dinsdag 25 mei 2010

Goud voor Howest!

We waren er wel van overtuigd dat ze het goed zouden doen, daar in Antwerpen. Maar het was zelfs beter dan goed. Het was excellent.

De docenten zijn dan ook fier op de prestatie van hun studenten. Die doorstonden de proef met glans: hun dossier was goed onderbouwd, de PowerPoint oogde mooi en professioneel; ze gaven blijk van degelijke dossierkennis en waren to the point in hun antwoorden naar de jury. Proficiat aan Eline Scherrens, David Montré en Inge Vandecaveye voor hun geslaagde presentatie en aan de deelnemende studenten accountancy-fiscaliteit voor hun volgehouden inzet, gedrevenheid en enthousiasme waarmee ze dit project tot een goed einde brachten.

In het hiernavolgende blogstukje laten we de studenten zelf aan het woord. Hoe hebben zij (de uren voor) die finale beleefd?

Donderdag 20 mei 2010, met de zon hoog in de hemel en geen wolkje aan de lucht, was de grote dag eindelijk aangebroken! Uit een selectie van 44 groepen werden 11 groepen geselecteerd om het jaarproject van BeCommInn te verdedigen voor een professionele en strenge jury. Niet alleen dit leverde kriebels in de buik op, ook het feit dat er 600 personen aanwezig gingen zijn deed ons al wat bibberen! Na veel voorbereiding was Aid-a nv, onze onderneming, er volledig klaar voor!

Om 11 uur konden we, na enkele foto’s, eindelijk vertrekken met de bus richting Metropolis in Antwerpen.

Rond 13 uur kwamen we aan en genoten we nog snel van een aangenaam drankje op het dakterras van de Metropolis. Om 14 uur gingen de deuren van de gigantische zaal open en onmiddellijk stroomde de zaal volledig vol met projectcollega’s.

Na een korte inleidende speech vernamen we dat Aid-a NV de spits mocht afbijten. Met klamme handen en trillende benen liepen we naar het podium.


Tijdens de presentatie konden we toch onze zenuwen de baas blijven! Na de voorstelling van ons eerste boekjaar kon de jury vragen stellen. Ze waren verrast van onze goed geformuleerde antwoorden! Omdat we de eerste groep waren die mocht presenteren, mochten we de andere presentaties bijwonen. Zo konden we onze uiteindelijke plaats al beetje inschatten. De concurrentie was zeker en vast niet mis! Ook zij hadden vlotte presentaties. Dit deed ons twijfelen over de kans die we hadden om te winnen.
En toen steeg de spanning .. niet de 5e plaats.. niet de 4e plaats... niet de 3e plaats,... niet de 2e plaats... de schrik sloeg al toe ‘Het zal toch niet waar, geen ereplaats? Niets was minder waar! Plots viel het onverwachte verdict ‘AID-A NV van Howest, Brugge IS DE WINNAAR! Wij, Aid-a nv, het groepje van het kleine Howest hadden de groten verslaan.

Gesterkt door het gejuich van onze klasgenoten wandelden we zelfverzekerd naar het podium en ontvingen we elk een reischeque ter waarde van 100 euro.
Voor onze groep was dit de ervaring van ons leven! Deze dag vergeten we nooit meer!!
We willen dan ook nog eens onze lectoren bedanken voor al hun hulp en steun tijdens het volledige project! BEDANKT!


De bestuurders van Aid-a NV!

vrijdag 21 mei 2010

Eindelijk eerste!

Studenten uit semester 6 van Accountancy-Fiscaliteit hebben gisteren de eerste prijs behaald in BeCommIn, de wedstrijd van Handson & Partners. Nadat we er de vorige jaren heel dicht bij waren met twee tweede plaatsen, zijn we dit academiejaar eerste geëindigd.

Uiteraard zullen we de winnaars nog uitgebreid aan het woord laten, maar ze zijn momenteel een feestje aan het bouwen om hun welverdiende overwinning te vieren.

maandag 10 mei 2010

BeCommInn: aftellen naar de finale

Op 20 mei is het eindelijk zover, dan verdedigt Aid-a NV de kleuren van Howest op de finale van Becomminn in Metropolis te Antwerpen.

Aan het begin van het academiejaar 2009-2010 kregen de laatstejaars studenten Accountancy-fiscaliteit de opdracht een virtuele onderneming op te richten. Dit project wordt ondersteund door Handson & Partners, in samenwerking met de Vlaamse Gemeenschap. Er nemen 11 hogescholen deel aan dit project. Elke hogeschool zal in een halve finale beslissen welke groep het beste thuishoort in de finale te Antwerpen.

Op 20 april kreeg de jury van Hogeschool West-Vlaanderen campus Rijselstraat, bestaande uit docenten, medewerkers van Handson & Partners en een medewerker van Erst & Young, een voorsmaakje. Toen werd de halve finale gehouden tussen Aid-a NV en A-counting-crew. De jury stond voor een moeilijke keuze, want beide groepen hadden een sterk resultaat neergezet. Uiteindelijk moest de knoop doorgehakt worden en werd Aid-a NV tot winnaar verkozen.


Het zijn David Montré, Eline Scherrens en Inge Vandecaveye die de resultaten van Aid-a NV mogen voorleggen op de Algemene Vergadering in Antwerpen. De lectoren waren alvast stevig onder de indruk en kijken dan ook vol verwachting uit naar de finale op 20 mei. Deze drie studenten zijn ongelooflijk gemotiveerd en lopen over van enthousiasme om een sterke prestatie neer te zetten. Hun lectoren wensen hen alvast veel succes en samen met hen durven we nu al te dromen van een podiumplaats. Duimen maar dat de stress hen straks geen parten zal spelen!

maandag 3 mei 2010

commerciële training bij Dexia

Het tweede jaar Financie– en verzekeringwezen was uitgenodigd in het trainingscentrum van Dexia op donderdag 1 april 2010. Samen met onze docent beleggingsleer, de heer Siem de Ruijter, volgden we een praktijkgerichte commerciële training. Het beloofde alvast een boeiende ervaring te worden.

We waren met z’n allen stipt aanwezig om 08:15 en werden vriendelijk ontvangen door de heer Rudi De Moor van Dexia. De heer De Moor is Sales Consultant bij Dexia. Hij staat o.m. in voor de verkoopsopleidingen binnen Dexia.

Eenmaal binnen konden we met z’n allen plaats nemen aan een grote ronde tafel. Er was voldoende frisdrank en koffie aanwezig, om ons zo goed mogelijk op ons gemak te doen voelen. Dit was wel nodig aangezien het geen doorsnee presentatie ging worden, maar een interactieve en leerrijke verkoopstraining.

De uiteenzetting van de heer De Moor zat vol met voorbeelden uit de praktijk! De theorie werd ook voortdurend getest, doordat de heer De Moor regelmatig met ons verkoopsgesprekken voerde. Hij speelde constant op ons in door voortdurend vragen te stellen en onze mening te vragen omtrent bepaalde uitgelegde technieken.

Volgens de heer De Moor is een verkoopsgesprek eigenlijk een aaneenschakeling van verschillende stappen die één vloeiend geheel moeten vormen. Zo maakte hij ons duidelijk dat de eerste indruk bij een klant al het verschil kan maken. De eerste 20 seconden, de eerste begroeting is dus van belang. Hij liet ons ook voelen hoe we eigenlijk het best een gesprek aanvatten met de klant.

We moesten als verkoper eveneens steeds proberen een zekere controle te behouden over het gesprek, zonder dat die duidelijk overheersend was. De 50/51 verhouding werd geïntroduceerd: als verkoper dien je net iets meer een bewuste controle te nemen over het gesprek. Dit doet men onder andere door veel vragen te stellen aan de klant om zijn behoeften beter in kaart te kunnen brengen. Wat wil die klant nu precies en hoe kan ik hem op een zo goed mogelijke manier hiermee van dienst zijn? Het is een continue wisselwerking tussen de klant en de verkoper. Dit bleek a.d.h.v. verkoopsgesprekken die de heer Rudi De Moor met ons voerde, helemaal niet zo evident, maar naarmate we het beter en beter begonnen te oefenen bleek het uiteindelijk goed te lukken.

Uiteindelijk bedankten we de heer Rudi De Moor uitgebreid voor deze praktijkgerichte sessie met een warm applaus en namen we enkele mooie foto’s als herinnering voor deze toch wel leerrijke maar vooral plezante dag.

Voor mij was dit een zeer interessante dag, het benadrukte nog meer mijn interesse in een commerciële functie bij een bankinstelling!

Tibo Van Damme

Student financie- en verzekeringswezen

MVO-markt

Afgelopen donderdag was de tweede editie van onze MVO-markt een feit. Eerstejaarsstudenten Bedrijfsmanagement slaagden erin om op een interactieve manier de bezoekers te informeren en entertainen over Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Op die manier zorgden ze voor heel veel sfeer op wat - tot nog toe - de warmste dag van het jaar was. Een sfeerbeeld.

maandag 26 april 2010

Een nieuw begin

Het is al een hele tijd geleden dat hier nog een nieuw stukje verscheen. Maar dat is net het mooie van een blogsite. Op elk moment kan je opnieuw beginnen. Vandaag doen we dat ook, met een lyrische beschrijving van de opleiding door één van de laatstejaarsstudenten. Nick Schotte doet zijn verhaal.

We zijn bij het schrijven van dit stukje bijna eind april. Het eindwerk van de derdejaars Financie- en verzekeringswezen moet over twee dagen ingediend worden. Het mijne ligt al bij de drukker, dus wordt die deadline halen geen probleem. Toch overheerst bij mij hetzelfde gevoel als bijna drie jaar geleden bij de eerste dag aan Howest: onzekerheid. Verschillende vragen komen in me op: zal het eindwerk wel goed (genoeg) zijn? Zal ik gauw werk vinden? …

Tussen het schrijven van het laatste woord van de vorige alinea en het eerste woord van deze alinea zijn zeker tien minuten voorbijgegaan. Tien minuten lang heb ik zitten mijmeren over de eerste alinea. Waarom is er eigenlijk die onzekerheid?

In gedachten keer ik terug naar de eerste weken als student in deze school. Geen vijf minuten heeft het toen geduurd vooraleer ik aan de praat was met een medestudent. Geen week heeft het geduurd of we hadden al ons eerste klasactiviteitje. Moest ik me dan onzeker voelen dat ik eenzaam zou zijn? Helemaal niet dus. Op deze school heerst maturiteit, hier word je opgevangen.

In die eerste weken rees ook de vraag of ik het wel zou kunnen; of ik het wel interessant zou vinden; hoe de lectoren zouden zijn. Ook op die vragen had ik al gauw een antwoord. Lectoren hier zijn echte mensen, en die verschillen overal. Hier zijn lectoren mensen in de mooiste zin van het woord. Ze beschouwen hun studenten niet als nummers. Ook de begeestering waarmee les gegeven wordt, wakkert de interesse aan en stimuleert de capaciteiten. De lectoren helpen je ook om van jezelf een echte mens te maken, de hele opleiding door, tot in het derde jaar waar dan de apotheose volgt: de stage. In deze periode gaat met de juiste begeleiding een heel nieuwe wereld voor je open. De stage is als één grote reis: je hebt alle plannen gemaakt, de reis zorgvuldig voorbereid en de bagage heb je mee. En toch ervaar je net als tijdens een echte reis af en toe een hindernis en kom je een heleboel uitdagingen tegen, die het hele gebeuren zo boeiend maken.

Na het overlopen van mijn curriculum in deze school ben ik uiteindelijk terug bij dezelfde vraag aanbeland: waarom ben ik nu onzeker? Net zoals voor de stage heeft deze school me klaargestoomd voor een andere nieuwe reis. Dit keer is het een wereldreis, ook wel het leven genoemd. Deze school heeft mijn bagage voor me klaargestopt. Nu is het aan mij om aan de wereldreis met zijn obstakels en uitdagingen te beginnen. Weg onzekerheid. Ik geraak er wel. Dank je wel, Howest. Tot ziens…