In de haven van Zeebrugge gonst het van de economische activiteit. Geen wonder dat uitgerekend die plek wordt uitgekozen om buitenlandse studenten marketing een rondleiding te geven. Julie Vanlerberghe is één van de deelnemende "Brugse" studenten. Vandaag vertelt zij haar verhaal van het IP.
De zevende dag was een rustdag, en zo ook bij het IP. Dinsdag gingen we naar de Belgische kust, weliswaar niet om uit te rusten, maar er stonden deze keer geen spelrondes op het programma.
Rond 9u45 was iedereen erin geslaagd een plaatsje op de bus te veroveren. Dus mits enige vertraging konden we richting Zeebrugge vertrekken. Onze eerste stop was MBZ (maatschappij van de Brugse zeevaartinrichting). MBZ is een autonoom havenbedrijf dat verantwoordelijk is voor de promotie, exploitatie en de uitbouw van de haven van Zeebrugge. Na een kort verwelkomingwoord kregen we een boeiende film te zien. Hierin kwamen verschillende aspecten aan bod, één hiervan was hoe de haven is uitgegroeid tot een belangrijk knooppunt binnen Europa. Een ander aspect dat werd benadrukt is dat de haven nooit een afgewerkt gegeven is en hoe snel het evolueert naargelang de economische , ecologische en maatschappelijke omstandigheden. Één conclusie: de haven is continu in werking en slaapt nooit!
Na de film werden we in twee groepen verdeeld en kregen we een gids toegewezen. Zij ging ons dan ook later op de bus begeleiden doorheen het havengebied. Vooraleer we onze rondrit startten, konden we nog eens een blik werpen op een luchtfoto van de haven zodat we een beter zicht kregen op de complete structuur van de Zeebrugse haven. Nu waren we klaar om te vertrekken en we stapten met hoge verwachtingen de bus op. De rondrit voerde ons in eerste instantie naar een uitzichtpunt op de ingang van de vaargeul. Hier konden we – uit veiligheidsoverwegingen – niet uit de bus stappen. Daarna vervolgden we onze tocht langs de visveiling , hier lagen ook enkele vissersboten voor anker. Ook konden we even een blik werpen op het gigantische wagenpark. Later passeerden we dan de Zeebrugse marinebasis, die bekend staat voor zijn hoogtechnologische mijnenvegers. Even later konden we de bus verlaten om even de benen te strekken en we kregen meteen een prachtig uitzicht op het deel van de haven dat verantwoordelijk is voor het laden en lossen van vrachtschepen. Jammer genoeg bevonden er zich op dit moment geen schepen, waardoor we het dus niet in praktijk konden waarnemen. We keerden terug via de historische haven en Zeebrugge dorp. Met het einde van de tour zat ook onze voormiddag erop.
Nu konden we verder ….richting Oostende….
Na een klein halfuurtje rijden kwamen we aan in Oostende. Hier hadden we niet bepaald een opdracht We mochten dus de namiddag naar eigen goeddunken invullen.
De Kapellestraat van Oostende is onlangs door het Nieuwsblad verkozen tot beste winkelstraat van Vlaanderen, wat velen ertoe aanzette om er een namiddagje shoppen van te maken. Anderen gingen ergens een gezellig plekje opzoeken om een hapje te eten en nog anderen stapten eens binnen in een lunapark. Zo kon iedereen zijn middag mooi opvullen en zelf beslissen wanneer hij/zij naar huis ging. ’s Avonds stond er niets meer op het programma gepland. Zo’n avond relatieve rust was meer dan welkom na een zeer interessante en informatieve voormiddag en een welverdiende ontspannende namiddag.
donderdag 13 maart 2008
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten