorie van vorige jaren samen mooi kon toetsen aan een goed uitgewerkte praktijk case. Met deze voorbereiding voel ik me zeker klaar voor de stage.

Joachim Lannoo
-----------------
Deze week kunnen we zonder meer bestempelen als één van de leerrijkste in de voorbije drie jaar. We hebben de laatste drie jaar zoveel kennis opgedaan dat het zo moeilijk is om dit alles te kunnen plaatsen. Nu hebben we in deze ene week meteen gezien in welke context we onze leerstof moeten plaatsen.

Lorenzo Staelen
-----------------

3 opmerkingen:

Anoniem zei

HEEEEELPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPP
wij zijn daar nu aan bezig!!!!!!!!!
hebben jullie nog ergens oplossingen waar we ons op kunnen richten? ;)mail naar
LL_844@hotmail.com

Anoniem zei

Ja indien mogelijk ook mij eens de oplossingen door te sturen:
loempia13@hotmail.com

Anoniem zei

Wij zouden de oplossingen ook goed kunnen gebruiken :p Kan iemand ze aub doorsturen: maxim_beke@hotmail.com.