donderdag 27 november 2008

Met 2FV naar Fortis Luxemburg

Op donderdag 13 november moesten de tweedejaarsstudenten financie- en verzekeringswezen allemaal vroeg uit de veren, in het kader van hun internationaal project “beleggen in Luxemburg”. Student Gertjan Dehaese brengt verslag uit.

We werden omstreeks 6u15 verwacht op de parking van de school want we hadden een lange busreis van een kleine vier uur voor de boeg. Ondanks het vroege uur was iedereen aanwezig en vertrokken we stipt onder leiding van mevrouw Wanzeele en mevrouw Debaere richting Luxemburg. Sommigen maakten van de busreis gebruik om nog wat slaap in te halen en - na een korte stop halfweg om te ontbijten - kwamen we omstreeks 10u30 aan bij het overweldigend gebouw van Fortis Luxemburg.


We werden vriendelijk ontvangen en kregen meteen een drankje aangeboden in een mooie vergaderzaal. Vanaf 10u30 tot 12u30 volgde een uiteenzetting in het Frans over Fortis Luxemburg. Eerst was er een korte schets over Luxemburg en zijn economie. Daarop volgde een meer gedetailleerde uitleg over Fortis Luxemburg, wat hun activiteiten precies zijn en waarmee ze zich in Luxemburg (maar ook daarbuiten) bezighouden. We hadden er al een lange ochtend opzitten toen we omstreeks 12u30 werden vergezeld naar de cafetaria van het gebouw. Het is te zeggen: niemand van ons had verwacht dat we daar als het ware in een 3-sterrenrestaurant terecht kwamen. Met keuze uit wel 10 verschillende menu’s, dessertbars, fruitbars, saladebars en nog vele andere delicatessen.


Toen we omstreeks 14u bekomen waren van ons prachtige diner volgde deel 2 van onze uiteenzetting. Mevrouw Nathalie De Meyere gaf ons een presentatie over de verzekeringssector in Luxemburg. We kwamen te weten hoeveel mensen er momenteel in de Luxemburgse verzekeringswereld aan de slag zijn en wat de voornaamste verzekeringstakken zijn. Vervolgens bespraken we nog enkele grote verzekeringsmaatschappijen en de controleorganismen in Luxemburg. Na deze tweede presentatie kregen we allen de kans om wat vragen te stellen, al dan niet in het kader van de paper die we moeten schrijven voor dit project.


Na nog een korte rondleiding doorheen het gebouw werden we rond 17u opnieuw opgewacht door de buschauffeur om onze terugreis aan te vatten. Tijdens die busreis werd er veel gelachen en gepraat en na een korte tussenstop kwamen we omstreeks 20u30 terug in de Rijselstraat aan - op diezelfde parking waar we 14 uur daarvoor vertrokken waren.

dinsdag 25 november 2008

Waarheid en leugens over marktonderzoek

Levenslang leren is niet alleen van toepassing op onze pasafgestudeerde bachelors. Ook de lectoren moeten zich permanent bijscholen. Luc Lefebvre, lector marketing op ons departement, volgde een uiteenzetting van Dominique Vercraeye (TNS-Dimarso) over de waarheid en de leugens van marktonderzoek. Hieronder volgt zijn verslag.

Dinsdagavond, 18 november was al maanden genoteerd in mijn agenda. Dominique Vercraeye, Managing Director van het marktonderzoekbureau TNS – Dimarso, zou die avond voor de leden van de ‘Rederijkerskamer – Sint Elooi’ te Knesselare komen praten over zin en onzin van marktonderzoek. Tijdens het laatste marketingcongres voor studenten, was het algemene thema marktonderzoek. De invloed van de 5 zintuigen op het consumentengedrag was toen op een boeiende manier aan bod gekomen. Het was dan ook niet verwonderlijk dat een aantal studenten bedrijfsmanagement – afstudeerrichting marketing de visie van één van de Belgische hoofdrolspelers in de wereld van marktonderzoek wilden horen.

Dominique stelde alvast het publiek gerust met te stellen dat veel marktonderzoek eigenlijk gewoon onderzoek is. Elk bedrijf wenst zijn omzet te vergroten. Er zijn talrijke mogelijkheden om dit te verwezenlijken. De meest dynamische mogelijkheid is niet-gebruikers van jouw producten of diensten klant te maken. Hoe doe je dit ? Even Dominique Vercraeye bellen. Zijn bureau heeft tot doel om u de juiste informatie te bezorgen om klanten te winnen.

Dominique kwam hier uitzonderlijk niet spreken voor potentiële klanten of een professioneel publiek maar voor de mensen van zijn geboortedorp. Toch slaagde hij erin om een vrij complexe materie, zoals kwalitatief marktonderzoek, voor iedereen verstaanbaar en boeiend te maken. De semi-professionals, en daarmee bedoelen we de studenten marketing, hebben echt kunnen genieten van de boodschap.

Door het stellen van vragen, waarop elke aanwezige een antwoord kon geven, werd het specialistisch karakter van marktonderzoek voor iedereen duidelijk gemaakt.

Bedankt Dominique voor deze aangename uiteenzetting!

Luc Lefebvre

maandag 24 november 2008

Studenten accountancy-fiscaliteit trekken naar FirstMotion (II)

Op 6 november ging een groep studenten van Accountancy-Fiscaliteit naar FirstMotion in de EXPO van Gent. Het was een beurs rond het hele gebeuren van boekhouden en fiscaliteit. Een eerste verslagje over FirstMotion kon je hier al lezen. Eline Scherrens en Inge Vandecaveye (twee studentes accountancy-fiscaliteit) brengen ook verslag uit.

Er waren verschillende conferenties en workshops waarvoor je je kon inschrijven. Wij hebben er de meeste van gevolgd. Een eerste conferentie ging over de definitie en de praktijk van een erkend boekhouder. Onderwerpen zoals wat je als boekhouder in je beroep moet en mag doen en deadlines van de BTW- aangifte kwamen aan bod.

Er waren sessies rondom het BIBF en het IAB. Dit zijn twee concurrenten van elkaar die ons probeerden te overtuigen om ons later bij hen aan te sluiten!
Daarnaast probeerde de politie ons ook aan hun zijde te krijgen. Dit omdat ze veel mensen tekort hebben om onderzoek te doen naar fraudezaken. Het werk dat je hier zou moeten doen, lijkt zeer interessant. Toch zou het tof geweest zijn als we donderdag een paar voorbeelden mochten zien van fraudezaken!

Een andere workshop die wij hebben gevolgd, was een van boekhouder tot e-boekhouder. Dit was een van de betere workshop. E-boekhouden is iets wat het boekhouden aantrekkelijker maakt, o.m. omdat je je werk thuis of overal waar je maar wil kan doen. Een voordeel is dat je je hierdoor niet telkens hoeft te verplaatsten naar het kantoor. Toch vinden we dat er een groot nadeel is! Door thuis te werken, ga je veel minder sociale contacten creëren. Veranderen van omgeving en buitenkomen kan een mens namelijk goed doen, waardoor werken op kantoor een grotere uitdaging kan zijn.

Het beroep van boekhouder promoten bij jongeren zou allicht meer bijval kennen indien men jonge en dynamische mensen zou inschakelen om dergelijke presentaties te geven. Al bij al was het een leerrijke dag.

donderdag 20 november 2008

Studenten accountancy-fiscaliteit trekken naar FirstMotion

Op donderdag 6 november 2008 hadden de tweede- en derdejaarsstudenten Accountancy-Fiscaliteit de mogelijkheid om deel te nemen aan het forum FirstMotion te Gent. De trotse studenten van HOWEST, departement Simon Stevin, konden er meer informatie inwinnen over hun toekomstige carrièremogelijkheden binnen hun beroepenveld. Ook was er de mogelijkheid diverse interessante conferenties en workshops bij te wonen. Sven Peire (student accountancy-fiscaliteit) brengt verslag uit.

Conferenties en workshops

Omstreeks half tien werden de studenten verwelkomd door een van de organisatoren. Nadat ze het concept FirstMotion uiteenzette, kondigde ze de eerste belangrijke gast aan. De studenten werden getrakteerd op een vlotte presentatie door een vertegenwoordiger van het BIBF, het Beroepsinstituut van erkende Boekhouders en Fiscalisten.


De algemene informatie die in deze eerste conferentie aan bod kwam, was een goede inleiding en zette al vele studenten aan om de workshop “Opstarten als erkend boekhouder-fiscalist: hoe een kantoor overnemen of opbouwen” bij te wonen. De titel van de workshop verraadt natuurlijk al veel over de inhoud.



Ook Ecofin heeft een vlotte conferentie gehouden. Ecofin kan men vergelijken met een politieteam die elke dag een strijd levert tegen economische en financiële criminaliteit. Aan de hand van een motiverende powerpoint en voorbeelden uit het dagelijkse leven, spoorde de vertegenwoordiger ons aan alles te doen tegen dit soort criminaliteit. Ook konden we er extra informatie krijgen over een functie bij Ecofin.


Verder woonden we ook nog twee workshops bij die ons stap voor stap alles vertelden wat we moesten weten om een belastingsconsulent te worden en hoe we een eigen zaak konden opstarten. We sloten af met een uiteenzetting over de huidige trend in het boekhoudlandschap: de boekhouder wordt e-boekhouder. Ooit zullen we een werkcultuur hebben die niet langer op papier draait, maar waar het merendeel van de administratie én boekhouding elektronisch verricht wordt.

Randactiviteiten

Naast de talloze workshops en conferenties konden we ook de standen bezoeken van de voornaamste spelers in de accountancywereld, waaronder het BIBF, IAB, Accountemps en hoofdsponsor Acerta.


Bij de stand van Accountemps kregen de studenten de mogelijkheid een beperkt CV in te vullen. Deze werd dan in de database opgenomen. Zo zullen enkele gelukkigen in de toekomst een bericht in de bus krijgen voor een vakantiejob of misschien wel meer…

Zelfgemaakte CV's konden we aan Acerta overhandigen. Het ondernemingsloket/sociaal fonds Acerta staat beter bekend als sponsor van Tia Hellebaut. De werknemers gaven ons feedback over onze CVs en reikten manieren aan om ze te verbeteren.

Kritisch besluit

Doordat we een goede opleiding als basis hebben, waren enkele workshops een herhaling van het vak Beroepsnormen. Maar de onbekende inhoud en de manier waarop het geheel aan ons gepresenteerd werd, hielden onze interesse vast.
Het FirstMotion-event was een uitstekende buitenschoolse activiteit voor aspirant-accountants.


Sven Peire